Station Zedelgem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Zedelgem
Station Zedelgem
Opening 4 oktober 1846
Telegrafische code LZM
Lijn(en) 66
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
599
123
139
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal perrons 2
Ligging
Coördinaten 51° 8′ NB, 3° 10′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Zedelgem (Belgisch spoorwegstation)
Station Zedelgem
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het station Zedelgem is een spoorwegstation langs spoorlijn 66 (Brugge - Kortrijk) in De Leeuw, een gehucht van de Belgische gemeente Zedelgem.

De halte ligt aan een spoorwegovergang met de Ruddervoordestraat (N368). Tot in 2020 lagen de twee perrons aan dezelfde, zuidelijke kant van die straat, het station ten noorden. In 2020 werd het perron richting Brugge aan de andere kant van de overweg geplaatst, zodat de overweg sneller vrij kan komen.[2]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er vanaf dit station een tramlijn die in Zedelgem dorp aansloot op de Tramlijn (Brugge - Leke). Het station speelde een rol in de ontwikkeling van de industrie in de omgeving, zoals de maaidorserfabrieken Claeys (later New Holland en tegenwoordig CNH).

Sinds 5 juli 2013 is dit station gesloten en is het een stopplaats geworden. In 2005 werden de loketten gesloten.[3] Voor de aankoop van allerlei vervoerbewijzen kan men bij voorkeur terecht aan de biljettenautomaat die ter beschikking staat, of via andere verkoopkanalen. Het stationsgebouw met bijhorend dienstgebouw werd in 2017 te koop aangeboden.[3]

In 2020 werden de perrons vernieuwd en integraal toegankelijk gemaakt. Dit wil zeggen dat de perrons een hoogte van 76 cm hebben, beschikken over blindegeleidetegels, een toegankelijke ticketautomaat en beide perrons toegankelijk zijn met toegangshellingen en/of liften. Hier gaat het om het eerste. Daarnaast werden ook de verlichting en de omroepinstallatie vernieuwd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 23 Brussels Airport-Zaventem - Brussel - Oostende Dagelijks: 1×/u.
IC 32 (Oostende -) Brugge - Kortrijk Week: 1×/u., tijdens de spits van/naar Oostende
Weekend: 1×/om de 2 u.

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[4]