Paksoi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paksoi
Brassica campestris var. chinensis Unknown vegetable dsc07327.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht: Brassica (Kool)
Variëteit
Brassica rapa var. chinensis
(L.) Hanelt (1950)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Paksoi of pak-choi (Brassica rapa var. chinensis,[1] synoniem: Brassica campestris var. chinensis) is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt, maar ze komt ook uit Aziatische landen, Israël en Spanje.

Kenmerken[bewerken]

De paksoi is evenals de chinese kool een bladgroente. Paksoi wordt ook wel selderijkool genoemd omdat de dikke stronken die onderaan eindigen in een lange dunne wortel op selderij lijken. Van paksoi zijn verschillende groene kleurtinten beschikbaar. Wat betreft volume en hoogte bestaan er grote verschillen. Een van de bekendste varianten is de baby-paksoi.

Gebruik[bewerken]

Paksoi is een knapperige groente die zowel in salades, in roerbakgerechten als in stamppot verwerkt kan worden. De hele struik is bruikbaar.[2][3] De groente wordt zo bereid dat ze wat knapperig blijft. De smaak kan beïnvloed worden door het toevoegen van pikante kruiden, knoflook of gember. Fijn versneden en licht geblancheerd worden paksoistelen verwerkt in salades.

Kweek[bewerken]

Vollegrond[bewerken]

Het grootste probleem bij de teelt van paksoi is het doorschieten. De bloemstengel wordt dan gevormd voordat er een voldoende grote krop is gegroeid. Paksoi kan vanaf eind april onder verwarmd glas gezaaid worden. Een minimumtemperatuur van 20°C overdag en 16°C 's nachts is een eerste maatregel om doorschieten te voorkomen. Pas vanaf 10 juli kan buiten gezaaid worden, dit tot uiterlijk 15 augustus. De rassenkeuze is belangrijk ter voorkoming van doorschieten. Oudere rassen zijn alleen geschikt voor zaai vanaf juli.

Glasteelt[bewerken]

Paksoi blijft onder glas kleiner en kan op 30 x 25cm uitgeplant worden. De planten kunnen in de grond gezet worden tot aan het eerste paar bladeren. Pas geplante paksoi kan last hebben van bladverbranding. Als er ter plaatse gezaaid wordt is het beter groepjes van drie of vier zaadjes te leggen en daar dan naderhand de sterkste zaailing van over te houden. Zaaien gebeurt op een diepte van tussen 1 en 1,5 cm.

Voor wat betreft de standplaats dient rekening gehouden te worden met de gevoeligheid voor knolvoet door het toepassen van wisselteelt. Toediening van kalk in het vroege voorjaar verhoogt de pH-waarde van de grond en vermindert daardoor de kans op knolvoet. Een voedzame en vochthoudende grond, waar een ruime hoeveelheid compost of goed verteerde stalmest aan is toegevoegd is noodzakelijk. Indien de groente verbouwd wordt als nateelt moet er toch nog gezorgd worden voor een ruime organische bemesting, bijvoorbeeld met bloedmeel of een andere gedroogde organische meststof. Zwaardere grondtypes zijn voor snelgroeiende koolsoorten minder geschikt. Paksoi heeft vrij veel zonlicht nodig, maar wat lichte schaduw in de zomer kan een voordeel zijn.

Voedingswaarde per 100 gram[bewerken]

Kcal: rauw 11

Vitamine C: rauw 21 mg

IJzer: rauw 0,6 mg

Vezel: rauw 1,2 gram

Bijzonderheden[bewerken]

Paksoi is het hele jaar verkrijgbaar. De bewaartijd op een koele plaats is twee dagen en in de koelkast zeven dagen. De gemiddelde benodigde kooktijd is zeven minuten. Paksoi is een nitraatrijke groente.