Wijnjeterp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijnjeterp
Voormalig dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wijnjeterp (Friesland (hoofdbetekenis))
Wijnjeterp
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 3′ NB, 6° 11′ OL
Foto's
Kerk van Wijnjeterp
Kerk van Wijnjeterp
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wijnjeterp is een voormalig dorp in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland. In 1974 werd Wijnjeterp samengevoegd met het iets oostelijk gelegen dorp Duurswoude. Het tweelingdorp is sindsdien bekend met de porte-manteaunaam Wijnjewoude.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp Wijnjeterp was een wegdorp en waarschijnlijk in de 13e eeuw ontstaan als boerennederzettingen op de zandrug net ten zuiden van de rivier de Boorne (Koningsdiep op dit punt geheten). In 1505 werd de plaats vermeld zowel als Wynjeterp als Wijngeterp in 1543 vindt met het dorp terug als Weyngedorp, Wangeterp en Wangedorp en 1579 werd het vermeld als Wimeterp.

De plaatsnaam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat op een kunstmatig opgehoogde grond is gelegen van de familie van de persoon Wine. Het duidt erop dat de zandrug als een terp is opgehoogd bij het ontstaan van de nederzetting. Het zou ook later gebeurd zijn. In 1315 was er ook sprake van Weningawalde, maar onduidelijk is wat dat precies duidt. Sommige denken dat het wel het latere Wijnjeterp duidt maar ook wordt niet uitgesloten dat het streek duidt waarin het is gelegen of naar een bos in de nabijheid.

In het oostelijke verlengde van Wijnjeterp lag Duurswoude, ook een wegdorp. Op de grens van de twee dorpen ontstond er later de buurtschap Molenbuurt. Deze groeide in de 19e eeuw aan beide kanten van de dorpen. Mede ingezet door ruilverkavelingen na halfweg de 20e eeuw groeide de Molenbuurt uit tot de groeikern. In plaats van deze als een nieuw dorp te duiden of de dorpsgrenzen te veranderen besloot men in 1973, na veel discussie dat de twee dorpen samen te voegen. Per 1 januari 1974 werd dit officieel en zo hield het dorp Wijnjeterp op te bestaan.

Klokkenstoel[bewerken]

Op het kerkhof van de Kerk van Wijnjeterp staat ook een van de klokkenstoelen in Friesland.

Externe link[bewerken]