Sneeuwpanter: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  3 maanden geleden
Geen trema
k (Wijzigingen door 213.251.114.85 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Encycloon)
Label: Terugdraaiing
(Geen trema)
</center>
 
Vroeger dacht men dat de grote katten uit het geslacht ''Panthera'' konden brullen omdat het [[tongbeen]] niet geheel is [[Ossificatie|geössificeerdgeossificeerd]]. Hoewel de sneeuwpanter en de twee soorten [[Neofelis|nevelpanters]] dit kenmerk bezitten, zijn deze niet in staat om te brullen. Het wel of niet kunnen brullen was een van de belangrijkste redenen om de sneeuwpanter in een ander geslacht te plaatsen. Latere studies hebben aangetoond dat andere morfologische kenmerken, waaronder de vorm van het [[strottenhoofd]], verantwoordelijk zijn voor het wel of niet kunnen brullen.<ref>{{en}}[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1570911 "Hyoid apparatus and pharynx in the lion (Panthera leo), jaguar (Panthera onca), tiger (Panthera tigris), cheetah (Acinonyx jubatus) and domestic cat (Felis silvestris f. catus)"]. Ncbi.nlm.nih.gov. Geraadpleegd op 2015-02-07.</ref> Als de sneeuwpanter tot de ''Panthera'' wordt gerekend, is de veel gebruikte Nederlandse benaming "brulkatten" incorrect.
 
==Naamgeving==
 
== Leefgebied ==
De sneeuwpanter komt voor in [[Volksrepubliek China|China]] ([[Tibet (gebied)|Tibet]]), [[Centraal-Azië]] ([[Kirgizië]], [[Tadzjikistan]], Zuidoost-[[Kazachstan]] en [[Surxondaryo]], [[Oezbekistan]]), [[Rusland]] ([[Altaj (deelrepubliek)|Altaj]] en [[Toeva|Tuva]]), [[Mongolië]], [[Nepal]], [[Bhutan]], [[Afghanistan]] en in het uiterste noorden van [[Pakistan]] en [[India]]. Het grootste deel van zijn verspreidingsgebied bestaat uit gebergtes, onder andere het [[HimalayagebergteHimalaya]]gebergte, de [[Tiensjan]], de [[Karakoram]] en de [[Hindoekoesj]]. De wereldpopulatie wordt geschat op 4000 exemplaren, en daarmee is het een bedreigde diersoort. Vanwege zijn [[vacht]] wordt er veel jacht op hem gemaakt. De sneeuwpanter staat sinds 1972 op de [[Rode Lijst van de IUCN]] als Bedreigd (EN)<ref name="IUCN" /> en dit is in 2008 herbevestigd.
De sneeuwpanter verblijft het liefst boven de [[boomgrens]]. In de [[winter]] daalt hij af naar de dalbodems om de barre weersomstandigheden te ontvluchten en ook om zijn prooi te volgen die eveneens naar lager gelegen gebieden trekt.<ref>Panda, december 2001, blz. 10-13 (magazine World Wildlife Fund)</ref>
 
21.511

bewerkingen

Navigatiemenu