Resolutie 1434 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1434
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 6 september 2002
Nr. vergadering 4606
Code S/RES/1434
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Locator ET-ER.png

Resolutie 1434 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 6 september 2002, en verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie in Eritrea en Ethiopië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van, waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht werd bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar jaren later werd het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De partijen hadden opnieuw toegezegd hun verbintenissen onder het gesloten vredesakkoord te zullen nakomen. Intussen had Eritrea 279 krijgsgevangenen vrijgelaten en Ethiopië werd aangespoord hetzelfde te doen.

Er was wel bezorgdheid gerezen over gerapporteerde grensincidenten en ontvoeringen van burgers aan beide zijden. Beide partijen werden opgeroepen hier een einde aan te maken en mee te werken aan UNMEE's onderzoek ernaar.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Beslist het mandaat van UNMEE te verlengen tot 15 maart 2003.
  2. Beslist verder regelmatig de gemaakte vooruitgang, waaronder de overdracht van grondgebied gedurende de grensafbakening, en de gevolgen voor UNMEE te bekijken.
  3. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1434 van de Engelstalige Wikisource.