Resolutie 1413 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1413
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 mei 2002
Nr. vergadering 4541
Code S/RES/1413
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Afghaanse Oorlog
Beslissing Verlengde de autorisatie van de NAVO ISAF-macht in Kabul met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
De Afghaanse provincie Kabul.
De Afghaanse provincie Kabul.

Resolutie 1413 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 23 mei 2002 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie stond de NAVO toe de ISAF-troepenmacht in Afghanistan met een half jaar te verlengen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Afghaanse Oorlog (2001-heden) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1979 werd Afghanistan bezet door de Sovjet-Unie, die vervolgens werd bestreden door Afghaanse krijgsheren. Toen de Sovjets zich in 1988 terugtrokken raakten ze echter slaags met elkaar. In het begin van de jaren 1990 kwamen ook de Taliban op. In september 1996 namen die de hoofdstad Kabul in. Tegen het einde van het decennium hadden ze het grootste deel van het land onder controle en riepen ze een streng islamitische staat uit.

In 2001 verklaarden de Verenigde Staten met bondgenoten hun de oorlog en moesten ze zich terugtrekken, waarna een interim-regering werd opgericht.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad steunde de internationale inspanningen om terrorisme uit te roeien. Ze waardeerde ook de leiding die het Verenigd Koninkrijk namen over de Internationale Veiligheidsbijstandsmacht en de bijdrage die vele landen leverden. Ook had Turkije aangeboden het commando over de macht te voeren.

De Raad besloot de autorisatie van de macht met zes maanden te verlengen vanaf 20 juni. De deelnemende landen werden ook geautoriseerd om alle nodige maatregelen te nemen om het mandaat te voltooien. Ten slotte werd de leiding van de missie gevraagd maandelijks te rapporteren via de secretaris-generaal Kofi Annan.

Verwante resoluties[bewerken]

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina United Nations Security Council Resolution 1413 van de Engelstalige Wikisource.