Pedopenna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pedopenna
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Theropoda
Infraorde:Tetanurae
Geslacht
Pedopenna
Xu & Zhang, 2005
Typesoort
Pedopenna daohugouensis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Pedopenna is een geslacht van theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Eumaniraptora dat tijdens het Late Jura of wellicht het Vroege Krijt leefde in het huidige Binnen-Mongolië. De soort Pedopenna daohugouensis is in februari 2005 beschreven door de paleontoloog Xu Xing.

De fragmentarische vondst, holotype IVPP V.12721, bestaat uit een enkele voet en aangrenzende stukken van het onderbeen van een klein individu, ongeveer net zo groot als een vogel. Het fossiel is opmerkelijk door de aanwezigheid van tot 55 millimeter lange penveren op de middenvoetsbeentjes, waar ook de geslachtsnaam ("veervoet") naar verwijst. De soortaanduiding verwijst naar de Daohugoubedden waarvan de datering zeer omstreden is. Volgens sommige onderzoekers behoort de Jiulongshanformatie waarin het fossiel gevonden is tot meerafzettingen uit het Bathonien-Kimmeridgien van het Jura. Ondanks de veren wijzen overige kenmerken erop dat het beest echter niet tot de vogels behoorde, maar zich vrij basaal in de Deinonychosauria bevond, een bewijs dat er al vroeg kleine soorten bestonden. De veren zijn ongeveer zo lang als de voet en symmetrisch, dus korter dan de asymmetrische veren van Microraptor. Dit wijst erop dat ze geen vliegfunctie (meer) hadden.

De precieze verwantschap van Pedopenna is onzeker; Xu zelf meent dat de soort zeer nauw aan de vogels verwant is. Een ander probleem betreft de precieze datering van de Daohugouformatie: als die zo oud is als de Jura, geeft Pedopenna belangrijke directe informatie over de vroege evolutie van de Eumaniraptora.