Resolutie 1391 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1391
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 januari 2002
Nr. vergadering 4458
Code S/RES/1391
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging interim VN-macht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
UNIFIL's operatiezone.
UNIFIL's operatiezone.

Resolutie 1391 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 28 januari 2002.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie United Nations Interim Force In Lebanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Israëlische inval in Zuid-Libanon eind jaren 1970 stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijk VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven tot de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden. In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO. Midden 1985 begon Israël met terugtrekkingen uit het land maar geregeld vonden nieuwe aanvallen en invasies plaats.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 16 juni 2000 had Israël zich — na jaren — teruggetrokken uit het zuiden van Libanon. Daarmee had de UNIFIL-vredesmacht 2 van haar 3 taken voltooid. Ze concentreerde zich nu op het herstel van de vrede en veiligheid.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van UNIFIL werd opnieuw verlengd met 6 maanden; tot 31 juli 2002. De Secretaris-Generaal werd gevraagd de missie te herschikken, zoals hij in zijn rapport had aangegeven. Libanon werd opgeroepen stappen te ondernemen om haar gezag in het zuiden van het land te herstellen door onder meer troepen te sturen en de rust in de regio te bewaren. Ook werden alle gewelddaden veroordeeld en was men bezorgd over ernstige schendingen van de terugtrekkingslijn. Ten slotte keek de Veiligheidsraad er al naar uit de UNIFIL-missie op korte termijn te kunnen beëindigen, en benadrukte ze het belang van duurzame vrede in het Midden-Oosten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1391 op de Engelstalige Wikisource.