Resolutie 1475 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1475
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 april 2003
Nr. vergadering 4740
Code S/RES/1475
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Steun aan het plan van de Secretaris-Generaal.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2003
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Chili Chili · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Syrië Syrië
Cyprus in Europe (-rivers -mini map).svg

Resolutie 1475 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de vijftien leden van de Veiligheidsraad unaniem aangenomen op 14 april 2003.

Achtergrond[bewerken]

Het eiland Cyprus, ten zuiden van Turkije, wordt bewoond door een Griekse meerderheid en een kleinere Turkse minderheid. Na de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk kwam het tot spanningen en uiteindelijk geweld tussen de twee groepen. Britse troepen kwamen tussenbeide en scheidden de groepen in de hoofdstad Nicosia. Die scheidingslijn deelde uiteindelijk het gehele eiland in tweeën. In 1974 pleegde een Griekse junta een staatsgreep waarna Turkije het land binnenviel en de junta weer viel. In 1983 werd met Turkse steun Noord-Cyprus gesticht dat evenwel enkel door Turkije erkend werd.

In 1999 begonnen onder leiding van de Verenigde Naties opnieuw onderhandelingen. Basis van die onderhandelingen was een plan van VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat voorzag in de hereniging van Noord- en Zuid-Cyprus.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Bevestigt alle resoluties over Cyprus, resolutie 1250 in het bijzonder.
  • Herhaalt zijn wens om een allesomvattend akkoord te bereiken.
  • Verwelkomt het rapport van de secretaris-generaal van 1 april over zijn missie naar Cyprus.
  1. Eert de inspanningen van de secretaris-generaal en zijn team sinds 1999.
  2. Eert ook het initiatief van de secretaris-generaal van een omvangrijk akkoord dat probeerde de kloof tussen de partijen te overbruggen.
  3. Betreurt de tegenkanting van de Turks-Cypriotische leider, en dat de Turkse- en Griekse Cyprioten niet zelf over een plan kunnen beslissen, waardoor een akkoord voor 16 april onmogelijk is.
  4. Steunt het plan van de secretaris-generaal ten volle.
  5. Benadrukt zijn volle steun voor de missie van de secretaris-generaal en vraagt hem beschikbaar te blijven voor Cyprus.
  6. Besluit om actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1475 op de Engelstalige Wikisource.