Rigveda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2020 om 15:02. (→‎top: Wikipedia:Te beoordelen sjablonen/Toegevoegd 2020 week 07, replaced: {{wikisource-en|The Rig Veda}} → {{Wikisource|taal=en|The Rig Veda}} met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rig-Veda, exemplaar in het Devanagari uit begin negentiende eeuw

De Rig-Veda (ऋग्वेद, Sanskriet ṛc "lof" + veda "kennis") is de oudste van de vier godsdienstige hindoegeschriften die bekendstaan als de Veda's. De Rig-Veda is ontstaan tussen 1700 en 1100 voor Christus.

Deze veda bestaat uit 1017 reguliere verzen (hymnen) plus 11 apocriefe (vālakhilya) verzen 8.49 - 8.59; in totaal 1028 verzen. Ze zijn geschreven in het vedisch Sanskriet. De verzen zijn verdeeld over tien boeken, die bekendstaan als mandala's.

De lange verzameling korte verzen bestaat vooral uit lofzangen voor de natuurgoden. De drie belangrijkste goden die worden vernoemd zijn Agni, de god van het vuur, Indra, god van de donder en bliksem en Surya, de zonnegod.[1] Het bevat ook fragmentarische verwijzingen naar historische gebeurtenissen, in het bijzonder verwijzingen naar de strijd tussen de vroege vedische volkeren (bekend als de Ariërs of Arya's) en hun vijanden, de Dravidiërs.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina The Rig Veda op de Engelstalige Wikisource.