Ruilen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ruilen is het direct uitwisselen van goederen, diensten of producten, zonder dat er gebruikgemaakt wordt van een vergelijkende standaard als geld, goud, olie, aandelen, graan of een ander ruilmiddel.

Ruilhandel, bartering, of (modernere term) switching, is een oude vorm van handel drijven die tegenwoordig, vooral in arme streken, nog steeds wordt toegepast. Het betreft hier goederen of diensten ruilen waarbij geen enkele vorm van tussen medium als geld mee gemoeid is. Als men iets wil verwerven gaat men naar de persoon met een waardevol object dat de ander accepteert als ruilmiddel. Wanneer beiden akkoord gaan met de ruil krijgt de ene persoon het ruilmiddel (dit kan een dier zijn of een voorwerp of een dienst) van de andere en omgekeerd.

Ruilhandel was voor de uitvinding van het geld de enige manier van handelen. Ondanks dat tegenwoordig bijna overal geld als ruilmiddel gebruikt wordt, bestaan er nog steeds verschillende vormen van ruilhandel .

De Middeleeuwen begonnen met een periode waarin Europa een grote achteruitgang van de geldhandel kende. De belangrijkste vorm van handel werd ook toen weer de ruilhandel. Hoewel tegenwoordig bijna alles met geld betaald wordt, zijn er in arme landen nog plaatsen waar men te weinig geld verdient voor de dagelijkse levensbehoeften en waar de ruilhandel een zeer belangrijke plaats inneemt.

In de 21ste eeuw keert de ruilhandel terug in de LETS-ruilkringen als onderdeel van de lokale ruileconomie.

Ruilhandel keert ook terug in geval van hyperinflatie. Wanneer het geld zeer snel in waarde daalt, verliezen de mensen hun vertrouwen in geld en accepteren ze het niet meer als betaalmiddel. Het voordeel van ruilhandel is dan dat de koper en verkoper zich geen zorgen hoeven te maken over de pijlsnel stijgende prijzen: Dezelfde som geld kan morgen nog maar de helft zoveel waard zijn als vandaag, maar een kilo kolen die niet opgestookt wordt is de volgende dag nog steeds een kilo kolen.

In Zwitserland is het ruilsysteem onder de naam WIR, Wirtschaftsring, een geaccepteerd onderdeel van de gewone economie. Het WIR systeem waarin bedrijven goederen en diensten ruilen of barteren blijkt een stabiliserende invloed te hebben op de geldeconomie. In tijden van economische voorspoed krimpt het WIR systeem en maakt iedereen gebruik van het gewone geldsysteem.

Tegenwoordig worden nog steeds zogenaamde swapping-evenementen georganiseerd. Tijdens swapping-evenementen wordt er geen geld gebruikt. Iedereen brengt zijn goederen/kleren naar een dergelijke swapping-event en kan ze ruilen voor goederen/kleren van andere personen zonder enige tussenkomst van geld. Op dergelijke evenementen worden er ook andere activiteiten georganiseerd, meestal om de personen die op dergelijke evenementen komen zich bewust te maken van het ecologisch aspect van ruilhandel.

Geschiedenis[bewerken]

Ruilen is al zo oud als de mensheid. In het stenen tijdperk ruilde men al voedsel en wapens met elkaar. Dat is in de ijzertijd en bronstijd ook het geval en gaat zo door de eeuwen heen, tot op de dag van vandaag. Dit wordt ook wel betaling in natura genoemd.

Handel die uitsluitend via ruilen geschiedt wordt ruilhandel genoemd. Ook dit gebeurt al eeuwen. Een van de oudste voorbeelden is de zijderoute, ontstaan rond 700 voor Christus. Handelslieden trokken niet over de hele zijderoute heen en weer maar ook binnen hun eigen landsgrenzen. Aan die grenzen ruilde men goederen tegen handelswaar die uit een ander land kwam.

Vandaag de dag wordt ruilen vooral gedaan door verzamelaars die daarmee hun collecties kunnen uitbreiden. Deze organiseren vaak bijeenkomsten met andere verzamelaars om onderling producten uit te wisselen. De verzamellaarsmarkt of vlooienmarkt is waarschijnlijk voor het eerst ontstaan in Frankrijk, Parijs, waar de Marché aux Puces of Saint-Quen, Seine-Saint-Denis, in het noorden van Parijs in de 17e eeuw ontstond. Vandaag de dag is deze markt uitgegroeid tot de grootste antiek koop- en ruilmarkt van Europa. De naam "vlooienmarkt" ontstond door de voornamelijk tweedehands aangeboden kleding waarin vlooien te vinden waren.

Zie ook[bewerken]