Tinne Van der Straeten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Tinne Van der Straeten
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Christinne Liesbeth Alfons
Van der Straeten
Geboren Malle, 1 april 1978
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Halle-Vilvoorde (tot 2012)
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Vlaamse Gemeenschap Vlaamse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij Agalev / Groen
Functies
2002 - 2003 Woordvoerdster Jong Agalev
2003 - 2004 Woordvoerdster Jong Groen!
2004 Woordvoerdster Groen!
2005 - 2007 Ondervoorzitter Groen!
2006 - heden Gemeenteraadslid Koekelberg
2007 - 2010 Volksvertegenwoordigster[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Christinne Liesbeth Alfons (Tinne) Van der Straeten[2] (Malle, 1 april 1978) is een Belgische advocate en politica voor Agalev en vervolgens Groen.

Levensloop[bewerken]

Van der Straeten studeert in 2000 af als afrikaniste aan de Universiteit Gent. Samen met een vriendin schreef ze een thesis over hiv-aidspreventie in Burkina Faso. Vervolgens ging ze aan de slag als wetenschappelijk medewerker aan de Université catholique de Louvain (UCL) in Louvain-la-Neuve. Van Louvain-la-Neuve ging het naar Leuven, waar ze voor de Katholieke Universiteit Leuven onderzoek deed naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Na haar studies sloot ze aan bij Agalev, waarvoor ze in Malle actief was bij de 'Groep Inspraak en Milieu' (GRIM), een lokale kartellijst van Agalev, Volksunie en onafhankelijken. In 2000 verhuisde ze naar Brussel.

Tussen 2002 en 2004 was ze woordvoerder van eerst Jong Agalev en vervolgens Jong Groen!. Later werd ze ook woordvoerder van Groen!. Op 18 mei 2003 stond ze voor Agalev-kieslijst voor de senaat en een jaar later op de tweede plaats op de Europese kieslijst, met Bart Staes als lijsttrekker. Daarnaast was ze eerste opvolger op de kieslijst voor de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en was ze gemeenteraadslid in Koekelberg.

Van 2005 tot 2007 was Tinne Van der Straeten ondervoorzitter van Groen!, een functie die ze uitoefende tot aan haar verkiezing als volksvertegenwoordiger in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor Groen! in 2007. Daarnaast was ze actief in de politieke cel van de partij en vertegenwoordigde ze de gemeenschappelijke fractie Groen!/Ecolo in de commissie Binnenlandse Zaken. Omstreeks deze periode studeerde ze tevens rechten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Toen op 7 november 2007 de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde door de commissie Binnenlandse Zaken van het federale parlement werd bekrachtigd, was zij de enige Vlaamse parlementariër die zich tijdens de stemming onthield.[3] In de Kamer legde ze zich toe op de thema’s asiel, migratie, leefmilieu, klimaat en energie.[4] Bij de Federale verkiezingen van 13 juni 2010 werd ze niet herverkozen. Hoewel ze (veel) meer voorkeurstemmen behaalde dan in 2007, ging haar kamerzetel door middel van het apparenteringsprincipe naar het kiesarrondissement Leuven.

In oktober 2010 legde ze de eed af als advocaat aan de balie van Brussel. Ze specialiseerde zich in klimaat- en energierecht. Ze verliet de partij- en nationale politiek, maar bleef wel actief als gemeenteraadslid.[5]

Van der Straeten woont samen en heeft twee dochters.

Externe links[bewerken]