Tinne Van der Straeten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tinne Van der Straeten
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Christinne Liesbeth Alfons
Van der Straeten
Geboren Malle, 1 april 1978
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij Groen
Functies
2005 - 2007 Ondervoorzitter Groen!
2006 - heden Gemeenteraadslid Koekelberg
2007 - 2010 Volksvertegenwoordigster
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Christinne Liesbeth Alfons (Tinne) Van der Straeten[1] (Malle, 1 april 1978) is een Belgische advocate uit Brussel en een voormalig politica voor Groen.

Levensloop[bewerken]

In Malle was ze actief met GRIM: Groep voor Inspraak en Milieu, een plaatselijke progressief-politieke beweging. Van der Straeten studeert in 2000 af als afrikaniste aan de Universiteit Gent. Samen met een vriendin schrijft ze een thesis over hiv-aidspreventie in Burkina Faso. Daarna gaat ze aan de slag als wetenschappelijk medewerker aan de Université catholique de Louvain (UCL) in Louvain-la-Neuve. Van Louvain-la-Neuve gaat het naar Leuven. Voor de Katholieke Universiteit Leuven deed ze onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt.

Tinne Van der Straeten wordt na haar studies actief bij Agalev. In 2000 verhuist ze naar Brussel. Tussen 2002 en 2004 is ze woordvoerder; eerst van Jong Agalev. Na de naamsverandering van de partij blijft ze nog een tijdje woordvoerder van Jong Groen! en wordt even later ook woordvoerder van Groen!. Op 18 mei 2003 staat ze voor Agalev op de senaatslijst, een jaar later krijgt ze de tweede plaats op de Europese lijst, met Bart Staes als lijsttrekker. Ze is ook eerste opvolger op de lijst voor de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en gemeenteraadslid in Koekelberg.

Van 2005 tot 2007 was Tinne Van der Straeten ondervoorzitter van Groen!, een functie die ze uitoefende tot aan haar verkiezing als volksvertegenwoordiger in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor Groen! in 2007. Daarnaast was ze actief in de politieke cel van de partij en vertegenwoordigde ze de gemeenschappelijke fractie Groen!/Ecolo in de commissie Binnenlandse Zaken. Omstreeks deze periode studeerde ze tevens rechten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Toen op 7 november 2007 de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde door de commissie Binnenlandse Zaken van het federale parlement werd bekrachtigd, was zij de enige Vlaamse parlementariër die zich tijdens de stemming onthield. Bij de Federale verkiezingen van 13 juni 2010 verloor ze haar zetel.

In oktober 2010 legde ze de eed af als advocaat aan de balie van Brussel.

Van der Straeten woont samen en heeft twee dochters.

Externe links[bewerken]