Resolutie 1412 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1412
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 mei 2002
Nr. vergadering 4536
Code S/RES/1412
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Angola
Beslissing Schorste de reisbeperkingen tegen UNITA gedurende 90 dagen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Angola.
Angola.

Resolutie 1412 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 17 mei 2002.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Angola voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Angola in 1975 onafhankelijk was geworden van Portugal keerden de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen zich tegen elkaar om de macht. Onder meer Zuid-Afrika en Cuba bemoeiden zich in de burgeroorlog tot onderhandelingen tot een akkoord leidden en ze zich in 1988 terugtrokken. Een akkoord in 1991 voorzag in verkiezingen. Toen de UNITA-rebellenbeweging die verloor greep ze opnieuw naar de wapens. Een nieuw akkoord in 1994 leidde niet tot vrede. UNITA werd internationaal geconfronteerd met een embargo en werd steeds verder in het nauw gedreven door het regeringsleger. In 2002 werd ze door dat leger onthoofd waarna ze zichzelf tot een politieke partij omvormde en demobiliseerde.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad had eerder al laten weten bereid te zijn uitzonderingen op de maatregelen die met resolutie 1127 in 1997 waren opgelegd tegen UNITA te willen toestaan. Op 4 april waren Angola en UNITA opnieuw tot een akkoord gekomen.

UNITA moest meewerken aan de demobilisatie en haar soldaten inkwartieren en integreren in het reguliere leger en politie. In het belang van het vredesproces moesten UNITA-leden kunnen reizen, onder meer om de rebellenbeweging te reorganiseren.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Beslist dat de maatregelen in paragraaf °4 (a) en (b) (reisbeperkingen) van resolutie 1127 voor 90 dagen opgeschort zijn.
  2. Voor het einde daarvan zal worden beslist of de schorsing wordt verlengd.
  3. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1412 op de Engelstalige Wikisource.