Naar inhoud springen

Resolutie 1510 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1510
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 13 oktober 2003
Nr. vergadering 4840
Code S/RES/1510
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Afghaanse Oorlog
Beslissing Autoriseerde de UNAMA-bijstandsmissie om buiten Kabul te opereren en verlengde ze met 12 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
De Afghaanse provincie Kabul.
De Afghaanse provincie Kabul.

Resolutie 1510 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 13 oktober 2003 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad, en breidde het operatiegebied en de looptijd van de veiligheidsbijstandsmacht in Afghanistan uit.

Zie Oorlog in Afghanistan (2001-2021) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1979 werd Afghanistan bezet door de Sovjet-Unie, die vervolgens werd bestreden door Afghaanse krijgsheren. Toen de Sovjets zich in 1988 terugtrokken raakten ze echter slaags met elkaar. In het begin van de jaren 1990 kwamen ook de Taliban op. In september 1996 namen die de hoofdstad Kabul in. Tegen het einde van het decennium hadden ze het grootste deel van het land onder controle en riepen ze een streng islamitische staat uit.

In 2001 verklaarden de Verenigde Staten met bondgenoten hun de oorlog en moesten ze zich terugtrekken, waarna een interim-regering werd opgericht.

In de Afghaanse hoofdstad Kabul was al sedert enige tijd de veiligheidsbijstandsmissie UNAMA actief. Die zou progressief worden uitgebreid naar nog andere stedelijke centra. Afghanistan en de NAVO vroegen nu om deze uitbreiding.

Het was van belang dat het gezag van de overheid in heel Afghanistan gelde en dat gewapende fracties werden ontwapend. Ook moest de veiligheidshandhaving worden hervormd met onder meer een nieuwe nationale leger- en politiemacht.

De Veiligheidsraad autoriseerde de uitbreiding van de veiligheidsbijstandsmacht tot andere gebieden dan Kabul. De macht werd gevraagd te blijven samenwerken met de Afghaanse overgangsautoriteit en de coalitie van operatie Enduring Freedom. Voorts werd de autorisatie van de macht nog eens met twaalf maanden verlengd.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]
Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1510 op de Engelstalige Wikisource.