Paludititan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paludititan
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
wervel
wervel
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Geslacht
Paludititan
Csiki et al., 2010
Typesoort
Paludititan nalatzensis
Afbeeldingen Paludititan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Paludititan is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Titanosauriformes, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Roemenië.

Vondst en naamgeving[bewerken]

De typesoort Paludititan nalatzensis is in 2010 benoemd en beschreven door Zoltán Csiki, Vlad Codrea, Cǎtǎlin Jipa-Murzea en Pascal Godefroit. De geslachtsnaam verbindt het Latijn voor "moeras", palus, met het Griekse Titaan. De soortaanduiding verwijst naar de kleiafzettingen van Nǎlaţ-Vad.

Het fossiel, holotype UBB. NVM1, is gevonden in het Haţegbasin dat dateert uit het Maastrichtien. Het bestaat uit ruggenwervels, staartwervels, cheverons, ribben een gedeeltelijk bekken en teenklauwen.

Beschrijving[bewerken]

Paludititan is een middelgrote sauropode. Het fossiel toont verschillende unieke afgeleide kenmerken, autapomorfieën: de achterste ruggenwervels hebben vooraan de basis van hun zijuitsteeksels een extra richel; de voorste en achterste richels van die uitsteeksels lopen bovenaan parallel; de centra van de middelste staartwervels zijn aan beide zijden plat terwijl de voorste en achterste procoel zijn, van voren hol; bovenaan de achterkant van het uitsteeksel van het darmbeen waaraan het zitbeen verbonden is, bevindt zich een verhoging; de voorste staartwervels hebben nauwe doornuitsteeksels waarvan de voorste bovenhoek naar voren uitsteekt.

Fylogenie[bewerken]

De beschrijvers voerden Paludititan in verschillende gegevensverzamelingen in voor een exacte kladistische analyse. Hoewel alle uitkomsten gemeen hadden dat het een tamelijk afgeleid lid van de Titanosauria betrof, was de precieze positie in de evolutionaire stamboom toch elke keer anders; ze deden het artikel vergezeld gaan van een oproep tot een grotere standaardisering te komen op dit gebied.