Resolutie 1462 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1462
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 januari 2003
Nr. vergadering 4697
Code S/RES/1462
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
De Kodori-rivier.

Resolutie 1462 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 januari 2003 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen, en verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie in Abchazië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De daders die een UNOMIG-helikopter neerschoten op 8 oktober 2001, waarbij negen mensen waren omgekomen, waren nog steeds niet gevonden. Ook zaten de onderhandelingen over het conflict in Abchazië nog steeds vast.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Men betreurde het dat geen vooruitgang was geboekt bij de onderhandelingen over de politieke status van Abchazië. Het document basisprincipes voor de bevoegdheidsverdeling tussen Tbilisi en Soechoemi dat door de bemiddelaars op tafel was gelegd moest hierbij helpen. Beide partijen moesten ook concessies doen. Vooral de Abchazen weigerden over de inhoud van het document te praten.

Intussen waren de spanningen in de Kodorivallei afgenomen en was er een protocol ondertekend over de streek. Beide partijen werden opgeroepen te zorgen voor de veiligheid van de bewoners. Beide partijen werden er ook toe aangezet om het vredesproces opnieuw op te pikken en verder te zorgen voor de terugkeer van de vluchtelingen.

Ook werden de partijen opgeroepen om zich te distantiëren van de retoriek van militanten voor steun aan militaire opties en activiteiten van gewapende groepen. Vooral Georgië werd opgeroepen een einde te maken aan die activiteiten.

Ten slotte werd het mandaat van de UNOMIG-waarnemers in Georgië tot 31 juli verlengd en werd secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd om binnen drie maanden te rapporteren over de situatie in Abchazië.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1462 op de Engelstalige Wikisource.