Resolutie 1507 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1507
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 12 september 2003
Nr. vergadering 4822
Code S/RES/1507
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
Resolutie 1507 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1507 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 september 2003 en verlengde de waarnemingsmissie op de Ethiopisch-Eritrese grens.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van, waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht werd bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar jaren later werd het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea was in de cruciale fase van de grensafbakening beland. Het was van belang dat de grensbeslissing werd nageleefd terwijl de stabiliteit er werd bewaard. De humanitaire situatie in de twee landen bleef wel tot zorgen baren en kon gevolgen inhouden voor het vredesproces. Verdere zorg was er over het gestegen aantal invallen in de tijdelijke veiligheidszone langs de grens en de incidenten met en plaatsing van mijnen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de UNMEE-waarnemingsmissie werd verlengd tot 15 maart 2004. De Veiligheidsraad riep op de grensafbakening zoals gepland aan te vangen. Ethiopië en Eritrea werden opgeroepen de beslissingen en bevelen van de grenscommissie op te volgen, samen te werken met de UNMEE-missie en ook de vredesdialoog voort te zetten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1507 op de Engelstalige Wikisource.