Tjerk Westerterp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JoostB (overleg | bijdragen) op 13 jan 2017 om 20:15. (wl)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tjerk Westerterp
Minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat bij de ingebruikname van een meetauto (1974)
Algemene informatie
Volledige naam Theodorus Engelbertus (Tjerk) Westerterp
Geboren Rotterdam, 2 december 1930
Partij KVP, CDA, Leefbaar Nederland
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Theodorus Engelbertus (Tjerk) Westerterp (Rotterdam, 2 december 1930) is een voormalig Nederlands politicus van de KVP en later het CDA.

Westerterp was een katholiek politicus, die vijftien jaar actief was in de landspolitiek. In 1963 was hij Tweede Kamerlid na journalist en Europees ambtenaar te zijn geweest. Hij verklaarde na de 'Nacht van Schmelzer' dat hij zich niet gerealiseerd had dat de motie-Schmelzer tot een kabinetscrisis zou leiden, en dat hij daarom vóór had gestemd.

Hij was staatssecretaris van Europese Zaken in de kabinetten Biesheuvel I en Biesheuvel II. Als minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Den Uyl nam hij de verantwoordelijkheid voor de afsluiting met een pijlerdam van de Oosterschelde. Dit was een compromis dat het kabinet redde, want de Radicalen waren tegen afdamming. Hij nam verder diverse maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Zo voerde hij op 1 november 1974 de wettelijke verplichting tot het gebruik van de autogordel en de bromfietshelm in, en een maand later stelde hij de tachograaf in het weggoederenvervoer verplicht. Protesten van chauffeurs mochten niet baten - de controle op de rij- en rusttijden kon met de komst van de tachograaf eindelijk effectief plaatsvinden. Al deze maatregelen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat het aantal doden en gewonden in het verkeer binnen enkele jaren gevoelig is gedaald.

In 1978 stapte hij uit de politiek. Hij werd voorzitter van de juist opgerichte Optiebeurs Amsterdam, wat hij bleef tot aan zijn pensionering.

Begin jaren 90 trok de oud-minister ten strijde tegen een initiatief van zijn verre opvolger Hanja Maij-Weggen. Zij wilde een nieuwe strook asfalt aan de A1 in de spits reserveren voor carpoolers. Westerterp ging aangekondigd alleen in zijn auto op deze strook rijden, liet zich bekeuren en vocht de zaak uit tot aan de Hoge Raad. Hij won, en de carpoolstrook kon worden gevoegd bij de mislukte plannen.

Eind jaren 90 lanceerde Westerterp een nieuwe oplossing voor het fileprobleem: de dubbeldeks snelweg. Door het overkluizen van een snelweg met een andere snelweg zou de capaciteit worden verdubbeld. Met geestverwanten richtte de oud-minister de Stichting Hoge Snelweg op.

In 2000, kort voor zijn zeventigste verjaardag veroorzaakte Westerterp onder invloed van alcohol een ernstig verkeersongeluk. Het leek gedaan met zijn publieke bestaan. Toch was hij nog kort actief als lid van de Tweede Kamer voor Leefbaar Nederland. Als oude rot in het vak zou hij fractievoorzitter Fred Teeven inwerken. Maar al na een half jaar volgden nieuwe verkiezingen, en Leefbaar verdween uit de Tweede Kamer.

In maart 2007 zette de Haagse rechter hem uit zijn functie als voorzitter van de Stichting Hoge Snelweg. Zijn medebestuurders hadden hierom gevraagd, omdat Westerterp hen overal buiten liet, en gelden doorsluisde naar andere rekeningen. Op last van de rechter werd Westerterps naam verwijderd uit het register van de Kamer van Koophandel.

Westerterp woont in het Brabantse Ulvenhout.

Literatuur

Voorganger:
H.J. de Koster
Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken
1971-1973
Opvolger:
L.J. Brinkhorst
P.H. Kooijmans
Voorganger:
B.J. Udink
Minister van Verkeer en Waterstaat
1973-1977
Opvolger:
D.S. Tuijnman
Zie de categorie Tjerk Westerterp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.