Portaal:Vrije software/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/01
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/02
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/03
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/04
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/05
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/06
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/07
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/08
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/09
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/10
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/11
Portaal:Vrije software/Uitgelicht/12

Januari[brontekst bewerken]

Pingus is een vrij computerspel dat lijkt op Lemmings. Het is gemaakt door Ingo Ruhnke. Het bevat pinguïns in plaats van lemmingen die opzettelijk lijken op Tux, de mascotte van het Linux kernel (alhoewel de auteur heeft gezegd dat de pinguïns niet Tux zijn). Het spel ontving goede recensies of commentaar op CNN.com, about.com en andere publicaties. Het spel is niet gerelateerd aan of geïnspireerd door Pingu.

Het spel is vrijgegeven onder de GNU General Public License.


Februari[brontekst bewerken]

Mozilla Firefox (kortweg Firefox) is een gratis, vrije webbrowser ontwikkeld door de Mozilla Corporation en honderden vrijwilligers. Firefox is gebaseerd op de Gecko-rendermachine uit het Mozilla-project.

Firefox is vooral populair bij thuisgebruikers. Ook onder webontwikkelaars wordt Firefox veel gebruikt omdat het de W3C-standaard beter volgt dan Microsoft Internet Explorer en omdat er veel verschillende nuttige hulpprogramma's (extensions) voor Firefox beschikbaar zijn die het testen en het gebruik van internetpagina's vergemakkelijken.

Verder is Firefox minder vatbaar voor spyware en computervirussen. Dit komt mede vanwege de afwezigheid van ActiveX-ondersteuning en omdat Firefox strikt gescheiden is van het Microsoft Windows-besturingssysteem. Net als voor andere software worden echter wel beveiligingsupdates verstrekt.


Maart[brontekst bewerken]

LibreOffice is een gratis, vrij kantoorsoftwarepakket voor Microsoft Windows, Mac OS X, Linux en Unix. Het wordt gezien als een belangrijk opensourcealternatief voor marktleider Microsoft Office en is dan ook qua functies ermee te vergelijken. LibreOffice gebruikt standaard OpenDocument, een open bestandsformaat voor tekstverwerking. Het is ook mogelijk om DOCX-documenten van Word te openen en op te slaan.

Het pakket bestaat uit Writer voor tekstdocumenten en HTML-documenten, Calc voor werkbladen (spreadsheets, vergelijkbaar met Excel), Base voor databases, Draw voor tekeningen, Impress voor presentaties (vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint) en Math voor formules.


April[brontekst bewerken]

Apache is een opensource-webserver voor BSD, GNU/Linux, Mac OS X, Windows, Solaris en andere Unix-systemen. Het gebruikt in combinatie met verschillende databases, template-talen, scripttalen en programmeertalen ten behoeve van webapplicaties. Vooral de modulaire architectuur, die met het uitbrengen van Apache 2.0 werd verbeterd, maakt Apache tot een veelgebruikte webserver. Volgens de laatste tellingen wordt ongeveer 50% van de websites bediend door Apache.

Apache is makkelijk uitbreidbaar met zogenaamde modules, die het staat stellen om onder andere Perl, PHP, Python, HTTP-proxy en SSL te gebruiken.

In 1999 is de Apache Software Foundation opgericht welke Apache (en ook andere vrije software, zoals het veelgebruikte 'Jakarta Struts') onderhoudt en doorontwikkelt. Apache is de webservercomponent van de LAMP webontwikkelingsomgeving.


Mei[brontekst bewerken]

Mozilla Thunderbird, of kortweg Thunderbird, is een e-mailclient die ontwikkeld wordt door het Mozilla-project. Net als de webbrowser Mozilla Firefox heeft Thunderbird als doel een snel, functioneel en krachtig programma te zijn, zonder een overmaat aan toeters en bellen. Om die reden werd het programma, net als Firefox overigens, in 2004 afgesplitst van het Mozilla-pakket (nu SeaMonkey) waarmee de broncode gedeeld werd. Mozilla Thunderbird is in 2007 sinds versie 1.0 reeds 44 miljoen keer binnengehaald.

Voor diegenen die extra functionaliteit wensen, zijn er extensies verkrijgbaar. Zo kan je met behulp van de Enigmail-extensie Pretty Good Privacy (PGP) naadloos implementeren in Thunderbird. Een andere extensie is Thunderbird Lightning, waarmee de kalender uit het Mozilla kalender-project in Thunderbird wordt geïntegreerd. Ook is het mogelijk om het uiterlijk van thunderbird aan te passen met thema', die vrij te downloaden zijn.


Juni[brontekst bewerken]

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een grafisch programma voor het bewerken van foto's en andere digitale beeldbewerking op de computer. Opvallende kenmerken van GIMP zijn onder andere de uitgebreide functionaliteit, de ondersteunde afbeeldingsformaten en de ingebouwde scripting engine waardoor uitbreidingen mogelijk worden. De licentie staat toe dat derden het programma naar wens kunnen aanpassen.

Naast ondersteuning voor filters en onder andere plug-ins, maskers en laageffecten zorgt de scripting-engine ervoor dat de gebruikers met een beetje programmeeraanleg zelf GIMP kunnen uitbreiden. Door de uitgebreide functionaliteit, de uitbreidbaarheid en de licentie is GIMP uitgegroeid tot een pakket dat zich kan meten met populair commerciële programma's als Adobe Photoshop. Dit alles zorgt ervoor dat GIMP een programma is dat uitermate geschikt is voor designers, tekenaars, kunstenaars, voor wetenschappelijke toepassingen, voor filmproducties en voor het bewerken van foto's (bijvoorbeeld voor het web).


Juli[brontekst bewerken]

OpenBSD is een vrij Unix-achtig multiplatform-besturingssysteem, gebaseerd op 4.4BSD. De nadruk ligt op portabiliteit, standaardisatie, correctheid, pro-actieve beveiliging en geïntegreerde cryptografie.

OpenBSD is oorspronkelijk gebaseerd op NetBSD en richt zich met name op veiligheid. Om dit te bereiken, wordt de OpenBSD-broncode constant gecontroleerd op eventuele veiligheidslekken. Daarnaast worden er bijkomende beveiligingscomponenten geprogrammeerd (bijvoorbeeld OpenSSH). Na verloop van tijd zijn veel van deze componenten ook opgenomen in de andere BSD's en andere Unices.

OpenBSD staat bekend als het veiligste besturingssysteem na OpenVMS. Het motto van OpenBSD luidt dan ook: "Only two remote holes in the default install, in more than 10 years!” ("Slechts twee lekken in de standaardinstallatie in meer dan tien jaar!"). Op 20 februari 2007 werd het tweede lek ontdekt maar pas op 5 maart kwam men erachter dat de fout gebruikt kon worden voor het uitvoeren van kwaadaardige code. Amper twee dagen later werd al een patch voor het probleem gepubliceerd.


Augustus[brontekst bewerken]

Blender is een opensourceprogramma voor het maken van 3D computer graphics en computeranimaties. Het programma is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen.

Het programma is in Nederland ontwikkeld. Door de afwijkende bediening behoorde het aanvankelijk niet tot de meest bekende programma's, maar het had wel een trouwe groep van gebruikers. De ontwikkeling werd op een gegeven moment gestopt en het programma was niet meer verkrijgbaar. Dat leidde tot veel reacties wat er mede toe heeft geleid dat de broncode van het programma openbaar gemaakt werd, waardoor het nu een opensourceprogramma is.

Blender heeft o.a. de volgende mogelijkheden:

  • Verschillende mogelijkheden voor modelleren, zoals: polygon meshes, NURBS, metaballs, en vectorfonts.
  • Lezen en schrijven van verschillende 3D-bestandsformaten, zoals die van Wings 3D, 3D Studio, LightWave, etc.
  • Het maken van animaties, met: inverse kinematics, skeletal- en lattice-vervormingen, keyframes, niet-lineaire animatie, constraints, vertex weighting en statische of dynamische deeltjes die rekening met de voorwerpen houden.


September[brontekst bewerken]

Drupal is een open-source contentmanagementsysteem (CMS), ontwikkeld in de programmeertaal PHP en uitgebracht onder de GNU General Public License (GPL). Een CMS is webserver-software die het eenvoudig maakt webpagina's aan te maken en - al dan niet toegespitst op de individuele bezoeker - te tonen. Veel moderne CMSsen, waaronder Drupal, bieden een "back-end" interface waarmee beheerders de inhoud en vormgeving van hun website zonder enige programmeerkennis kunnen aanpassen.

Drupal draait op de besturingssystemen Windows, Mac OS X, Linux en op elk ander platform dat de webserver Apache (versie 1.3+), of IIS (versie IIS5+) en PHP (versie 4.7.5+) ondersteunt. Omdat Drupal een database nodig heeft om inhoud en instellingen op te slaan, is toegang tot een database zoals MySQL of PostgreSQL nodig. Een uitgebreide beschrijving van de systeemvereisten is beschikbaar op de Drupal website.

Oktober[brontekst bewerken]

ReactOS is een opensourceproject dat als doel heeft om een besturingssysteem te maken dat compatibel is met Windows NT (NT4) en Windows Server 2003 (NT5.2). Compatibel betekent in dit geval met name dat bestaande programma's en drivers moeten werken. In een later stadium wordt ook naar compatibiliteit met Windows Vista gekeken. De ontwikkeling van het project bevindt zich echter nog in de alfafase. ReactOS wordt verspreid onder de GPL en de LGPL.

Versie 0.2 van ReactOS kan diverse Win32-programma's draaien, inclusief Kladblok (een simpele tekstverwerker), Regedit (de registereditor), cmd (Opdrachtprompt) en een groot aantal andere programma's en een paar eenvoudige spelletjes.

Vanaf versie 0.3 is het mogelijk om met de firefox-webbrowser op het internet te surfen.


November[brontekst bewerken]

NeoOffice, voorheen NeoOffice/J, is een nevenproject van OpenOffice.org voor Mac OS X en gebaseerd op Cocoa en Java. Het is daardoor beter geïntegreerd in het Mac OS X besturingssysteem, waardoor er geen andere software meer nodig is (zoals X11 bij het werken met OpenOffice.org 2 of lager).

NeoOffice is net als OpenOffice.org zogenaamde open-sourcesoftware. Het programma werd ontworpen door Patrick Luby en Edward H. Peterlin. Het is ondertussen toe aan versie 3.1.2, uitgebracht op 7 september 2010 en gebaseerd op OpenOffice.org 3.1.2. De ontwerpers hebben aan Neooffice een mediabrowser toegevoegd, genaamd iMedia. Via iMedia is het mogelijk om videofilms, foto's, geluidsbestanden en koppelingen direct in een Neoofficedocument te slepen, OpenOffice.org bezit deze mogelijkheid niet.


December[brontekst bewerken]

Amarok, voorheen amaroK, is een audiospeler en is beschikbaar voor de platformen waar KDE op werkt, namelijk Windows, Mac, Linux en Unix. Amarok is onderdeel van KDE Extragear, hierdoor kan het zijn eigen releasecyclus behouden en wordt het dus onafhankelijk uitgebracht van de rest van KDE. Het is dus geen onderdeel van het pakket KDE Multimedia, maar dit kan in de toekomst veranderen. Amarok is, zoals de meeste KDE-applicaties, ook in het Nederlands vertaald. Amaroks naam komt van de titel van het Mike Oldfield-album Amarok. Als je het album afspeelt op Amarok, verschijnt een speciaal venstertje met een bedankje.