Uddel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 23 aug 2010 om 00:19.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Uddel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Uddel (Gelderland)
Uddel
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Apeldoorn Apeldoorn
Coördinaten 52° 15′ NB, 5° 47′ OL
Algemeen
Inwoners
(2008)
4030
Detailkaart
Kaart van Uddel
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Uddel is een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland, en het ligt op de Veluwe, in de gemeente Apeldoorn. Het dorp met de directe omgeving heeft 4030 inwoners (2008). De eerste vermelding van Uddel dateert uit 792, als de nederzetting Uttiloch.

Het dorp is gelegen aan de N310, de weg van de N302, via Elspeet naar Nunspeet. Ten zuidwesten van Uddel ligt het historische Uddelermeer met De Hunenschans een verdedigingswerk uit de Klassieke oudheid.

Hervormde kerk in Uddel

Uddel is een orthodox-christelijk dorp. Onder andere blijkt dit uit het plaatselijk stemgedrag: zo haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 de SGP 65% van de stemmen (bijna een kwart van alle stemmen op de SGP in de gemeente Apeldoorn), de drie christelijke partijen samen (dat wil zeggen inclusief het CDA en de ChristenUnie) bijna 87%. Het dorp heeft kerkgenootschappen van de Hervormde gemeente, de Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Er zijn drie scholen in Uddel: een protestants-christelijke school, een reformatorische school voor basisonderwijs en een reformatorische school voor voortgezet onderwijs. De school voor voortgezet onderwijs is een dependance van de Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn, die de locatie Uddel vooral heeft gekozen vanwege de centrale ligging op de Veluwe; met name uit Nunspeet, Ermelo en Elspeet komen veel leerlingen. Uddel kende ook een openbare school, maar deze moest in 2007 definitief haar deuren sluiten vanwege het geringe aantal leerlingen.

Zie ook