Telmaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de maattheorie, een deelgebied van de wiskunde, is de telmaat een intuïtieve manier om een maat op te leggen aan een verzameling: de "grootte" van een eindige deelverzameling is het aantal elementen van deze deelverzameling. Van een oneindige deelverzameling is de telmaat ook oneindig.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Laat een meetbare ruimte zijn met de sigma-algebra van alle deelverzamelingen van . De functie op deze meetbare ruimte, gedefinieerd door:

heet de telmaat, en is een maat op .

Daarbij is de kardinaliteit van , dus voor eindige deelverzamelingen het aantal elementen.

De telmaat maakt het mogelijk veel uitspraken over -ruimten, zoals de ongelijkheid van Cauchy-Schwarz, de ongelijkheid van Hölder of de ongelijkheid van Minkowski, om te zetten naar een meer bekende setting. Als en de maatruimte is met telmaat op , dan is gelijk aan (of ), met een norm gedefinieerd door

voor . Het delen van de telmaat door het aantal van elementen in geeft de discrete uniforme verdeling.

Als de verzameling van natuurlijke getallen is en de maatruimte met telmaat op , dan bestaat uit de rijen waarvoor geldt

Deze zogenaamde Lp-ruimte wordt vaak geschreven als .

De telmaat op telbare verzamelingen is ook nuttig om stellingen uit Lebesgue-integratie theorie toe te passen op rijen. Voorbeelden zijn onder andere de monotone convergentiestelling, het lemma van Fatou, de gedomineerde convergentiestelling en de stelling van Fubini.