Renault Zoé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Renault Zoe)
Naar navigatie springen Jump to search
Renault Zoé
2015 Renault ZOE Dynamique Automatic Front.jpg
Productiejaren 2012
Uitvoeringen
Life, Zen, Intense
Concurrenten Nissan Leaf
Fabriek Renault
Motor Elektrisch
Versnellingsbak n.v.t
Afmetingen (L×B×H) 4,08 m x 1,73 m x 1,59 m m
Wielbasis 2,59 m mm
Portaal  Portaalicoon   Auto
Renault Zoé; de conceptversie.
Renault ZOE; definitieve versie.

De Zoé is een hatchback van het Franse automerk Renault. De auto is een volledig elektrische auto. De auto werd in het tweede kwartaal van 2013 op de Nederlandse markt gebracht[1] met een accu van 24 kWh. Het realistische bereik is ongeveer 160 kilometer.[1] In 2017 verscheen een Zoé met een accu van 40 kWh.

De Zoé is de eerste elektrisch aangedreven auto die 1600 elektrische kilometers heeft afgelegd in 24 uur. Het vorige record stond op 1250 elektrische kilometers.[2]

Modellen[bewerken]

De auto is leverbaar in drie modellen[3] : Zoé Life, Zoé Zen en Zoé Intens. Zoé Life is de basisvariant, de Zoé Zen en Intens de meest uitgeruste variant van de auto. Deze wordt gefabriceerd in Flins, Frankrijk.

Vanwege het gebrek aan geluid bij een elektrische motor is de Zoé uitgerust met een voetgangers-waarschuwingssysteem genaamd Z.E. Voice. Dit systeem zorgt ervoor dat er tussen de 1 en 30 km/h een bepaalde toon wordt gemaakt waardoor de auto van een afstand te horen is. De auto toont diverse overeenkomsten met de Renault Clio. Verschillen zijn onder meer het hogere gewicht van de Zoé en de grotere kofferbak.

Opladen[bewerken]

Het opladen van de auto verloopt afhankelijk van welke spanningsbron er beschikbaar is.[4] Renault maakt onderscheid in vier verschillende oplaadmanieren: langzaam/nood, standaard, snel en versneld.[4] Sinds 2015 levert Renault een zogenaamde noodkabel waarmee de Zoé met een normaal stopcontact is op te laden. Hoewel dit langzaam gaat (10% per uur) kan het toch handig zijn in gevallen waar geen laadpaal voorhanden is.

Standaard opladen gaat via een (semi)publieke laadpaal of wallbox thuis en duurt tussen de 1 en 9 uur afhankelijk van hoeveel energie het (thuis)laadpunt kan leveren. Dit kan variëren tussen 3,7 kW en 22 kW waarmee de Zoe in een uur tijd van 0 tot 100% is op te laden. De snelste manier om de Zoe weer volledig op te laden is bij een snellader van 43 kW, die zich bevindt bij onder andere Fastned langs de Nederlandse snelwegen. Deze laadt de auto in een ruim kwartier op van 30 tot 80%. Er is een zogenaamde Chameleonlader in de auto gebouwd. Hiermee kan de wagen op vrijwel alle laadpunten op het maximaal aangeboden vermogen geladen worden.

Actieradius[bewerken]

De actieradius van de Zoé ligt op maximaal 240 kilometer. Dit zijn waardes die in laboratoria onder ultieme omstandigheden worden getest. Zo wordt er bijvoorbeeld 40 km/h gereden in het lab. Met realistischer rijgedrag en weersomstandigheden blijft er in Nederland zo'n 120 tot 160 km van over, onder andere afhankelijk van de temperatuur en de rijstijl. Bij strenge vorst bijvoorbeeld kan de actieradius teruglopen tot ongeveer 100 km waarbij op een zomerdag met 24 graden de actieradius bij zuinig rijden de 170 km kan bereiken.