Sint-Josephkerk (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Inertia6084 (overleg | bijdragen) op 21 dec 2019 om 14:28. (sp)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sint-Josephkerk
Sint-Josephkerk
Plaats Utrecht
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Jozef van Nazareth
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Gebouwd in 1901
Restauratie(s) 1997
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Gerardus Adrianus Ebbers
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Altaar F.W. Mengelberg, 1913
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Josephkerk is een rooms-katholieke parochiekerk gelegen aan de Draaiweg in Utrecht. De kerk staat ook wel bekend als de Draaiwegkerk. Deze neogotische kerk is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers en gebouwd in 1901.

Ontstaansgeschiedenis

Het gebied rond de Josephkerk viel oorspronkelijk onder de parochie van de kerk van OLV Tenhemelopneming aan de Biltstraat. Omdat deze kerk te klein dreigde te worden was er behoefte aan een extra kerkgebouw aan de Draaiweg. In die tijd waren er daar naast wat boerderijen slechts wat arbeiderswoningen: het was aan de rand van de stad.

In 1896 werd een stuk grond aangekocht, in 1900 werd de bouw aanbesteed en in 1901 was de bouw voltooid. De kerk doet sterk denken aan het werk van Ebbers' leermeester Alfred Tepe.

In 1913 wordt er een nieuw altaar geplaatst. Niet veel later wordt er een nieuwe marmeren vloer gelegd. De kerk doorstaat de Tweede Wereldoorlog zonder noemenswaardige beschadigingen. Vanaf de jaren zeventig raakt de kerk beschadigd. Er werd geboord in de grond in de omgeving van de kerk. De fundering dreigde te scheuren en kolommen zakten langzaam. Herstellen kan, maar kost veel geld en de optie om te slopen wordt reëel.

Eind jaren tachtig wordt de kerk op de gemeentelijke monumentenlijst gezet. Na de verkoop van de pastorie was er genoeg geld om de restauratie te financieren. Deze was in 1997 voltooid. Naast de bouwkundige restauratie werd het interieur ook aangepakt, en uitgevoerd in aarde-rood en helder wit.

Interieur

Het altaar

Het hoofdaltaar stamt uit 1913 komt uit het atelier van Friedrich Wilhelm Mengelberg.

De lambrisering

De lambrisering, de koorbanken en de zijaltaren zijn in 1951 bij het vijftigjarig jubileum van de kerk in het priesterkoor aangebracht. Deze zijn van de hand van Steph Uiterwaal.

Glas in lood

De glas-in-loodramen stammen uit de eerste decennia. Deze zijn van de hand van Otto Mengelberg en zijn zoon Willem, die ook het hoogaltaar geleverd heeft.

Een nieuwe parochie

In 2010 fuseerde de Josephkerk met vijf andere kerken in Utrecht tot de Ludgerusparochie, die op zijn beurt eind 2019 opging in de nieuwe St-Martinusparochie.

Externe link

Zie de categorie Sint-Josephkerk (Utrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.