Naar inhoud springen

Willemsplein (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willemsplein
De boten van Spido aan de kade bij het Willemsplein, op de achtergrond de Hoge Erasmus
De boten van Spido aan de kade bij het Willemsplein, op de achtergrond de Hoge Erasmus
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Erasmusbrug
Eind Zalmstraat, Westerstraat en de Willemskade
Lengte ca. 130 meter
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Openbaar vervoer  7  eindpunt - toeristische tramlijn 10 en de RotterTram
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Het Willemsplein te Rotterdam is een plein in het oosten van het Scheepvaartkwartier, grenzend aan de Willemskade en de Gedempte Zalmhaven. Het plein heette oorspronkelijk Westerplein. Naar aanleiding van het bezoek van Koning Willem III op 28 juli 1851, werd de naam gewijzigd in Willemsplein. De Willemskade werd in 1847 aangelegd op slikken.

Er staat een gecombineerde woon- en kantoortoren, de Hoge Erasmus, en tot 2005 was het hoofdkwartier van Smit Internationale er gevestigd.

Op het plein liggen speciaal daarvoor aangelegde parkeerplaatsen voor bussen ten behoeve van de Spido-rondvaarten en de waterbussen 18 en 20. Het Willemsplein is tevens de eindhalte van tramlijn 7. In de zomermaanden is dit tevens het beginpunt van lijn 10, een toeristische tramlijn met museumtrams en beginpunt van de RotterTram die rijdt op woensdag t/m zondag van 18:30 uur tot ongeveer 21:00 uur.

Sinds september 2021 is hier ook de attractie "Remastered" te vinden, een experience waarbij op grote projectieschermen beroemde kunstwerken tot leven komen. Op dezelfde plek was van 2008 t/m 2010 "Rotterdam Port Experience" te vinden over de Rotterdamse Haven. Deze attractie was geen succes en heeft maar 1,5 jaar bestaan.

Op het plein staat het vijf en halve meter hoge 'Marathonbeeld' gemaakt door kunstenaar Henk Visch. Het werd Rotterdam in 2001 aangeboden door de marathonorganisatie ter gelegenheid van het twintigste jaarlijkse loopevenement. De vlakken in twintig verschillende kleuren van de sculptuur verbeelden de vele nationaliteiten die aan de wedstrijd deelnemen. Op de sokkel staan de namen van de winnaars en winnaressen van de Marathon van Rotterdam.