Naar inhoud springen

Slanke wormslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kvdrgeus (overleg | bijdragen) op 4 dec 2018 om 12:37.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Slanke wormslang
Slanke wormslang
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Typhlopoidea
Familie:Typhlopidae (Wormslangen)
Geslacht:Typhlops
Soort
Typhlops vermicularis
Merrem, 1820
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Slanke wormslang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De slanke wormslang[1] (Typhlops vermicularis) is een kleine slang uit de familie wormslangen (Typhlopidae).[2]

Algemeen

De slanke wormslang komt voor in het zuidelijke deel van de Balkan en Rusland, ook in geheel Noord-Afrika, Afghanistan, Pakistan, en komt zelfs voor op het Pacifische eiland Pohnpei in Micronesië. De habitat bestaat uit zanderige of lemige gronden in bossen (zelfs mangrovebossen), en altijd bij mierenhopen. Dit is geen toeval want deze soort eet enkel mieren en poppen van mieren. Hierdoor is deze soort erg lastig te vinden buiten het voorjaar (dan is slang vrij gemakkelijk waar te nemen door bijvoorbeeld half in de grond gelegen stenen op te tillen). Door zijn speciale dieet is deze slang niet makkelijk in gevangenschap te houden, daarom is er niet veel bekend over de levenswijze. Waarschijnlijk is de slang eierleggend omdat dat bij andere soorten wel beschreven is. Deze slang is totaal ongevaarlijk en heeft geen gif.

Uiterlijke kenmerken

Deze slang lijkt sterk op een regenworm door het kleine roze en erg dunne lichaam zonder ogen of oren, maar wordt duidelijk een stuk langer. De schubben zijn erg klein en niet puntig en liggen in ringachtige structuren en versterken de gelijkenis doordat ze op segmenten lijken. Ook de kop en staart lijken op elkaar en verreweg de meeste exemplaren zijn egaal roze met een iets lichtere buik. De lengte is maximaal 35 centimeter maar in tegenstelling tot veel andere slangen ligt deze soort altijd opgerold.

Levenswijze

De slanke wormslang hoeft zich niet uit te strekken om te kruipen en leidt een gravend bestaan onder de grond. Zelfs de paring en ei-afzet vinden ondergronds plaats, al gebeurt het soms ook bovengronds, hoewel de slang boven de grond niet erg handig is en erg kwetsbaar. Vijanden heeft deze soort ondergronds niet zolang hij maar bij een mierenhoop blijft.

Bronvermelding