Resolutie 1423 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1423
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 juli 2002
Nr. vergadering 4573
Code S/RES/1423 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Voormalig Joegoslavië
Beslissing Stemde in met een verlenging van SFOR met 12 maanden.
Verlengde de UNMIBH-vredesmissie in Bosnië en Herzegovina tot 31 december.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije BUL Vlag van Kameroen CMR Vlag van Colombia COL Vlag van Guinee GUI Vlag van Ierland IRL
Vlag van Mexico MEX Vlag van Mauritius MRI Vlag van Noorwegen NOR Vlag van Singapore SIN Vlag van Syrië SYR
Het UNMIBH-gesp.
Het UNMIBH-gesp.

Resolutie 1423 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 juli 2002.

De goedkeuring van deze resolutie had vertraging opgelopen na de perikelen in verband met de Verenigde Staten en het Internationaal Strafhof die na het aannemen van resolutie 1422 van de baan waren.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad benadrukte nogmaals dat de terugkeer van vluchtelingen in de regio cruciaal was voor duurzame vrede. Op 5 juni had de secretaris-generaal een rapport ingediend over de UNMIBH-vredesmissie in Bosnië en Herzegovina en het uitvoeringsplan voor haar mandaat.

Handelingen[bewerken]

I (vredesakkoorden)[bewerken]

De partijen werden nogmaals herinnert aan hun verplichtingen onder de akkoorden, waaronder het Akkoord van Dayton, en hun eigen verantwoordelijkheid voor de uitvoering van die akkoorden.

II (SFOR)[bewerken]

De lidstaten die deel uitmaakten van de SFOR werden geautoriseerd die missie met 12 maanden te verlengen en om al het nodige te doen om Annex 1-A van het vredesakkoord te doen naleven en de missie of de uitvoering van het mandaat te verdedigen.

III (UNMIBH)[bewerken]

De Veiligheidsraad besloot ook het mandaat van de UNMIBH-vredesmissie, inclusief de IPTF-politiemissie, te verlengen tot 31 december. Die zou vanaf 1 januari 2003 worden opgevolgd door de EUPM-missie van de Europese Unie.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1423 op de Engelstalige Wikisource.