ABN AMRO: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
FoekeNoppert (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 82.139.64.190 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Eve.
Regel 173: Regel 173:
{{Navigatie Ondernemingen Euronext 100}}
{{Navigatie Ondernemingen Euronext 100}}


[[de:ABN AMRO Categorie:Bankwezen ik /kan/ het niet eens terugvinden!]]
[[Categorie:Bankwezen]]

[[Categorie:ABN AMRO]]
[[Categorie:ABN AMRO]]
[[Categorie:Genoteerd aan Euronext]]
[[Categorie:Genoteerd aan Euronext]]

Versie van 16 sep 2008 16:04

Sjabloon:Bedrijfsinformatie - top Sjabloon:Bedrijfsinformatie - afbeelding Sjabloon:Bedrijfsinformatie - onder ABN AMRO Bank N.V. was de op één na grootste Nederlandse internationale financiële instelling (na de ING Group). Eind 2007 is het concern opgekocht en wordt opgedeeld door de banken Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland. Dit opdelingsproces zal de nodige tijd in beslag nemen.

Met wereldwijd meer dan 4.500 vestigingen in 53 landen, ruim 110.000 medewerkers (FTE's), 4,5 miljoen rekeninghouders en een totale beurswaarde van circa € 56 miljard nam de bank in september 2006 in Europa de achtste plaats in. Het gezaghebbende blad The Banker plaatste de bank op de 15e plaats bij de grootste banken ter wereld.

Geschiedenis

In 1824 richtte Koning Willem I bij koninklijk besluit de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) op. De NHM is in 1964 met de Twentsche Bank gefuseerd tot de Algemene Bank Nederland (ABN). Eveneens in 1964 fuseerden de Amsterdamsche Bank en Rotterdamsche Bank om de AMRO Bank te vormen. In 1991 ontstond ABN AMRO uit de fusie tussen de AMRO Bank en de ABN.

Vanaf 2000 maakte ook het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten deel uit van het concern. ABN AMRO heeft het Bouwfonds concern in 2006 in zijn geheel verkocht en heeft zelf Bouwfonds Hypotheken gehouden. Bouwfonds is nog steeds de grootste woningontwikkelaar van Nederland en ontwikkelt onder andere grote delen van verschillende Vinex-wijken.

Profiel en onderdelen

Algemeen

ABN AMRO Bank richtte zich hoofdzakelijk op bankieren, vermogensbeheer, verzekeringen en leasing. Wanneer naar het kernvermogen gekeken wordt, was de ABN AMRO de achtste bank van Europa en de zeventiende van de wereld. De bank was werkgever voor 110.000 full-time equivalent (fte) werknemers in haar 3000 vestigingen in bijna 60 landen en gebiedsdelen. De aandelen van de ABN AMRO Holding N.V. waren onder andere in Amsterdam genoteerd waar het aandeel deel uitmaakte van de AEX index. In New York kon er via ADR's (certificaten) aan de New York Stock Exchange gehandeld worden in de aandelen ABN AMRO.

Getallen over ABN AMRO Nederland

De Business Unit Nederland (BU NL) verzorgt bankdiensten voor ruim drie miljoen particuliere relaties. Daarnaast bedient zij een groot aantal relaties in het midden- en kleinbedrijf én in het grootbedrijf in Nederland. BU NL heeft circa 20.000 medewerkers in dienst en is verantwoordelijk voor het aanbod, de distributie en de marketing van ABN AMRO producten en diensten in Nederland. Er wordt een multi-channel-strategie nagestreefd waarbij de klanten worden bediend via:

  • 561 "bankshops" (lokale kantoren voor de particuliere klant)
  • 78 advieskantoren (voor de zakelijke en particuliere klant)
  • 7 regionale Corporate Clients Units
  • het Customer Contact Center
  • ruim 400 onbemande geldautomaten ("GEA's")

Dochtermaatschappijen in Nederland

ABN AMRO bezat de volgende 100% dochters in Nederland:

  • ABN AMRO Arbo Services
  • Amstel Lease
  • ABN AMRO Hypotheken (voorheen Bouwfonds Hypotheken)
  • Florius
  • Hollandse Bank Unie (HBU)
  • IFN Finance
  • Solveon
  • Stater

Joint Ventures in Nederland

ABN AMRO had deelnemingen in de volgende ondernemingen: ABN AMRO Verzekeringen (49% ABN AMRO, 51% Delta Lloyd) ABN AMRO Mellon (50% ABN AMRO, 50% Mellon)

Verenigde Staten

De commerciële bankactiviteiten van ABN AMRO in de Verenigde Staten werd gevormd door een combinatie van de LaSalle Bank in Chicago, Illinois en de LaSalle Bank Midwest in Detroit, Michigan die gezamenlijk opereren onder de naam LaSalle Bank Corporation. LaSalle Bank Midwest is de voormalige Standard Federal Bank die in 2005 van naam veranderde. ABN AMRO bezat ook enkele jaren de ABN AMRO Mortgage Group, een van de grootste hypotheekverstrekkers in de Verenigde staten, maar verkocht dit bedrijfsonderdeel begin 2007 aan de Citigroup. LaSalle is in 2007 verkocht aan Bank of America.

Brazilië

ABN AMRO opereerde in Brazilië onder de naam Banco Real, een bank die in 1925 in Belo Horizonte onder de naam Banco da Lavoura de Mina Gerais werd opgericht. Na een lange periode van fusies en uitbreidingen in Brazilië ontstond in 1971 uiteindelijk de huidige Banco Real S.A. die zich in de volgende kwart eeuw uitbreidde met vestigingen in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Begin 1998 gingen de Banco Real S.A. en de Banco ABN AMRO S.A. (de naam waaronder de Braziliaanse vestiging van de bank sinds 1917 opereerde) een strategische alliantie aan. Eind 1998 vond een uiteindelijke fusie van de beide banken plaats. Er ontstond een van de grootste spelers in de Zuid-Amerikaanse financiële markt die sindsdien al enige (kleine en grote) overnames heeft gedaan. Dit onderdeel is naar Banco Santander gegaan.

Italië

Antonveneta

ABN AMRO opereert sinds 2006 in Italië onder de naam Antonveneta, een coöperatieve bank die in 1996 ontstond uit de fusie van 2 volkskredietbanken (banchi popolari) en in 2002 een SpA werd. Het is qua grootte (vermogen) de achtste bank van Italië, met een hoofdkantoor in Padua en een sterke focus op de particuliere (retail)markt in Noord-Italië. Antonveneta heeft ca. 600 filialen en er werken ruim 10.000 medewerkers.

ABN AMRO-bank had reeds langere tijd een samenwerkingsverband met Antonveneta, maar eind 2005 is zij er in geslaagd Antonveneta over te nemen na een lange strijd vol schandalen. De bank heeft gestreden tegen rivaliserende banken als Banca Popolare Italiana. De gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio, heeft samengespannen met Italiaanse investeerders zoals Fiorani om de bank in Italiaanse handen te houden. Deze opzet is uitgelekt en in december 2005 is Fazio ten slotte opgestapt.

Begin 2006 bezat ABN AMRO ruim 80% van de aandelen Antonveneta en beëindigde de notering van laatstgenoemde op de beurs van Milaan. De overname door ABN AMRO wordt gezien als een doorbraak in het versnipperde Italiaanse bankenlandschap, waar buitenlandse banken altijd buiten de deur zijn gehouden. Na de overname houdt ABN AMRO in Italië een belang in de Italiaanse bank Capitalia. Op dit moment heeft ABN AMRO een belang van ongeveer 8,6 procent in Capitalia. Critici zien de gang naar Italië echter als een noodgreep. Er zou weinig samenhang zijn tussen de buitenlandse activiteiten en de bank zou de kosten niet onder controle kunnen houden. Dit onderdeel is naar Banco Santander gegaan, die het vrij snel doorverkocht heeft.

Kantoorgebouwen in Nederland

Een bankkantoor van ABN AMRO, Zwolle

ABN AMRO bezit/huurt in Nederland circa 650 gebouwen die in de volgende hoofdcategorieën worden onderverdeeld:

  • Verzamelgebouwen: ca. 45 grote kantoorgebouwen (totaal ruim 500.000 m²) waar meerdere business-units zijn ondergebracht;
  • Advieskantoren: een 50-tal grotere kantoorgebouwen om de particuliere en zakelijke klant te bedienen;
  • Bankshops: ruim 500 kleinere kantoren voor de particuliere klant;
  • Overige gebouwen: bedrijfsruimtes, opslagruimte, computerruimtes, etc.

Daarnaast bezit ABN AMRO ruim 400 onbemande geldautomaten. De gebouwen worden door een afdeling van de bank zelf beheerd.

Overnamestrijd ABN AMRO

Openingszetten

In vergelijking met concurrenten (de peer group) had het aandeel ABN AMRO in de afgelopen jaren weinig rendement laten zien. De hoofdoorzaak hiervan was het gebrek aan groei van de onderneming en het mislukken van de pogingen om de kosten terug te dringen. Het hedgefund The Children's Investment (TCI) heeft begin 2007 bij bestuursvoorzitter Rijkman Groenink er op aangedrongen actie te ondernemen. De onsamenhangende strategie beschouwde men als mislukt, en het zou meer geld opbrengen de bank in losse delen te verkopen, vond zowel The Children's Investment als andere hedgefondsen (onder andere Tosca); alternatief zou zijn een overname door een bank die wél waarde weet te creëren. Ook beleggers zagen geen synergie-effecten tussen de geografische thuismarkten van ABN AMRO.

Op 19 maart 2007 werd via een gezamenlijk persbericht bekendgemaakt dat ABN AMRO gesprekken voerde met Barclays aangaande een mogelijke fusie van de twee grootbanken. De gecombineerde bank was de tweede bank van Europa geworden, na HSBC, en de vijfde ter wereld.

Hedgefonds The Children's Investment eiste dat naast Barclays ook andere partijen de gelegenheid moeten krijgen om een bod uit te brengen op de bank. Op 13 april 2007 maakten Fortis, de Royal Bank of Scotland en de Spaanse Banco Santander Centro Hispano bekend interesse te hebben in overname van ABN AMRO. De drie banken boden aan ABN AMRO te kopen en onderling te verdelen. Banco Santander was geïnteresseerd in de Braziliaanse en Italiaanse activiteiten van de bank, Fortis zou zich willen ontfermen over de Benelux en de Royal Bank of Scotland bood aan de Amerikaanse tak over te nemen.

Strijd

Barclays werd gesteund door onder meer de Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), de Franse bank BNP Paribas en Bank of America. Op 23 april werd bekendgemaakt dat Barclays een bod uitbracht van 67 miljard euro op de aandelen ABN AMRO. Dit bod bestond uit aandelen Barclays: voor elk aandeel ABN AMRO bood Barclays 3,225 van zijn eigen aandelen. Het uitgebrachte bod lag onder de toenmalige beurskoers van ABN AMRO en beleggers hielden rekening met een hoger bod. De naam voor de voorgestelde combinatie tussen ABN AMRO en Barclays was Barclays Plc. Het hoofdkantoor voor bedrijfs- en consumentenbankieren zou komen in Amsterdam, dat voor zakenbankieren in Londen. Topman Rijkman Groenink had de functie van commissaris gekregen.

Ten tijde van het bod van Barclays verkocht ABN AMRO zijn Amerikaanse poot LaSalle Bank aan de Bank of America voor 21 miljard dollar, met het beding dat deze verkoop van LaSalle Bank ook door zou gaan indien de overnamepoging van Barclays zou mislukken. De Vereniging van Effectenbezitters had moeite met de manier waarop de verkoop van LaSalle Bank aan Bank of America was verlopen. De aandeelhouders hadden namelijk geen invloed gehad op deze grote transactie. Bovendien werd overige bieders die bijzondere interesse in deze Amerikaanse tak hadden de pas afgesneden.[1]

Op 25 april 2007 werd bekend dat het concurrerende consortium onder leiding van de Royal Bank of Scotland 39 euro per aandeel ABN AMRO wilde bieden, waarmee het bod van Barclays ruim werd overtroefd. Dat bod bestond voor 70 procent uit cash en 30 procent uit aandelen Royal Bank of Scotland. [2] Voorwaarde bij dat bod was echter dat de verkoop van LaSalle Bank aan Bank of America niet doorgaat.

De Vereniging van Effectenbezitters leek met succes bezwaar gemaakt te hebben bij de ondernemingskamer tegen verkoop van de Amerikaanse dochter Bank LaSalle. De voorzitter van de ondernemingskamer Huub Willems oordeelde dat de verkoop voorgelegd had moeten worden aan de (Algemene vergadering van) aandeelhouders. Daarop bracht ook het consortium van banken een bod uit op LaSalle: op 6 mei 2007 boden de gezamenlijke banken 24,5 miljard dollar op Bank LaSalle. Het bestuur van ABN AMRO vond echter het bod van Bank of America zekerder, en bleef bij zijn keuze. Er werd gevreesd voor grote schadeclaims, hetzij van de Bank of America als de verkoop niet door zou gaan, hetzij van boze aandeelhouders die vinden dat ABN AMRO Bank miljarden misloopt door het bod van het consortium te negeren.

Uitkomst

Op 26 juni 2007 adviseerde echter de advocaat-generaal, die de Hoge Raad adviseert, om het besluit van de ondernemingskamer te vernietigen, en de Hoge Raad nam zijn advies over op 13 juli 2007. De verkoop van LaSalle aan Bank of America vond dus gewoon doorgang vinden zonder goedkeuring van de aandeelhouders. Het consortium van RBS, Fortis en Banco Santander maakte daarop bekend ABN AMRO ook zonder LaSalle over te willen nemen. Hun eindbod was 38,40 euro, voornamelijk in contant geld. Dat is een paar euro per aandeel meer dan het eerdere bod van Barclays, waarmee het trio de overnamestrijd won. Op 10 oktober 2007 werd bekend dat het bod van het consortium gestand is gedaan. De notering van derivaten zoals opties op ABN is gestaakt. De koers van het aandeel ABN AMRO fluctueert voortaan afhankelijk van de koers van het aandeel Royal Bank of Scotland.

Duurzaamheid

Over de duurzaamheid van de ABN AMRO lopen de meningen uiteen. Enerzijds doet de bank mee aan projecten die duurzaamheid bevorderen, anderzijds wordt de bank ervan beschuldigd ook in klimaatonvriendelijke projecten te investeren.

De bank is een van de initiatiefnemers van vrijwillig duurzaam financieren van eigen projecten van banken in ontwikkelingslanden. Een omstreden mijnbouwproject in Papoea-Nieuw-Guinea en de publiciteit [3] daarover waren voor de bank aanleiding voor het opstellen van de ‘Equator Principles’. [4] ABN AMRO scoorde in 2006 het hoogst in duurzaamheid onder AEX-bedrijven [5] volgens onderzoek van 'Dutch Sustainability Research'. [6] Verder staat ABN AMRO in de 'The Global 100 Most Sustainable (duurzame) Corporations in the World 2007'. [7] Twee andere Nederlandse bedrijven zijn daarin opgenomen: ING en Philips, voor België alleen Dexia. In 2007 werd ABN AMRO samen met vier andere banken waaronder Barclays door The Financial Times en IFC Today genomineerd als 'Sustainable Bank of the Year'.

Dit alles gaat echter wat betreft klimaatverandering alleen over de bedrijfsvoering van de bank. Een bank heeft echter ook invloed via de manier waarop ze het geld dat ze beheert investeert. Van het geld dat de bank steekt in energiebronnen gaat 97% naar fossiele brandstoffen. Zo wordt bijvoorbeeld de recente investering van een half miljard euro in de oliepijpleiding Sachalin II bekritiseerd[8]. Milieudefensie heeft een inventarisatie[9] gemaakt van de klimaatvriendelijkheid van alle Nederlandse banken en kwam tot de conclusie dat ABN AMRO zelfs de minst klimaatvriendelijke bank van Nederland is. [10]

Publiciteit over ABN AMRO

Positieve publiciteit

  • Tot het seizoen 2007/2008 was ABN-AMRO hoofsponsor van de Nederlandse voetbalclub AFC Ajax. Daarnaast is de bank sponsor van het World Tennis Tournament in Rotterdam. Ook had ze succesvolle reclamecampagnes met de slogan 'ABN AMRO, De bank'. Nadat de slogan voor korte tijd was aangepast naar Het begint met ambitie, luidt deze sinds 2005 'Meer mogelijk maken'.
  • In 2003, 2004 en 2005 werd ABN AMRO in het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland.
  • In december 2006 opende ABN AMRO als eerst Europese bank een vestiging op Second Life
  • ABN AMRO deed mee met twee boten aan de Volvo Ocean Race 2005-2006, en won.

Negatieve publiciteit

  • In 2000 raakte ABN AMRO in opspraak door de beursgang van World Online waarbij duizenden beleggers gedupeerd werden. In 2007 oordeelde het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep dat de bank onrechtmatig gehandeld heeft.
  • ABN AMRO heeft besloten te investeren in de geplande Bakoe-Tbilisi-Ceyhanpijpleiding, die ruwe olie moet gaan vervoeren van de Kaspische Zee bij Azerbeidzjan via Georgië naar de zuidkust van Turkije aan de Middellandse Zee. Deze pijpleiding heeft protest uitgelokt van lokale en internationale NGO's. [11]
  • Van 2001 tot 2 februari 2004 was ABN AMRO deels eigenaar van de Britse clusterbommenfabrikant INSYS; na protesten trok de bank zich terug [12]
  • In 2005 kreeg ABN-AMRO van de Amerikaanse toezichthouder een boete van 66,5 miljoen dollar en tot nader order een verbod op grote Amerikaanse overnames wegens overtreding van anti-witwasregels en ontduiking van sancties tegen Iran en Libië. [13]

Bijzondere kantoorgebouwen

ABN AMRO World HQ, Amsterdam
Foppingadreef 22, Amsterdam
Oval Tower, Amsterdam
IJsseltoren, Zwolle


Het hoofdkantoor van de ABN Bank heeft lange tijd in de stad gelegen. Het markante complex van de vermaarde architect Karel de Bazel aan de Vijzelstraat oogde niet alleen als solide en degelijk bouwwerk, maar was dit ook. Dikke natuurstenen muren en van fraai traliewerk voorziene ramen konden maar één ding duidelijk maken: hier zetelt de directie van 's lands grootste bank: de ABN Bank. In de vitrines aan de Vijzelstraat waren verschillende kunstwerken tentoongesteld door de ABN. Het gebouw huisvest thans het gemeentearchief van de stad Amsterdam.


Amsterdam: Gustav Mahlerlaan

Zie ABN AMRO World HQ voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tegenwoordig is het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam aan de Gustav Mahlerlaan gevestigd. Het kantoor is met 105 meter hoogte het op één na hoogste gebouw op de Zuidas. Dat ABN AMRO zich hier vestigde, was een van de aanleidingen voor de ontwikkeling van de Zuidas tot kantorenlocatie.

Amsterdam: Foppingadreef

Het pand Foppingadreef 22, gelegen in Amsterdam Zuidoost (aan de spoorlijn Amsterdam-Utrecht), is met zijn 56.792 m² (VVO) het op één na grootste kantoorgebouw van ABN AMRO. Het stamt uit 1985 en er zijn naast de directie van de Business Unit Nederland vele andere bedrijfsonderdelen ondergebracht. Het pand valt vooral op door de witte betegeling aan de buitenkant. Het ontwerp is gebaseerd op een synthese van functionaliteit aan leefbaarheid. Dat leidde tot een clustervormig gebouw met ypsilonvormige etages. Alle drie de Y's vertrekken vanuit een centrale kern.

Naast Foppingadreef 22 is het "noodgebouw" Foppingadreef 26 gelegen. Het is opgeleverd in 1999 en is met een vloeroppervlak van 10.294 m² (VVO) het grootste demontabele kantoorgebouw van Europa. Het telt vier bouwlagen.

Amsterdam: Oval Tower

Zie Oval Tower voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Oval Tower (genoemd naar zijn ovale vorm) bevindt zich in het ArenA Boulevardgebied in Amsterdam Zuidoost. Het gebouw is 100 meter hoog, telt 27 verdiepingen, heeft een vloeroppervlakte (VVO) van 24.515 m² en is door ABN AMRO in 2001 in zijn geheel gehuurd voor een periode van 10 jaar. Er zijn meerdere business-units gehuisvest.

Rotterdam: Coolsingel

Het kantoor aan de Coolsingel 119 in Rotterdam is eigendom van ABN AMRO en bestaat uit twee gedeelten. Met de bouw van de laagbouw met het markante koperen dak, het hoofdkantoor van de voormalige Rotterdamsche Bank, werd al in 1941 begonnen (het oorspronkelijke kantoor aan de Boompjes was tijdens het bombardement op Rotterdam verwoest). In 1942 legde een algemene bouwstop de activiteiten stil en pas in 1948 werd het gebouw, zoals het er nu staat, voltooid. De moderne hoogbouw stamt uit begin jaren '70. Beide gedeelten zijn samen 27.669 m² groot (VVO). Het gebouw huisvest meerdere business-units en bevat tevens een bankshop en een inpandige parkeergarage.

Zwolle: IJsseltoren

Zie IJsseltoren voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In juni 2006 heeft ABN AMRO de IJsseltoren in Zwolle in gebruik genomen. Er zijn meerdere business-units gehuisvest en het is mede het nieuwe hoofdkantoor van ABN AMRO Verzekeringen (een joint venture van ABN AMRO en Delta Lloyd). De IJsseltoren bestaat uit 22 bouwlagen, is 96 meter hoog en staat tegenover de oude vestiging aan de andere kant van de A28.

Uitingen

Naamsgebruik en spelling

Hoewel de bank ABN AMRO heet, gebruiken de meeste Nederlandse dagbladen de spelling ABN Amro. In gesproken teksten wordt de bank vaak met alleen ABN aangeduid. Beurshandelaren in Amsterdam noemen de aandelen ABN AMRO simpelweg banken.

Logo en stijl

Het logo van ABN AMRO werd in 1991 ontworpen door Landor.

Kunstcollectie

ABN AMRO bezit een grote collectie beeldende kunst. Wat begon met het aankopen van kunstwerken ter verfraaiing van de werkplekken leidde uiteindelijk (in de loop van ca. 25 jaar) tot de grootste kunstverzameling in Nederland buiten museaal of overheidsbezit. Ook rijkt de ABN AMRO-Kunststichting sinds 2004 jaarlijks de ABN AMRO Kunstprijs uit, een aanmoedigingsprijs voor buitenlandse kunstenaars die een band met Nederland hebben.

Eind 2007 raakte bekend dat op de vooravond van de overname ABN AMRO zijn kunstcollectie van ongeveer 16000 stukken via een juridische constructie voor één euro heeft overgedragen aan de ABN AMRO Kunst Stichting, wat tot enige commotie leidde.

Externe links

Sjabloon:Navigatie Ondernemingen Euronext 100