Resolutie 1459 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1459
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 januari 2003
Nr. vergadering 4694
Code S/RES/1459
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflictdiamanten
Beslissing Verwelkomde de start van het certificeringssysteem van het Kimberley-Proces.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
Het "grote gat" van de oude diamantmijn in Kimberley (Zuid-Afrika).
Het "grote gat" van de oude diamantmijn in Kimberley (Zuid-Afrika).

Resolutie 1459 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 28 januari 2003.

Achtergrond[bewerken]

De voorbije jaren hadden illegaal ontgonnen diamanten — de zogenaamde bloeddiamanten — in grote mate bijgedragen aan de vele conflicten op het Afrikaanse continent. Zo onder meer in het voorbije conflict in Angola en Sierra Leone, en het nog lopende conflict in Liberia.

De diamantindustrie had daarom een systeem met certificaten van oorsprong opgezet om dergelijke diamanten uit de wereldhandel te weren; het zogenaamde Kimberley-Proces.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Men was bezorgd om de link tussen illegale handel in ruwe diamant en gewapende conflicten. Het was de doelstelling van het Kimberley-Proces om conflicten mee te voorkomen door die link te breken. Het was aldus van belang dat de grote diamantproducerende en -verhandelende landen aan dit proces deelnamen.

De Veiligheidsraad waardeerde dan ook Zuid-Afrika, Namibië, België, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Angola, Botswana, Canada en Zwitserland omdat ze vergaderingen van het Kimberley-Proces ontvingen. Op die van 5 november 2002 was beslist dat het certificatenschema op 1 januari 2003 zou ingaan.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad steunde het Kimberley Process Certification Scheme, het certificatensysteem voor ruwe diamant, evenals de inspanningen om het regime te verbeteren en uit te voeren zoals dit was aangenomen tijdens de Interlaken-conferentie. Ook verwelkomde de raad het feit dat de diamantindustrie zichzelf vrijwillig reguleerde. Ten slotte werd benadrukt dat zo veel mogelijk landen aan het proces moesten deelnemen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1459 op de Engelstalige Wikisource.