Edmond Huyn van Amstenrade: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
→‎Biografie: Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: Tenslotte → Ten slotte met AWB
k (→‎Biografie: Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: Tenslotte → Ten slotte met AWB)
Huyn van Amstenrade was een zoon van [[Caspar Huyn van Amstenrade]], heer van [[Amstenrade]], en was een [[neef]] van zijn Biesense voorganger [[Heinrich von Reuschenberg]]. Hij werd reeds op 5-jarige leeftijd voorbestemd om landcommandeur te worden en hem op te volgen.
 
In [[1594]] werd hij in de [[Duitse Orde]] opgenomen en werd hij bouwmeester. Huyn van Amstenrade nam met 7 andere ridders van Alden Biesen deel aan de [[veldtocht]] tegen de [[Turkije|Turken]] in [[Kroatië]] waar hij zich onderscheidde. In 1598 werd Huyn van Amstenrade commandeur van de [[commanderij van Gruitrode]], in [[1603]] werd hij commandeur van de [[commanderij]] van [[Bernissem]] ([[Sint-Truiden]]) en in 1605 werd hij [[stadhouder]] van de provincie Biesen. TenslotteTen slotte werd Huyn van Amstenrade in [[1606]] benoemd tot landcommandeur van Alden Biesen waar hij [[Willem Bock van Lichtenberg]], die slechts korte tijd landcommandeur was, opvolgde.
 
Huyn van Amstenrade zette het beleid van zijn neef von Reuschenberg verder. Op het gebied van [[onderwijs]] had von Reuschenberg een groots onderwijsprogramma opgezet om [[priester|Ordepriesters]] voor de provincie Biesen op te leiden. Omstreeks 1617 kocht Huyn van Amstenrade in [[Leuven]] een complex van de [[karmelieten]] en vormde dit om tot een ''Duits College'', een [[seminarie]] waar kandidaat-priesters uit de Duitse Orde werden opgeleid. In 1624 liet hij er een nieuw gebouw optrekken. De bedoeling van Huyn van Amstenrade was om dit complex op termijn om te vormen tot een nieuwe commanderij maar dit stuitte op tegenstand van de Leuvense [[magistraat]].
139.067

bewerkingen

Navigatiemenu