Resolutie 1484 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1484
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 mei 2003
Nr. vergadering 4764
Code S/RES/1484
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Autoriseerde een tijdelijke multinationale macht in Ituri.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
Ituri.

Resolutie 1484 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 mei 2003 en stond een militaire noodoperatie toe in de Oost-Congolese stad Bunia. Deze operatie werd door Frankrijk met de EU opgezet als EUFOR Artemis.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep, werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen waren er nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en bleef de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was zeer bezorgd om de gevechten in Ituri en de ernstige humanitaire toestand in Bunia. Het interim-bestuur van Ituri moest dringend volledig functioneren en het akkoord dat op 16 mei in Dar es Salaam was bereikt moest worden hernomen. Nu verzocht de secretaris-generaal, gesteund door de president van Congo, de partijen in Ituri, Rwanda en Oeganda om een multinationale macht in Bunia.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Raad autoriseerde een tijdelijke multinationale noodmacht in Bunia tot 1 september om de stad de stabiliseren, de luchthaven en ontheemden in kampen te beveiligen en indien nodig de bevolking en VN- en hulppersoneel te beschermen. Die macht gold als een tijdelijke versterking van de MONUC-vredesmacht. De deelnemende lidstaten werden ook geautoriseerd alle nodige maatregelen te nemen om het mandaat uit te voeren.

Voorts eiste de Raad dat de partijen in Ituri de vijandelijkheden staakten en het humanitair recht respecteerden. Ook werd de moord op ongewapend personeel van MONUC en hulporganisaties in Ituri sterk veroordeeld. Ten slotte werd geëist dat alle steun aan gewapende groepen in de regio werd stopgezet.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1484 op de Engelstalige Wikisource.