Paksoi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paksoi
Paksoi
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Brassicales
Familie:Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht:Brassica (Kool)
Soort:Brassica rapa
Variëteit
Brassica rapa var. chinensis
(L.) Hanelt (1950)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Paksoi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Paksoi of pak-choi (Brassica rapa var. chinensis,[1] synoniem: Brassica campestris var. chinensis) is een langbladige open Chinese kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt, maar ze komt ook uit Aziatische landen, Israël en Zuid-Europa.

Paksoi behoort tot de kruisbloemenfamilie en is daarmee dus een koolsoort. Echter, net zoals sla en andijvie, is het een bladgroente. Er bestaan ook varianten, waaronder 'baby-paksoi'.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse naam voor paksoi is een verbastering van de Kantonese aanduiding voor de groente, baak choi. De vorm hiervoor in het Standaardchinees is Xiaobaicai (小白菜, Pinyin xiǎobáicài), wat "kleine witte groente" betekent.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Paksoi is een knapperige groente die zowel in salades, in roerbakgerechten als in stamppot verwerkt kan worden. De hele struik is bruikbaar.[2][3] De groente wordt zo bereid dat ze wat knapperig blijft. De smaak kan beïnvloed worden door het toevoegen van pikante kruiden, knoflook of gember. Fijn versneden en licht geblancheerd worden paksoistelen verwerkt in salades.

Voedingswaarde per 100 gram[bewerken | brontekst bewerken]

Kcal: rauw 11

Vitamine C: rauw 21 mg

IJzer: rauw 0,6 mg

Vezel: rauw 1,2 gram

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Paksoi is in de supermarkt het gehele jaar door verkrijgbaar. De bewaartijd op een koele plaats is twee dagen en in de koelkast zeven dagen. De gemiddelde benodigde kooktijd is zeven minuten. Paksoi is een nitraatrijke groente.