Roland Garros 2014

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roland Garros 2014
Centre court "Philippe Chatrier"
Editie 2014 (113e editie)
Stad, land ParijsFrankrijk
Locatie Stade Roland-Garros
Datum 25 mei - 8 juni
Auspiciën ITF
Categorie Grandslamtoernooi
Prijzengeld 25.018.900
Deelnemers 128 enkel / 64 dubbel
Ondergrond Gravel, buiten
Winnaars
Mannenenkel Vlag van Spanje Rafael Nadal
Vrouwenenkel Vlag van Rusland Maria Sjarapova
Mannendubbel Vlag van Frankrijk Julien Benneteau
Vlag van Frankrijk Édouard Roger-Vasselin
Vrouwendubbel Vlag van Chinees Taipei Hsieh Su-wei
Vlag van China Peng Shuai
Gemengd dubbel Vlag van Duitsland Anna-Lena Grönefeld
Vlag van Nederland Jean-Julien Rojer
Vorige: 2013     Volgende: 2015
Portaal  Portaalicoon   Tennis

De 113e editie van het Franse grandslamtoernooi Roland Garros 2014 werd gehouden van zondag 25 mei tot en met zondag 8 juni 2014. Voor de vrouwen was het de 107e editie. Het toernooi werd gespeeld in het Roland-Garrosstadion in het 16e arrondissement van Parijs.

Samenvatting

Toernooikalender[bewerken | brontekst bewerken]

Roland Garros mei 2014 juni 2014
zon 25 maa 26 din 27 woe 28 don 29 vrij 30 zat 31 zon 1 maa 2 din 3 woe 4 don 5 vrij 6 zat 7 zon 8
mannenenkelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde 4e ronde kwart­finale halve finale finale
vrouwenenkelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde 4e ronde kwart­finale halve finale finale
mannendubbelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde kwart­finale halve finale finale
vrouwendubbelspel 1e ronde 2e ronde 3e ronde kwart­finale halve finale finale
gemengd dubbelspel 1e ronde 2e ronde kwart­finale halve finale finale

Enkelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

De Spanjaard Rafael Nadal won de titel.
Zie Roland Garros 2014 (mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De titel in het mannenenkelspel werd verdedigd door de Spanjaard Rafael Nadal, de nummer één op de wereldranglijst bij de mannen. Hij prolongeerde zijn titel door in de finale in vier sets Novak Đoković te verslaan. Nadal won het toernooi voor de vijfde achtereenvolgende keer, de negende keer in totaal.

Voor België nam één man deel aan het enkelspel. David Goffin werd in zijn openingspartij in vier sets verslagen door Oostenrijker Jürgen Melzer.

Er waren twee Nederlandse deelnemers. Robin Haase bereikte de tweede ronde – in een vijfsetter werd hij uitgeschakeld door Slowaak Martin Kližan. Igor Sijsling moest het in de eerste ronde opnemen tegen het vijfde reekshoofd, David Ferrer – de Spanjaard had aan drie sets voldoende om zijn weg naar de kwartfinale in te zetten.

De Russin Maria Sjarapova won de titel.

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Roland Garros 2014 (vrouwen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De titel in het vrouwenenkelspel werd verdedigd door de Amerikaanse Serena Williams, de nummer één op de wereldranglijst bij de vrouwen. Zij werd in de tweede ronde uitgeschakeld door de twintig­jarige Spaanse Garbiñe Muguruza. Maria Sjarapova won het toernooi voor de tweede keer in haar carrière – in de eindstrijd versloeg zij de Roemeense Simona Halep in drie sets.

Drie Belgische vrouwen kwamen uit in het enkelspel. Kirsten Flipkens was als 21e geplaatst – zij bereikte de tweede ronde, waarin zij haar meerdere moest erkennen in Julia Glushko uit Israël. Yanina Wickmayer wist in haar openingspartij de als 13e geplaatste Deense Caroline Wozniacki onschadelijk te maken – in de tweede ronde moest zij evenwel de duimen leggen voor de Spaanse Sílvia Soler Espinosa. Alison Van Uytvanck zwichtte in de eerste ronde voor de Oostenrijkse kwalificante Tamira Paszek.

De Nederlandse eer werd verdedigd door Kiki Bertens. Met succes doorliep zij het kwalificatie­toernooi waarna zij in het hoofdtoernooi (als enige kwalificante) doordrong tot de vierde ronde, tot dan toe haar beste grandslamresultaat. Hier werd zij in drie sets geklopt door de Duitse Andrea Petković.

Dubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Roland Garros 2014 (mannendubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan waren de titelverdedigers. De Fransen Julien Benneteau en Édouard Roger-Vasselin wonnen het toernooi. Zij klopten het als elfde geplaatste Spaanse koppel Marcel Granollers en Marc López in twee sets.

Drie Nederlandse mannen hadden zich voor het dubbelspel ingeschreven. Jean-Julien Rojer en de Roemeen Horia Tecău waren als 13e geplaatst – zij bereikten de derde ronde. Robin Haase speelde samen met Andre Begemann uit Duitsland – zij versloegen in de tweede ronde het tweede reekshoofd Alexander Peya en Bruno Soares, maar ook voor hen was de derde ronde het eindstation. Igor Sijsling en de Spanjaard Roberto Bautista-Agut gingen er in de tweede ronde uit.

Belgische deelnemers waren er niet bij het dubbelspel.

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Roland Garros 2014 (vrouwendubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Russinnen Jekaterina Makarova en Jelena Vesnina waren de titelverdedigsters. Het als eerste geplaatste team Hsieh Su-wei en Peng Shuai won het toernooi door in de finale in twee sets af te rekenen met het tweede reekshoofd, het Italiaanse duo Sara Errani en Roberta Vinci.

Twee vrouwen vertegenwoordigden België in het dubbelspel. Kirsten Flipkens speelde samen met de Slowaakse Dominika Cibulková – in hun openingspartij versloegen zij het als achtste geplaatste Duitse duo Julia Görges en Anna-Lena Grönefeld, maar zij gaven forfait voor de tweede ronde, wegens ziekte van Flipkens.[2] Yanina Wickmayer en de Portoricaanse Mónica Puig strandden in de eerste ronde.

De Nederlandse Michaëlla Krajicek speelde samen met Lucie Hradecká uit Tsjechië. Zij bereikten de halve finale, waarin zij hun meerdere moesten erkennen in het tweede reekshoofd, het Italiaanse koppel Sara Errani en Roberta Vinci.

Gemengd[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Roland Garros 2014 (gemengddubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Tsjechen Lucie Hradecká en František Čermák waren de titelhouders, maar Čermák was zijn titel niet komen verdedigen. Hradecká speelde samen met de Pool Mariusz Fyrstenberg – zij kwamen niet verder dan de tweede ronde. De titel ging naar Anna-Lena Grönefeld (Duitsland) en Jean-Julien Rojer (Nederland) – in de finale versloegen zij het achtste reekshoofd Julia Görges en Nenad Zimonjić in twee sets en een match-tiebreak.

Kwalificatietoernooi (enkelspel)[bewerken | brontekst bewerken]

Algemene regels – Aan het hoofdtoernooi (enkelspel) doen bij de mannen en vrouwen elk 128 tennissers mee. De 104 beste mannen en 108 beste vrouwen van de wereldranglijst die zich inschrijven worden rechtstreeks toegelaten. Acht mannen en acht vrouwen krijgen van de organisatie een wildcard. Voor de overige ingeschrevenen resteren dan nog zestien plaatsen bij de mannen en twaalf plaatsen bij de vrouwen in het hoofdtoernooi – deze plaatsen worden via het kwalificatietoernooi ingevuld. Aan dit kwalificatietoernooi doen nog eens 128 mannen en 96 vrouwen mee.[3]

De kwalificatiewedstrijden vonden plaats van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 mei 2014.

De volgende deelnemers aan het kwalificatietoernooi wisten zich een plaats te veroveren in de hoofdtabel:

Junioren[bewerken | brontekst bewerken]

Meisjesenkelspel
Finale: Darja Kasatkina (Rusland) won van Ivana Jorović (Servië) met 6-7, 6-2, 6-3

Meisjesdubbelspel
Finale: Ioana Ducu (Roemenië) en Ioana Loredana Roșca (Roemenië) wonnen van Catherine Bellis (VS) en Markéta Vondroušová (Tsjechië) met 6-1, 5-7, [11-9]

Jongensenkelspel
Finale: Andrej Roebljov (Rusland) won van Jaume Munar (Spanje) met 6-2, 7-5

Jongensdubbelspel
Finale: Benjamin Bonzi (Frankrijk) en Quentin Halys (Frankrijk) wonnen van Lucas Miedler (Oostenrijk) en Akira Santillan (Australië) met 6-3, 6-3

Rolstoeltennis[bewerken | brontekst bewerken]

Rolstoelmannenenkelspel
Finale: Shingo Kunieda (Japan) won van Stéphane Houdet (Frankrijk) met 6–4, 6–1

Rolstoelvrouwenenkelspel
Finale: Yui Kamiji (Japan) won van Aniek van Koot (Nederland) met 7–6(7), 6–4

Rolstoelmannendubbelspel
Finale: Joachim Gérard (België) en Stéphane Houdet (Frankrijk) wonnen van Gustavo Fernández (Argentinië) en Nicolas Peifer (Frankrijk) met 4–6, 6–3, [11–9]

Rolstoelvrouwendubbelspel
Finale: Yui Kamiji (Japan) en Jordanne Whiley (VK) wonnen van Jiske Griffioen (Nederland) en Aniek van Koot (Nederland) met 7–6(3), 3–6, [10–8]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 2014 Roland Garros van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.