Station Lede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Lede.png
Station Lede - Foto 1 (2009).png
Opening 1 mei 1856
Telegrafische code FLE
Aantal sporen 2
Lijn(en) 50
Coördinaten 50° 58′ NB, 3° 59′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
1.547
267
194
Beheerder NMBS
Station Lede (Belgisch spoorwegstation)
Station Lede
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Lede is een spoorwegstation in de gemeente Lede op spoorlijn 50 (Brussel - Gent).

Op 1852 verwierven J.A. De Mot en J.B. Gendebien een concessie op de aanleg van een spoorlijn van Brussel naar Aat via Denderleeuw. In Denderleeuw zou de spoorlijn dan nog eens vertakken naar Schellebelle en Dendermonde toe (via Aalst). De door hen opgerichte firma kreeg de naam Société anonyme du chemin de fer de Dendre-et-Waes et de Bruxelles vers Gand, par Alost mee. De Staat zou de lijn uitbaten. De stations op de lijn werden allen ontworpen door de beroemde architect Jean-Pierre Cluysenaar. Hij verdeelde zijn stations in drie types: de eenvoudige haltes, de stations de campagne (plattelandsstations) en stations de ville (stadsstations). Op 1 mei 1856 werd te Lede een stationsgebouw van het type station de campagne opgericht. De stijlstroming was Vlaamse neorenaissance. In tegenstelling tot de andere stations op de lijn was het stationsgebouw te Lede symmetrisch van opbouw: het bestond uit één hoog middendeel geflankeerd door twee lagere zijvleugels.

Het huidige stationsgebouw dateert uit de jaren 70 van de 20e eeuw. Het is ontworpen door Juliaan Moens. Net als vele andere stations gebouwd in die periode is het een sobere onopvallende constructie waar de functie van het gebouw zo veel mogelijk weggestoken wordt: het is een station, maar het had net zo goed een school of bibliotheek kunnen zijn. Het bestaat uit één bouwlaag met plat dak waar loket en dienstlokalen in ondergebracht zijn. Een typisch gegeven uit zijn tijd is de grote kale wachtzaal met oranje stoelen. Via perron 1 kan men aan de achterzijde van het gebouwtje de toiletten bereiken, ze zijn gratis en proper. Te Erembodegem is van de dezelfde architect een soortgelijk stationsgebouw terug te vinden.

Lede beschikt over twee perrons die door een tunnel met elkaar in verbinding staan. De tunnel is goed onderhouden en graffitivrij. Een minpunt zijn echter de trappen: rolstoelgebruikers ondervinden hierdoor de grootste moeite om perron 2 te bereiken. Omdat het station reeds over een grote wachtzaal beschikt zijn op perron 1 geen wacht- of schuilhuisjes te vinden. Perron 2 heeft die wel, al zijn het oude exemplaren in relatief slechte staat. De afgelopen jaren werden de oude schuilhuisjes afgebroken en werden de perrons vernieuwd en opgehoogd.

Naast het station zijn op twee plaatsen gratis overdekte, maar onbewaakte fietsstallingen te vinden. Tevens bevindt er zich een gratis pendelaarsparking. Weliswaar staat de parking op weekdagen vaak vol. Verder is er voor het stationsgebouw een bushalte van De Lijn. Hier stoppen lijn 58 / 59 (Aalst - Lede - Wetteren) alsook de belbus Lede - Erpe-Mere.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Week[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 20 Gent-Sint-Pieters - Aalst - Brussel-Zuid - Aarschot - Hasselt - Tongeren 1x/u
IC 29 Gent-Sint-Pieters - Aalst - Brussel-Zuid - Brussels Airport-Zaventem - Leuven - Landen 1x/u

Weekend[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 20 Gent-Sint-Pieters - Aalst - Brussel-Zuid - Dendermonde - Lokeren 1x/u
IC 29 De Panne - Lichtervelde - Gent-Sint-Pieters - Aalst - Brussel-Zuid - Brussels Airport-Zaventem - Leuven - Landen 1x/u

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[2]