Coördinatenstelsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Door een coördinatenstelsel wordt een vlak of een ruimte zo ingedeeld, dat de plaats van ieder punt op dat vlak of in die ruimte uniek wordt bepaald aan de hand van de bijbehorende coördinaten. In een lineaire ruimte wordt een coordinatenstelsel bepaald door de keuze van een basis.

Het bekendste coördinatenstelsel is het cartesisch coördinatenstelsel uit de wiskunde. Dit coördinatenstelsel is genoemd naar Descartes. Het cartesisch coördinatenstelsel is de gebruikelijke manier om een punt in een vlak aan te duiden door middel van twee coördinaten ten opzichte van twee coördinaat-assen, die loodrecht op elkaar staan. De horizontale as heet de -as, de verticale as heet de -as, het punt waar de -as en de -as elkaar snijden heet de oorsprong . De beide assen en de oorsprong vormen samen het assenkruis. Na definiëring van de positieve x- en y-richting wordt een punt nu bepaald door de gerichte afstanden tot de beide assen. De afstand tot de -as, de -coördinaat, heet abscis, en de afstand tot de -as, de -coördinaat, ordinaat. Deze terminologie werd al gebruikt in de 17de eeuw in de analytische meetkunde, ontwikkeld door Descartes en Fermat. De beide getallen, abscis en ordinaat, zijn de coördinaten van het punt in het beschouwde coördinatenstelsel. Omdat in een plat vlak twee coördinaten nodig zijn om een punt vast te leggen, zeggen we dat een vlak tweedimensionaal is.

In feite is de dimensie van een ruimte het aantal coördinaten dat nodig is om de plaats van alle punten in die ruimte precies te kunnen bepalen.

Het eerste praktische voorbeeld van een coördinatenstelsel wordt gevormd door de geografische coördinaten op de aarde. De evenaar komt overeen met de -as, de meridiaan van Greenwich met de -as. Bij het maken van een kaart moet worden bepaald hoe de geografische coördinaten op de kaart worden geprojecteerd, omdat er rekening mee moet worden gehouden, dat de aarde rond is. Op een kaart zijn de geografische coördinaten van bijvoorbeeld een stad te bepalen.

Het assenkruis met coördinaten
Cartesisch coördinatenstelsel van het tweedimensionele vlak.

Dit vlak wordt verdeeld in vier kwadranten. Het deel van het vlak, waar de - en de -coördinaat beide groter zijn dan 0, heet het 1e kwadrant. De vier delen van het vlak, de vier kwadranten, worden tegen de klok in genummerd.

Een voorbeeld, waarin drie coördinaten nodig zijn
Cartesisch coördinatenstelsel in de driedimensionale ruimte.

Een punt in de (driedimensionale) ruimte wordt door drie coördinaten vastgelegd. Naast de -as en de -as is er ook een -as:

Het meest gebruikelijk is een rechtsdraaiend coördinatenstelsel, als in de afbeelding. Toepassing van de rechterhandregel betekent dan dat bij draaiing om de

  • +x-as de draaihoek positief gerekend wordt als de +y-as naar de +z-as gedraaid wordt
  • +y-as de draaihoek positief gerekend wordt als de +z-as naar de +x-as gedraaid wordt
  • +z-as de draaihoek positief gerekend wordt als de +x-as naar de +y-as gedraaid wordt

Het spiegelbeeld is een linksdraaiend coördinatenstelsel.

Andere coördinatenstelsels[bewerken]

Naar analogie met cartesische coördinatenstelsels spreekt men in de wiskunde ook van andere coördinatenstelsels, waarin een punt niet vastgelegd wordt ten opzichte van rechthoekige assen, maar op andere wijze. Voorbeelden zijn scheve coördinatenstelsels, poolcoördinaten, barycentrische coördinaten, trilineaire coördinaten, cilindercoördinaten, bolcoördinaten en tripolaire coördinaten.

Op de Maan wordt een plaats bepaald met selenografische coördinaten, op Mars met areografische coördinaten.

Scheef coördinatenstelsel in het tweedimensionale vlak.

Zie ook[bewerken]