Resolutie 1424 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1424
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 juli 2002
Nr. vergadering 4574
Code S/RES/1424
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om Prevlaka
Beslissing Autoriseerde de VN-waarnemers om te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka tot 15 oktober.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Het Prevlaka-schiereiland.
Het Prevlaka-schiereiland.

Resolutie 1424 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met unanimiteit aangenomen op 12 juli 2002.

Achtergrond[bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Kroatië zich onafhankelijk. Daarop volgde de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog, tijdens dewelke het Joegoslavische Volksleger het strategisch gelegen schiereilandje Prevlaka innam. In 1996 kwamen Kroatië en Joegoslavië overeen Prevlaka te demilitariseren, waarop VN-waarnemers van UNMOP kwamen om daarop toe te zien. Deze missie bleef uiteindelijk tot 2002 aanwezig.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

In 1992 was Kroatië met de Federale Republiek Joegoslavië (Servië en Montenegro) overeengekomen het – door beiden betwiste – schiereiland Prevlaka te demilitariseren. De situatie bleef nu grotendeels rustig in de gedemilitariseerde UNMOP-zone.

Handelingen[bewerken]

De VN-militaire waarnemers in Prevlaka werden geautoriseerd om tot 15 oktober te blijven toezien op de demilitarisatie van het schiereiland. De partijen werden opgeroepen de schendingen daarvan te stoppen. De Veiligheidsraad verwelkomde ook nog dat beiden hun onderlinge betrekkingen verder normaliseerden en dat ze een grenscommissie hadden opgericht.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1424 van de Engelstalige Wikisource.