Katslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Benny Trapp Telescopus fallax.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Gladde slangen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Telescopus
Soort
Telescopus fallax
(Fleischmann, 1831)
Afbeeldingen Katslang op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Katslang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De katslang[2] (Telescopus fallax) is een slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Friedrich Ludwig Fleischmann in 1831. Ook werd de wetenschappelijke naam Tarbophis fallax gebruikt.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort dankt de naam aan de opvallend grote ogen met verticale pupil die enigszins lijken op die van een kat. De kleur is meestal bruingrijs met regelmatige vlekken op de rug of een bandering met een donkere kleur. De kop is sterk horizontaal afgeplat en heeft een opvallend grote 'bovenlip'; hieronder zitten warmtereceptoren waarmee prooien worden opgespoord in het donker. Karakteristiek is de dunne streep in de kleur van de vlekken op de rug op het midden van de kop tot meestal bij de neusgaten die bij vrijwel alle exemplaren voorkomt. De maximale lengte is ongeveer een meter.

Voorkomen[bewerken]

De katslang leeft voornamelijk bij warme, droge steenhopen in open plekken in het bos of bij muren; overal waar hagedissen zitten, en komt voor in de Balkan, Malta, Cycladen en in grote delen van zuidelijk Azië. De katslang schuwt de mens niet en komt veel voor in wijngaarden en bloementuinen, maar ook tuinen met natuurstenen muren omdat hier hagedissen op af komen.

Algemeen[bewerken]

De slang leeft enkel van hagedissen en voornamelijk gekko's die net zoals deze soort 's nachts jagen en zich overdag verstoppen. De meeste hagedisetende slangen (saurivoor) pakken ook weleens iets anders, zoals een rat of muis, maar de katslang is zo gespecialiseerd dat het geproduceerde gif simpelweg niet werkt op knaagdieren. Deze leven gewoon door, maar hagedissen sterven binnen enkele minuten. Ook mensen hoeven zich geen zorgen te maken, bovendien is de slang niet erg agressief en sist voordat de aanval wordt ingezet. Het is een echte kruiper die wel kan klimmen maar overdag onder een steen of haag ligt te rusten. Deze soort is relatief razendsnel en kan het winnen van hagedissen die meestal ook wel snel zijn, maar dat maar even volhouden.

Ondersoorten[bewerken]

Er zijn zeven verschillende ondersoorten, die verschillen in het uiterlijk en het verspreidingsgebied.

Externe links[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

Soorten slangen in Europa
Wormslangen (Typhlopidae):slanke wormslang (Typhlops vermicularis)
Boa-achtigen (Boidae):kleine zandboa (Eryx jaculus)
Gladde slangen (Colubridae):gladde slang (Coronella austriaca) · zuidelijke gladde slang (Coronella girondica) · Dolichophis caspius · pijlslang (Dolichophis jugularis) · Eirenis modestus · vierstreepslang (Elaphe quatuorlineata) · Elaphe sauromates · Algerijnse toornslang (Hemorrhois algirus) · Hemorrhois hippocrepis · Hemorrhois nummifer · Balkantoornslang (Hierophis gemonensis) · geelgroene toornslang (Hierophis viridiflavus) · Macroprotodon brevis · mutsslang (Macroprotodon cucullatus) · adderringslang (Natrix maura) · ringslang (Natrix natrix) · dobbelsteenslang (Natrix tessellata) · Platyceps collaris · Platyceps najadum · trapslang (Elaphe scalaris) · katslang (Telescopus fallax) · Zamenis lineatus · esculaapslang (Elaphe longissima) · luipaardslang (Elaphe situla)
Adders (Viperidae):Pallas' groefkopadder (Gloydius halys) · Levantijnse adder (Macrovipera lebetina) · Macrovipera schweizeri · hagedisslang (Malpolon monspessulanus) · kleinaziatische adder (Vipera xanthina) · zandadder (Vipera ammodytes) · aspisadder (Vipera aspis) · gewone adder (Vipera berus) · Wipneusadder (Vipera latastei) · Vipera renardi · Vipera seoanei · spitssnuitadder (Vipera ursinii)