Naar inhoud springen

Wikipedia:Bijdragen aan Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op deze pagina staan verschillende manieren waarop je kunt bijdragen aan Wikipedia.

Een account maken[bewerken | brontekst bewerken]

Je hoeft je niet aan te melden om Wikipedia te lezen. Je hoeft je zelfs niet aan te melden om artikelen op Wikipedia aan te passen — bijna iedereen kan bijna elk artikel op elk moment aanpassen, zelfs zonder zich aan te melden. Maar een gebruikersaccount aanmaken is snel, gratis, niet lastig en biedt meerdere voordelen zoals vermeld in Waarom aanmelden?.

Problemen herstellen of opmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Veel mensen beginnen mee te werken aan Wikipedia omdat ze een artikel lezen en een ontbrekend stuk, een fout of een typefout opmerken. Als je weet hoe je kunt bewerken en veranderingen kunt aanbrengen, doe dat alsjeblieft, en als je informatie toevoegt of verandert, voeg dan ook een bronvermelding toe, omdat al het niet verifieerbare materiaal verwijderd kan worden. Maar als je niet zeker weet wat je moet doen, zie bewerken; of ga naar de overlegpagina bij het artikel, klik op de "+" knop, en schrijf op wat je denkt dat veranderd moet worden. Denk eraan je bijdrage met 4 tildes te beëindigen zoals ~~~~, wat ervoor zorgt dat je bijdrage ondertekend wordt en een datum meekrijgt.

Nieuwe artikelen aanmaken[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia-artikelen bevatten veel links naar andere artikelen. Blauwe links (of paars, als je ze al eens bezocht hebt) linken naar een pagina die al bestaat. Rode links (of bruin, als je er al geweest bent) verwijzen naar pagina's die (nog) niet bestaan, of pagina's die verwijderd zijn. Degene die deze links heeft aangemaakt vond dat er een artikel over dat onderwerp moest komen. Als dit geen goed idee was, kan de link verwijderd zijn. Het kan ook dat in de link een spelfout is gemaakt, of dat men de naam van een bestaand artikel over hetzelfde (of algemener) onderwerp niet wist. In deze gevallen kun je de link verbeteren en/of een redirect aanmaken. Als je denkt dat er een artikel over moet zijn, begin het alsjeblieft te schrijven!

Naast het naar rode links kijken kun je ook naar de lijst van gewenste artikelen kijken, en er een uitkiezen waar je iets over weet (Zie de sectie "Waar begin ik?" hieronder.)

Lees alsjeblieft Je eerste artikel voor meer informatie over hoe, waarom en wanneer niet een nieuw artikel te schrijven. Zie ook Wikipedia:Geannoteerd artikel

Voor technische hulp, zie Help:Nieuwe pagina aanmaken.

Pagina's samenvoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals hierboven al gezegd werd, beginnen veel mensen met bijdragen aan Wikipedia omdat ze een foutje of typefout vinden als ze een artikel lezen. Een andere onvolkomenheid die een lezer kan opvallen is dat sommige informatie en/of dubbele informatie verspreid is over verschillende artikelen, terwijl al die informatie beter in een enkel, uniek artikel zou kunnen staan. Dit is een Wiki, dus als je deze delen aan elkaar kunt knopen, doe dat alsjeblieft, en begin met Wikipedia:Samenvoegen. Ook als je geen hele artikelen wilt samenvoegen, dan kan je misschien wel een link maken en een opmerking op de overlegpagina over wat je samengevoegd zou willen zien. Zie ook: Artikelen die samengevoegd moeten worden.

Noot: Gebruik alsjeblieft de zandbak als je wilt experimenteren (of alleen maar wat wilt rommelen). Pas alleen artikelen aan als het nodig is.

Doe een financiële bijdrage[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia heeft steeds meer servercapaciteit, bandbreedte en andere technische service nodig om Wikipedia snel genoeg te laten werken om gebruiksvriendelijk te zijn. Financiële bijdragen aan onze non-profit koepel, de Wikimedia Foundation, worden erg op prijs gesteld. Zie daarvoor https://wikimediafoundation.org/fundraising of https://nl.wikimedia.org/wiki/Donaties.

Help andere gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Zelfs nieuwe gebruikers kunnen feitelijke vragen beantwoorden die op de helpdesk worden gesteld. Je hoeft geen expert te zijn in Wikipedia omdat:

 • Je mensen kunt helpen antwoorden te vinden in bestaande Wikipedia-artikelen
 • Als je het antwoord weet en dat niet in Wikipedia staat, kan je de vragensteller helpen en tegelijk die informatie toevoegen aan Wikipedia voor volgende lezers
 • Als je het antwoord op een interessante vraag niet weet, dan kun je het nazoeken in bronnen buiten Wikipedia, en daarmee Wikipedia verbeteren ten behoeve van de vragensteller en toekomstige lezers

Als je al wat ervaring hebt, kan je ook helpen in een van de onderwerpgerelateerde overlegruimtes. Je kunt helpen Wikipedia te laten groeien door met anderen te delen wat je weet.

Waar begin ik?[bewerken | brontekst bewerken]

Begin met een lijst van zaken die gedaan moeten worden[bewerken | brontekst bewerken]

Je weet hoe je een goed artikel kunt schrijven, maar je weet nog niet waarover je dat wilt doen? Dan is hier wellicht wat inspiratie:

Meer inspiratie op de volgende pagina's:

Richtlijnen, tips en trucs[bewerken | brontekst bewerken]

De links die je hierboven ziet bevatten een grote hoeveelheid startpunten en lijsten die je op de Wikipedia kunt doen.

Begin met waar je verstand van hebt[bewerken | brontekst bewerken]

Maak een lijst met alles waar je iets van weet. Streep de dingen die niet verifieerbaar zijn of niet op Wikipedia horen door. Ga dan naar de juiste plek om over de lemma's die op je op je lijst overhebt te schrijven. Om ze te vinden gebruik je de Zoeken knop. Ga dan na wat de ideale plek is om erover te schrijven. Gebruik ook de Links naar deze pagina knop op de pagina's die je bezoekt.

De dingen waar je misschien iets over weet...

 • Dingen waar je al onderzoek naar gedaan hebt. Heb je een scriptie, opstel geschreven? Je kunt de Wikipedia er misschien mee verderop helpen. Zet zeker niet de hele tekst in het artikel. Hoogstwaarschijnlijk is er al een artikel dat je misschien kunt aanvullen met jouw tekst. Verder is Wikipedia een encyclopedie. Artikelen die niet geschreven zijn in een encyclopedische stijl moeten zo herschreven worden. Hou ook in gedachten dat wikipedia niet de plaats is voor eigen onderzoek. Dit betekent dat als je een ontdekking doet of een nieuwe theorie hebt, die ergens ander kwijt zult moeten. Waar wij over gaan, is het onderzoeken en opnoemen van ideeën en informatie die al een keer ergens anders gepubliceerd is.
 • Nieuwe ontwikkelingen. De artikelen in Wikipedia moeten steeds bijgehouden worden om de recente ontwikkelingen weer te geven. Wikipedia heeft een belangrijke rol om mensen achtergrondinformatie te laten schrijven zodat het publiek de nieuwe ontwikkelingen kan volgen en begrijpen. Maar Wikipedia is een encyclopedie; als je over het nieuws wilt schrijven, gebruik dan Wikinews.
 • Ken je een buitenlandse taal? Voeg taallinks aan artikelen toe. Vertaal een paar artikelen. Of kijk eens bij de vertaalverzoeken bij "Begin met een lijst van zaken die gedaan moeten worden" hierboven.
 • Je school of universiteit. Zoek het artikel ervan op.
 • Specifieke landen, provincies, steden en dorpen. Misschien heb je er in een gewoon, of ben je er vaak geweest. Maar Wikipedia is geen reisgids
 • Wat is je favoriete onderwerp in de geschiedenis, vrije tijd of sport?
 • Wat zijn je favoriete boeken (vooral non-fictie)?
 • Weet je iets over de lokale politiek?
 • Ben je fan van iemand die een artikel zou moeten hebben of heeft? Zoek ze op en kijk of het artikel verbeterd kan worden.

Begin met onderzoek buiten Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Ga je interesses achterna. Probeer je kennis te verbeteren. Als je al veel over iets weet, weten de beste tekstboeken over dat gebied misschien meer, of zouden die behulpzaam kunnen zijn om in de toekomst wat te schrijven.

Probeer goede bronnen te vinden. Het gebruik van referenties is een goede manier om Wikipedia te verbeteren, en wordt steeds belangrijker als Wikipedia groeit en relevanter wordt. Vermeld zoveel mogelijk je bronnen. Door bronnen te citeren vermijd je auteursrechtenkwestie en plagiaat als je maar een klein stukje van het werk gebruikt. Onderzoek doen maakt het ook gemakkelijker om materiaal om toe te voegen te vinden, ook al wist je er niet veel van.

Schrijf over iets waarvan je weinig weet. Neem dit als een nieuw onderwerp. Gebruik dit als excuus om het te onderzoeken. Als je er meer over te weten komt, schrijf wat je geleerd hebt op Wikipedia. Dit is een goede studiehulp omdat het je dwingt aantekeningen te maken, informatie te ordenen, en wat je geleerd hebt in je eigen woorden te formuleren. Je kunt tips voor het schrijven van een goed artikel als uitgangspunt nemen.

Vind een openbare bron uit het publieke domein, werk het bij, voeg er links aan toe, en plaats het hier (maar ga goed na of er geen auteursrechten op rusten, zie Wikipedia:Auteursrechten).

Dingen waar je misschien meer over wilt weten:

 • Wat voor interessante dingen gebeurden er vandaag in de geschiedenis? Wat voor interessants gebeurde er op je verjaardag? Zoek het op Google op en bezoek de dag- en jaarpagina's.

Jouw goede bijdragen maken Wikipedia mogelijk.