Roelof Bisschop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roelof Bisschop
Bisschop (2016) (foto Dirk Hol)
Algemene informatie
Geboren 30 november 1956
Functie Lid Tweede Kamer
Partij SGP
Religie Hersteld Hervormd
Titulatuur Dr.
Politieke functies
1986-2007 Lid gemeenteraad van Veenendaal
1991-2007 Fractievoorzitter GR
2003-2011 Lid Provinciale Staten van Utrecht
2007-2011 Fractievoorzitter PS
2012-heden lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Roelof (Roel) Bisschop (Staphorst, 30 november 1956) is een Nederlands historicus, politicus voor de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en directeur in het voortgezet onderwijs. Sinds 20 september 2012 heeft hij zitting in de Tweede Kamer.

Opleiding en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bisschop begon in 1978 zijn werkzame leven als leraar geschiedenis aan het Ichthus College in Veenendaal en werd daar later sectordirecteur van de bovenbouw van de havo en het vwo. Bisschop was ook nog enige tijd leraar geschiedenis aan De Driestar in Gouda. Van maart 2008 tot september 2012 is hij werkzaam geweest als locatiedirecteur van de locatie Revius van de Rotterdamse reformatorische scholengemeenschap het Wartburg College.

In 1993 promoveerde Bisschop aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar de "Neerlands Israël"- of "tweede Israël"-gedachte bij de 17e- en 18e-eeuwse predikanten in de gereformeerde kerk. Hierin beklemtoonde hij dat de predikanten de gereformeerde kerk en niet het land Nederland zagen als een tweede Israël. In 2001 schreef hij het historisch overzicht in het Nederlandstalige handboek over het puritanisme, Het puritanisme. Geschiedenis, theologie en invloed. Hij publiceerde verschillende kleinere studies over de geschiedenis van Veenendaal en over het voor de SGP-politiek centrale begrip 'theocratie'.

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden en wetenschappelijke activiteiten was Bisschop onder andere secretaris van de raad van toezicht van de reformatorische organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Woord en Daad. Ook verzorgde hij enkele jaren een column in het Reformatorisch Dagblad. Bisschop behoort tot de belangrijkste opiniemakers in bevindelijk gereformeerde kring. Hij is lid van de Hersteld Hervormde Kerk.

In de politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Van ongeveer eind 1986 tot april 2007 zat hij namens de SGP in de gemeenteraad van Veenendaal, vanaf circa 1991 als fractievoorzitter. Bisschop was vanaf 2003 tot 2011 ook lid van de Provinciale Staten van de provincie Utrecht. Sinds de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 betreft dit een eenmansfractie (hoofdzakelijk gekomen doordat de Utrechtse Staten met zestien zetels werden verkleind), waardoor hij sindsdien tevens fractievoorzitter was. Omdat hij er hierdoor in de Staten alleen voor kwam te staan, gaf hij zijn raadszetel op.[1] Op 13 juni 2009 ging Bisschop bij de 35e EO-Jongerendag in debat met onder meer Prem Radhakishun, Joël Voordewind en Sabine Uitslag. In april 2010 werd hij door de SGP op de derde plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen geplaatst maar werd met 3.480 stemmen niet gekozen. Wel had hij meer stemmen dan Elbert Dijkgraaf, de nummer twee van de kandidatenlijst.

Bisschop haalde in de zomer van 2006 het nieuws nadat een meerderheid van de SGP-leden had gestemd voor het lidmaatschap van vrouwen van deze orthodox-gereformeerde partij. Hoewel geen voorstander had hij ook voorgestemd. Hij sprak de verwachting uit dat vrouwen niet opeens in groten getale lid zouden willen worden omdat het iets zou zijn wat vooral door vrouwen van buiten de SGP zou zijn opgedrongen.[2]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 haalde de SGP een derde zetel binnen, die op 20 september dat jaar door Bisschop werd ingenomen.

Voornaamste publicaties[bewerken | brontekst bewerken]