Ressen (Lingewaard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Cycn (overleg | bijdragen) op 12 aug 2010 om 08:52.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ressen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ressen (Gelderland)
Ressen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lingewaard Lingewaard
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners
(2009)
129
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ressen is een kerkdorp in de gemeente Lingewaard in de Nederlandse provincie Gelderland. Voorheen behoorde het tot de gemeente Bemmel, die per 1 januari 2001 opging in de gemeente Lingewaard.

De geschiedenis van het dorp gaat terug tot het begin van de jaartelling. Sporen van bewoning zijn gevonden op de twee hoger gelegen gebieden. In de eerste drie eeuwen van onze jaartelling werd Ressen bewoond door de Bataven en later door de Franken. Aan het einde van de zevende eeuw kwam Ressen in handen van de Abdij van Atrecht en spoedig daarna kreeg Ressen zijn eerste (houten) kerkje.

Nederlands-hervormd kerkje in Ressen


Een gedeelte van Ressen was per 1 januari 1997 al toegevoegd aan de gemeente Nijmegen, als onderdeel van de Vinex-locatie Waalsprong. Dit deel (Ressen (Nijmegen)) is een buurtschap dat inmiddels als woonwijk van Nijmegen wordt beschouwd en ongeveer dertig huizen telt. Na een milieueffectrapportage zijn nieuwbouwplannen in het gebied van Ressen afgeblazen. Per 1 januari 2009 had Ressen in totaal 129 inwoners.

De opdeling van het dorp leidde in de jaren negentig tot veel protesten van de inwoners. In 1995 werd de vereniging Dorpsbelangen Ressen opgericht die ervoor heeft geijverd om de samenhang van het dorp te behouden. De vereniging wist de bestuurlijke tweedeling niet te verhinderen, maar een aantal nieuwbouwverdichtingsplannen in het dorp zijn uiteindelijk niet gerealiseerd en er kwam een plan Beschemd Dorpsgezicht tot stand.

Centraal staat een kleine romaanse kerk, grotendeels van tufsteen. De toren is 12e eeuws, het schip wellicht nog iets ouder. Beide zijn versierd met boogfriezen. Het gotische koor is 15e eeuws. Behalve de kerk telt Ressen nog drie andere rijksmonumenten: twee boerderijen (De Woerdt en De Grote Meer), en de voormalige pastorie van de Nederlands-hervormde kerk.

Nabij Ressen bevindt zich het knooppunt Ressen, waar de autosnelwegen A15 (Rozenburg-Ressen) en de A325 (Arnhem-Nijmegen) elkaar kruisen.