De Meern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 193.173.57.41 (overleg) op 3 aug 2010 om 14:07. (→‎Sportverenigingen: lay out fout)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Meern
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Meern (Utrecht)
De Meern
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Utrecht
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 2′ OL
Algemeen
Inwoners
(1999)
10.330
Overig
Website www.utrecht.nl
Detailkaart
Kaart van De Meern
Locatie in de gemeente Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Marekerk aan de Zandweg

De Meern is een deel van de wijk Vleuten-De Meern in de gemeente Utrecht, in de Nederlandse provincie Utrecht. De Meern ligt net ten noorden van de autosnelweg A12 en Knooppunt Oudenrijn. Het kanaal de Leidse Rijn loopt door het oude dorp. Een inwoner wordt een Merenees genoemd.

Historie

De ontwikkeling en de ligging van het huidige dorp De Meern zijn bepaald door de loop van de Leidse Rijn. Rond 1665 werd de Leidse Rijn verbreed, ten dienste van de trekvaartverbinding tussen Utrecht en Leiden. Dit was een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van de dorpjes Oudenrijn en Veldhuizen: de trekschuiten, die dagelijks passeerden, bevorderden de handel en dat maakte de plaats aantrekkelijk.

De Meern is op 1 januari 1954 ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Oudenrijn en Veldhuizen. Tot 2001 behoorde het dorp bij de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Sindsdien is het een onderdeel van de stad Utrecht en is het ingedeeld bij de wijk Vleuten-De Meern met wijknummer 10. Het voormalige dorp maakt echter nog wel gebruik van 'eigen' plaatsnaamborden en postadressen. In 1999 had De Meern 10.330 inwoners.

Wijken

De Meern bestaat uit de volgende wijken:

Nieuwbouw

De nieuwbouwwijken Veldhuizen en De Balije ten westen van het oude dorp, zijn onderdeel van de Utrechtse Vinex-wijk Leidsche Rijn. Ten oosten van het oude dorp ligt het industriegebied Oudenrijn (voormalig Strijkviertel) en ten noorden ligt het Leidsche Rijn Park en de wijken Vleuterweide, Het Zand, Langerak en Parkwijk, allemaal onderdeel van Leidsche Rijn.

Sportverenigingen

  • S.V.O. Basketball
  • S.V.O. Tafeltennis

Geboren in De Meern

Trivium

Zie ook

Externe link