Resolutie 1439 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1439
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 18 oktober 2002
Nr. vergadering 4628
Code S/RES/1439
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Angola
Beslissing Verlengde het onderzoek naar schendingen van de sancties tegen UNITA met 2 maanden en beëindigde de reisbeperkingen tegen UNITA.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
De Angolese hoofdstad Luanda.
De Angolese hoofdstad Luanda.

Resolutie 1439 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 18 oktober 2002. De resolutie verlengde het onderzoek naar de schendingen van de sancties tegen de rebellenbeweging UNITA in Angola met twee maanden en hief tevens de reisbeperkingen tegen UNITA op vanaf 14 november.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal, keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om te wedijveren over de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich met de burgeroorlog totdat onderhandelingen tot een akkoord leidden en ze zich in 1988 terugtrokken. Een akkoord in 1991 voorzag in verkiezingen. Toen de UNITA-rebellenbeweging die verloor, greep ze opnieuw naar de wapens. Een nieuw akkoord in 1994 leidde niet tot vrede. UNITA werd internationaal geconfronteerd met een embargo en steeds verder in het nauw gedreven door het regeringsleger. In 2002 werd ze door dat leger onthoofd, waarna ze zichzelf tot een politieke partij omvormde en demobiliseerde.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Angola en UNITA namen stappen om hun vredesakkoord volledig uit te voeren. Doch was er nog steeds bezorgdheid over de humanitaire gevolgen van de huidige situatie. De stabiliteit van Angola moest worden verzekerd om de vrede en veiligheid in de regio te bewaren.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Opnieuw werd het mandaat van het waarnemingsmechanisme, dat schendingen van de sancties onderzocht, met twee maanden verlengd, tot 19 december. Het mechanisme werd gevraagd binnen de tien dagen een actieplan in te dienen over haar toekomstig werk en tegen 13 december opnieuw te rapporteren over mogelijke schendingen van de sancties tegen UNITA.

De reisbeperkingen tegen UNITA, die met resolutie 1127 waren opgelegd en met resolutie 1432 geschorst, zouden vanaf 14 november, wanneer die schorsing afliep, worden beëindigd. Tegen 19 december zouden de andere sancties die tegen UNITA waren ingesteld worden herzien.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1439 op de Engelstalige Wikisource.