Wahabisme: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  1 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
== Credo en ideologie ==
Rond het jaar 1740 begon de geleerde [[Mohammed ibn Abdul-Wahhab|Ibn Abd Al-Wahhaab]] een nieuwe doctrine te verkondigen die inhield dat de moslims in zijn tijd waren afgedwaald van de in zijn ogen ware leer van de vrome voorgangers (''assalaf assalih)''. Hij verklaarde dat de moslims in groten getale vervallen waren in ongeloof (''kufr'') en afgoderij en polytheïsme (''shirk''). Dit verklaart dan ook de enorme nadruk die zijn credo legt op de eenheid van God (''tawhid'') en het tegenovergestelde daarvan afgoderij (''shirk''). Hij meende dat vele moslims waren vervallen in afgoderij, o.a. door de praktijk van ''tawassul'' (het vragen om bemiddeling van de Profeetprofeet Mohammed of vrome moslims en geleerden na hun overlijden) en andere praktijken van mainstream soefisme (''tasawwuf'') en verklaarde hen dan ook als ongelovigen die 'bestreden dienden te worden'.<ref name=":0" /> Zo maakten zijn volgelingen meerdere graftombes van metgezellen van de Profeetprofeet Mohammed (''sahaba'') en volgelingen (''tabi'in'') maar ook van latere geleerden met de grond gelijk in en rond de heilige steden maar ook in Basra (Irak).<ref name=":0" /> Een praktijk die in de [[21e eeuw]] nagevolgd wordt door groeperingen als [[Islamitische Staat (in Irak en de Levant)|ISIS]], maar ook door fanatiekelingen in Libië, Mali en Nigeria (o.a. [[Boko Haram]]).
 
Zijn geloofsleer (credo) is geïnspireerd op hetgeen een aantal eeuwen eerder verkondigd werd door de geleerde [[Ahmad ibn Tajmijja|Ibn Taymiyya]], met name voor wat betreft het letterlijk nemen van enkele ambigue teksten over de Eigenschappen van God. Ook zet het zich af tegen de soennitische geloofsleer (credo) van de [[Asharisme|Asharieten]] en Maturidieten.<ref name=":1" />
 
== Geschiedenis ==
[[Mohammed ibn Abdul-Wahhab]] versterkte zijn positie door een alliantie aan te gaan met [[Mohammed bin Saoed]] in 1744. Hijzelf en zijn familie zorgden voor de geestelijke leiding terwijl het [[Huishuis van Saoed]] de wereldlijke leiding op zich nam. Deze alliantie vormde de basis voor de verschillende Saoedische staten, waarvan het huidige Saoedi-Arabië de laatste is. Deze staat kwam na de val van het Ottomaanse Rijk (dat tot dusver de Saoedische staten had neergeslagen) tot stand met steun van de geallieerden. Dit land was aanvankelijk arm maar na de ontdekking van aardolie in 1935 nam de rijkdom snel toe. Het Huishuis van Saoed en de Saoedische geestelijkheid gebruiken deze rijkdom mede voor de verspreiding van de wahabitisch-salafistische boodschap, waardoor deze stroming ook buiten Saoedi-Arabië in aanhang toenam. Het Huis van Saoed bevindt zich regelmatig in een politieke spagaat tussen de trouw aan de wahabitische geestelijkheid en de verantwoordelijkheid voor de Heilige Steden die jegens alle moslims geldt.
 
<gallery>
253.961

bewerkingen

Navigatiemenu