Naar inhoud springen

Wasseiges

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wasseiges
Gemeente in België Vlag van België
Wapen van Wasseiges
Wasseiges (België)
Wasseiges
Geografie
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Arrondissement Borgworm
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
24,48 km² (2022)
88,74%
5,39%
5,87%
Coördinaten 50° 37' NB, 5° 0' OL
Bevolking (bron: Statbel)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
3.138 (01/01/2024)
49,24%
50,76%
128,18 inw./km²
Leeftijdsopbouw
– 0-17 jaar
– 18-64 jaar
– 65 jaar en ouder
(01/01/2024)
22,37%
60,93%
16,7%
Buitenlanders 2,8% (01/01/2024)
Politiek en bestuur
Burgemeester Thomas Courtois (UC)
Bestuur UC
Zetels
UC
Alliance
11
6
5
Economie
Gemiddeld inkomen 20.379 euro/inw. (2021)
Werkloosheidsgraad 8,29% (jan. 2019)
Overige informatie
Postcode
4219
4219
4219
4219
Deelgemeente
Wasseiges
Acosse
Ambresin
Meeffe
Zonenummer 081
NIS-code 64075
Politiezone Hesbaye-Ouest
Hulpverleningszone Hesbaye
Website Officiële website
Detailkaart
ligging binnen het arrondissement Borgworm
in de provincie Luik
Portaal  Portaalicoon   België

Wasseiges is een gemeente in het arrondissement Borgworm, provincie Luik, België. De gemeente telt ruim 3.000 inwoners. Het dorp Wasseiges ligt aan de Mehaigne, die tot op een vijftigtal meter aan het dorpsplein voorbijstroomt en op deze plek regelmatig buiten haar oevers treedt.

De plaats is waarschijnlijk al sinds het Neolithicum bewoond. Wasseiges ligt aan een aftakking van de heirbaan Bavai-Keulen en in het dorp zijn sporen van een Gallo-Romeinse nederzetting aangetroffen.

Tijdens het ancien régime moet de heerlijkheid Wasseiges aanvankelijk aan de bisschop van Luik toebehoord hebben, maar in de loop van de eerste helft van de 11e eeuw kwam het dorp onder het beheer van de Sint-Laurentiusabdij in Luik. In 1035 werd de graaf van Namen aangesteld tot wereldlijk voogd van deze abdij en het heeft er alle schijn van dat daarvan werd geprofiteerd om Wasseiges bij het Naamse patrimonium aan te hechten. De graven van Namen en hun opvolgers bleven de bezitters van de heerlijkheid tot 1755. In dat jaar werd Wasseiges verpand aan Antoine-Joseph d’Obin, die het enkele jaren later ook kocht. De baron d’Obin was meteen ook Wasseiges’ laatste heer.

Te Wasseiges bestond ook nog de kleine heerlijkheid Crupet, die afhing van het leenhof van Namen. In 1343 was zij in handen van Gillis van Crupet, wiens afstammelingen het goed generaties lang in hun bezit hielden. Het ging door huwelijk wel over in de families Montjoie (eind 15e eeuw) en Spontin-Beaufort (1617).

Wasseiges was de hoofdplaats van een van de zeven baljuwschappen van het graafschap Namen. In het dorp bestonden vier gerechtshoven : het hof van de graaf van Namen bevoegd voor de hoge rechtspraak, de hoven van de heer van Wasseiges en de heerlijkheid Crupet, het leenhof van Sint-Laurentius en een cijnshof.

Religieuze instellingen met eigendommen te Wasseiges waren : de abdijen van Salzinnes (Namen), Neufmoustier (Hoei) en Grandpré (Faulx-les-Tombes) en de kapittels van Andenne en Onze-Lieve-Vrouw van Namen.

In 1321, tijdens de oorlog tussen prins-bisschop Adolf van der Marck van Luik en graaf Jan I van Namen, werd Wasseiges platgebrand. In 1356 gebeurde dit nog een keer, maar deze keer in opdracht van Wenceslaus I van Brabant. Ook in 1408 leed Wasseiges oorlogsschade.

In 1591 werd Catherine Pot d’Or hier als heks op de brandstapel ter dood gebracht.

In 1676 hield Lodewijk XIV halt te Wasseiges.

Al tijdens de middeleeuwen was Wasseiges een bescheiden socio-economisch en administratief centrum, dat al van voor 1265 over een vrijheidsoorkonde beschikte. In 1289 werd hier ook voor het eerst gewag gemaakt van een grafelijke tol.

De hoofdbron van inkomsten van de inwoners waren altijd al de landbouw (vooral graan- en, sinds de 19e eeuw, suikerbietenteelt) en enkele daarvan afgeleide nevenindustrieën. Zo was er tijdens de tweede helft van de 13e eeuw een pastelmolen bedrijvig, die werkte met ter plaatse gewonnen wede.

In 1764 waren er in het dorp twee jeneverstokerijen, die hun waren naar Luik uitvoerden. Er bestond op dat ogenblik eveneens een oliemolen in het dorp.

Ondergrondse krijtgroeves:
In Wasseiges en omgeving is er de voorbije eeuwen krijt ontgonnen in ondergrondse groeves. Er werd krijt uitgehaald om 'uitgemergelde' Haspengouwse velden te bemesten toen er nog geen kunstmest bestond. Er zijn nog steeds ondergrondse galerijen die niet opgevuld werden en waarvan de ligging niet meer bekend was. Het gebeurt nog dat Wasseiges geconfronteerd wordt met vergeten ondergrondse galerijen die instortten[1].

In 1813 telde het dorp 3 brouwerijen. Het begin van de 19e eeuw was tevens de periode dat er te Wasseiges mergel werd ontgonnen. Deze nu verdwenen industrie doet nog af en toe van zich spreken omdat zich ook vandaag nog grondverzakkingen voordoen als een van de sinds lang vergeten ondergrondse gangen of schachten van de mergelmijnen het plotseling begeeft. Soms lopen ook gebouwen hierdoor zware schade op (rue du Baron d’Obin, in de omgeving van het gemeentehuis), vermits men er niet voor schroomde de mergel van onder bestaande woningen weg te graven. In de loop van de 19e eeuw werd er in Wasseiges een bureau van de posterijen geopende, vestigden zich de eerste dokters en apothekers in het dorp en ontwikkelde de middenstand zich enigszins.

In 1977 werden Acosse, Ambresin en Meeffe bij Wasseiges aangehecht.

Vandaag blijft de landbouw de voornaamste bedrijvigheid in Wasseiges, terwijl handel (enkele drink- en eetgelegenheden, bakker, kleine bouwonderneming, zelfbedieningszaak…) en diensten (bankfiliaal, dokters, apothekers…) op een eerder bescheiden manier vertegenwoordigd blijven. Door de aanwezigheid van een postkantoor, een lagere school, het gemeentehuis en een parochiebibliotheek blijft Wasseiges ook nu nog zijn traditionele rol van lokaal centrum vervullen. Sinds de opening van de semi-residentiële camping “Clos du Lac”, op de oevers van de Mehaigne, pikt de plaats ook een graantje mee van het toerisme. Dit alles neemt echter niet weg dat van langsom meer inwoners buiten de dorps- en gemeentegrenzen tewerkgesteld zijn.

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]
 • Sint-Martinuskerk (Place communale)

Tijdens het Ancien Régime bezat de Sint-Laurentiusabdij van Luik het begevingsrecht van Wasseiges. De abdij was ook tiendenheffer van het dorp. Wasseiges - oorspronkelijk een parochie van het bisdom Luik - werd in 1561 bij het bisdom Namen ondergebracht. Sinds 1802 maakt de plaats opnieuw deel uit van het bisdom Luik.

Het huidige kerkgebouw dateert van 1773 en onderging in 1871 een restauratie naar plannen van architect H. J. Maquet. Het meubilair is grotendeels 19e-eeuws. Het orgel, afkomstig uit de Sint-Andreaskerk te Luik, stamt uit de 18e eeuw en is sinds 1992 beschermd.

 • Hoeve van het Kasteel van Wasseiges (Rue du Baron d'Obin 239)

In Wasseiges was er een "Kasteel van Wasseiges" tot het in 1944 werd opgeblazen door terugtrekkende Duitsers. Dat kasteeldomein werd na het overlijden van baron d’Obin in de 19de eeuw gekocht door Joseph Emmanuel Jérôme Zaman (1812-1894) een welvarende ondernemer die al goed zaken had gedaan door het samensmeden van een aantal kleinere porfiergroeven in Quenast tot een belangrijke ondernemingen. In de buurt van Wasseiges kocht deze Joseph Zaman veel landbouwgronden waar suikerbieten op geteeld werden. Samen met investeerders uit de buurt van Tienen richtte hij suikerfabrieken op in Ambresin en Branchon. Zaman - die ook al een spoorverbinding had aangelegd in Quenast - liet de suikerfabrieken van Ambresin en Branchon door een 9,5 km lang smalspoor verbinden met het station Noville-Taviers (te Noville-sur-Mehaigne). Daar was er aansluiting met de treinlijn Namen-Tienen. Deze 'lijn 143' lijn werd op 1 september 1879 ingehuldigd. Omwille van het gebruik van minder krachtige locomotieven voor het smalspoor werden overbruggingen gebouwd voor de hellingen in de streek, zoals een indrukwekkend viaduct in metaal van 5,5 m hoog en 110 m lengte over de Baty (het marktplein) in Branchon. Op 3 mei 1880 kwam ook Leopold II er naar kijken. Het “Zamantreintje” (“le petit train Zaman”), dat zowel goederen als personen vervoerde, bleef zijn werk doen tot in 1917 de sporen en het materiaal door de Duitsers werd aangeslagen en afgevoerd. Geruïneerd door de gevolgen van beurskrach van 1873 moest Zaman zijn kastelen en ondernemingen verkopen. Het kasteel van Wasseiges werd eigendom van de familie Gillain, zijn vennoot in de suikerfabriek van Ambresin. In 1939 werd in het kasteel een veldhospitaal ondergebracht, maar later werd het overgenomen door het Duitse leger, dat er naar verluidt spionageopdrachten uitvoerde. Nadat de Duitsers het kasteel in 1944 opbliezen bleef enkel nog de kasteelboerderij over, die nu verbouwd is en opgedeeld in appartementen.

 • Ferme de la Dîme (Tiendenhoeve) (Rue du Baron d'Obin 248)

Deze imposante vierkanthoeve (16e en 17e eeuw) aan de westelijke ingang van het dorp, is vandaag in tweeën gesplitst. In één deel zijn zalen voor culturele activiteiten en feesten; het andere is een privéwoning gebleven.

Deelgemeenten

[bewerken | brontekst bewerken]
# Naam Opp.
(km²)
Inwoners
(2020)
Inwoners
per km²
NIS-code
1 Wasseiges 6,75 1.022 151 64075A
2 Ambresin 6,15 720 117 64075B
3 Meeffe 9,02 868 96 64075C
4 Acosse 2,56 359 140 64075D

Kaart van Wasseiges met de vier deelgemeentes

Demografische ontwikkeling

[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische evolutie voor de fusie

[bewerken | brontekst bewerken]
 • Bron:NIS - Opm:1831 t/m 1970=volkstellingen op 31 december

Demografische ontwikkeling van de fusiegemeente

[bewerken | brontekst bewerken]

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

 • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari
Inwoners van jaar tot jaar op 1 januari - 1992 tot heden
Jaar Aantal[2]
1992 1.909
1993 1.968
1994 2.024
1995 2.057
1996 2.100
1997 2.167
1998 2.181
1999 2.204
2000 2.241
2001 2.300
2002 2.339
2003 2.383
2004 2.406
2005 2.465
2006 2.517
2007 2.580
2008 2.581
2009 2.606
2010 2.654
2011 2.694
2012 2.718
2013 2.741
2014 2.794
2015 2.833
2016 2.844
2017 2.893
2018 2.962
2019 2.937
2020 2.969
2021 2.996
2022 3.060
2023 3.144
2024 3.138
2025
2026
2027
2028
2029
2030

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976

[bewerken | brontekst bewerken]
Partij 10-10-1976[3] 10-10-1982 9-10-1988 9-10-1994 8-10-2000 8-10-2006[4] 14-10-2012[5] 14-10-2018 13-10-2024
Stemmen / Zetels % 9 % 9 % 9 % 9 % 11 % 11 % 11 % 11 % 11
PSD1 / EPAM2 / Epam-EcoloA / AllianceB - - - 26,711 2 29,592 3 37,01A 4 48,04B 5 44,37B 5 -
ECOLO1 / Epam-EcoloA / AllianceB - - - - 16,081 1 -
UC 48,67 5 56,33 5 60,64 6 71,31 7 54,33 7 49,21 6 51,96 6 53,57 6 -
CN 29,4 3 - - - - - - - -
URD 21,93 1 - - - - - - - -
RPC - 42,11 4 - - - - - - -
PCB - 1,56 0 - - - - - - -
UAC - - 39,36 3 - - - - - -
GI.AIR - - - 1,98 0 - - - - -
EC - - - - - 13,79 1 - - -
PP - - - - - - - 2,06 0 -
Totaal stemmen 1228 1304 1344 1459 1591 1825 1897 2070
Opkomst % 96,55 95,73 92,93 95,85 93,59 93,58
Blanco en ongeldig % 1,95 1,84 1,71 3,02 4,21 3,01 4,43 3,96
Zie de categorie Wasseiges van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
 • Emile Brouette, La Sorcellerie à Wasseiges et environs en 1609 in La Vie Wallonne, dl. 25, pp. 59–60 - Luik 1955
 • Roger Delooz, Wasseiges et Braives - Lonzée 2005
 • Amédée De Ryckel, Les Communes de la province de Liège, pp. 629–631 - Luik 1892
 • Georges Hansotte, Wasseiges in Inventaire des archives communales déposées aux Archives de l'Etat à Liège, deel V, p. 63 - Brussel 1962
 • Paroisse de Wasseiges in Le Bulletin diocésain, 1e jaargang - Hoei april 1910
 • Edmond Tellier, Inventaire des archives personnelles du notaire Henri Moreau, de Wasseiges (1703-1887) - Hoei 1996
 • Désiré Van de Casteele, Coût d'un procès de sorcellerie à Wasseiges, 1591 in Bulletin de l'Institut archéologique liégeois, deel 12, pp. 394–405 - Luik 1874
Zie de categorie Wasseiges van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.