Station Izegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Izegem
Station Izegem.jpg
Opening 1 mei 1847
Telegrafische code LZG
Aantal perrons 2
Lijn(en) 66
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
1.256
402
578
Beheerder NMBS
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Izegem is een spoorwegstation langs spoorlijn 66 (Brugge - Kortrijk) in de stad Izegem.

Stationsgebouwen[bewerken]

Het huidige stationsgebouw dateert van de periode 1930-1931. De rechterzijde van het stationsgebouw werd in 1974 afgebroken voor de aanleg van de centrumbrug tussen Emelgem en Izegem, die naast de sporen ook het kanaal Roeselare-Leie overspant.[2] Daarnaast is een volledig intacte goederenloods aanwezig, nog steeds in eigendom van de NMBS.[3] Op de voormalige goederenkoer werd een parkeerterrein voor ruim 400 auto's aangelegd.

Spoorwegongeval[bewerken]

Op de avond van donderdag 26 april 2007 gebeurde een zwaar spoorwegongeval op spoor 2 in het station van Izegem. Een passagierstrein die van Oostende naar Kortrijk reed, vertrok net uit het station Izegem toen hij achteraan werd aangereden door een lege trein, die vanuit Brugge naar Kortrijk reed. Er vielen 51 gewonden, waarvan drie zwaargewonden.

Twee wagons van de passagierstrein en de locomotief (reeks 21) van de lege trein raakten zwaar beschadigd. De lege trein ontspoorde en over een lengte van 75 meter raakten de bovenleiding (ook van het tegenspoor), de dwarsliggers en de sporen beschadigd. Ook het perron liep schade op. In het station werden beide sporen buiten dienst gesteld. De NMBS legde enkele dagen vervangbussen in vanuit Izegem naar Kortrijk en naar Roeselare. Op zaterdag was reeds één spoor hersteld, dat van Oostende naar Kortrijk. Dinsdag waren de sporen in beide richtingen hersteld.

De oorzaak van het ongeluk was een vergetelheid bij werken aan het spoor. Daarbij werden de seinen verplaatst, maar niet de sensoren die de seinen bedienen, waardoor de seinen dus ten onrechte de aanrijdende trein lieten doorrijden tot in het station.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 23 Oostende - Kortrijk - Brussel - Brussels Airport-Zaventem) 1x/u
IC 32 (Blankenberge - ) Brugge - Kortrijk Week: 1x/u
Weekend: 1x/om de 2u

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
P Brugge - Kortrijk Tijdens de piekuren

Zie ook[bewerken]