Resolutie 1495 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1495
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 juli 2003
Nr. vergadering 4801
Code S/RES/1495
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om de Westelijke Sahara
Beslissing Verlengde de MINURSO-missie tot 31 oktober.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
Het kuststadje Boujdour in het noordwesten van de Westelijke Sahara.

Resolutie 1495 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 juli 2003.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren 1970 ontstond een conflict tussen Spanje, Marokko, Mauritanië en de Westelijke Sahara zelf over de Westelijke Sahara dat tot dan in Spaanse handen was. Marokko legitimeerde zijn aanspraak op basis van historische banden met het gebied. Nadat Spanje het gebied opgaf bezette Marokko er twee derde van. Het land is nog steeds in conflict met Polisario dat met steun van Algerije de onafhankelijkheid blijft nastreven. Begin jaren 1990 kwam een plan op tafel om de bevolking van de Westelijke Sahara via een volksraadpleging zelf te laten beslissen over de toekomst van het land. Het was de taak van de VN-missie MINURSO om dat referendum op poten te zetten. Het plan strandde later echter door aanhoudende onenigheid tussen de beide partijen waardoor ook de missie nog steeds ter plaatse is.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad overwoog een rapport van de secretaris-generaal en het vredesplan voor zelfbeschikking voor het volk van de Westelijke Sahara dat door zijn gezant was voorgesteld, en de reacties van de partijen en buurlanden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Polisario werd opnieuw opgeroepen om onverwijld alle overblijvende krijgsgevangenen vrij te laten. Aan Marokko en Polisario werd tevens opnieuw gevraagd om samen te werken met het Rode Kruis, om het probleem van de vermiste personen op te lossen.

Het mandaat van de MINURSO-missie werd tot 31 oktober verlengd. Ten slotte werd de secretaris-generaal gevraagd om vóór die datum te rapporteren over de situatie en de geboekte vooruitgang.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1495 op de Engelstalige Wikisource.