Sferisch lichaam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
18-08-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: Het voorstel is dit artikel samen te voegen met halfregelmatig veelvlak

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Samenvoegen naar Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in halfregelmatig veelvlak, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Een voetbal is de icosaëdrisch-sferische vorm van een afgeknotte icosaëder.

In de meetkunde is een sferisch lichaam of sferisch veelvlak een sfeer die verdeeld is in verschillende regelmatig gebogen veelhoeken. Een voetbal en een volleybal zijn praktische voorbeelden van sferische veelvlakken.

Classificatie[bewerken]

Regelmatige sferische veelvlakken worden ingedeeld volgens de wijze waarop hun vlakken geschikt zijn. Er zijn 4 types:

  • Tetraëdrisch: de basisvorm van de vlakken is driehoekig
  • Octaëdrisch: de basisvorm van de vlakken is vierhoekig
  • Icosaëdrisch: de basisvorm van de vlakken is vijfhoekig
  • Dihedraal: de basisvorm van de vlakken is zeshoekig