Woubrugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 它是我 (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2020 om 18:03. (Toegevoegd: Commons:File:Vernieuwing Nederlandse vissersvloot.webm van Commons:Category:Media from Open Beelden. Licentie: Publiek domein.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Woubrugge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Woubrugge (Zuid-Holland)
Woubrugge
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Kaag en Braassem Kaag en Braassem
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,77[1] km²
- land 12,96[1] km²
- water 0,82[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
3.735[1]
(271 inw./km²)
Woningvoorraad 1.605 woningen[1]
Overig
Postcode 2481
Netnummer 0172
Woonplaatscode 3043
Belangrijke verkeersaders N207 N446
Foto's
Woubrugge aan de Woudwetering
Woubrugge aan de Woudwetering
De voormalige gemeente Woubrugge in 1867
De voormalige gemeente Woubrugge in 1867
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Woubrugge is een dorp in de gemeente Kaag en Braassem, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt circa 10 km ten oosten van Leiden.

De gemeente Woubrugge

Tot begin 19e eeuw stond het gebied rond het dorp Woubrugge bekend als de Heerlijkheid van Esselijkerwoude en Heer-Jacobswoude. Toen rond 1820 de gemeente als bestuursvorm werd ingevoerd, werd Woubrugge een zelfstandige gemeente binnen hetzelfde gebied als deze heerlijkheid. In 1855 werd Hoogmade bij Woubrugge ingelijfd. In die vorm, als een gemeente met twee dorpen, bleef de gemeente Woubrugge 135 jaar bestaan tot 1 januari 1991. Op die datum fuseerden de drie gemeenten Woubrugge, Rijnsaterwoude en Leimuiden tot Jacobswoude. Deze gemeente was genoemd naar het verdwenen dorp Jacobswoude. Al na 18 jaar, op 1 januari 2009 werd de gemeente Jacobswoude weer opgeheven en samengevoegd met de gemeente Alkemade. Gezamenlijk vormen zij vanaf die datum de gemeente Kaag en Braassem.

Geografie

Woubrugge ligt in de Polder Oudendijk, langs de Woudwetering. Ten noorden van Woubrugge liggen het Braassemermeer en de Wijde Aa. Ten oosten van de dorpskern lag voorheen het dorp Jacobswoude, dat door vervening verdween en waarvan de bewoners uitweken naar de dijk langs de Woudwetering, zodat Woubrugge ontstond. Tussen Woubrugge, Rijnsaterwoude en Alphen aan den Rijn liggen noordoostelijk de Vierambachtspolder uit 1744 met zijn typerende gemengd weide- en akkerlandschap en zuidoostelijk de Zwetpolder, die onderdeel was van het opgeheven waterschap Zwetpolder.

Vanwege de centrale ligging van Woubrugge ten opzichte van een aantal dorpen en buurtschappen zijn er diverse voorzieningen, zoals sportverenigingen, een klein winkelcentrum, een huisartsenpraktijk en een tandartspraktijk.

Sport en recreatie

Woubrugge is vooral bekend bij watersporters vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de Wijde Aa, het Braassemermeer en de Westeinder- en Kagerplassen. Daarnaast heeft Woubrugge vele verschillende faciliteiten zoals de sloepenhaven. Dit maakt het dorp een ideale locatie voor watersporters.

Langs het Braassemermeer loopt de Staande Mastroute voor (zeil)boten met een opbouw van meer dan zes meter. De route loopt vanaf het IJsselmeer naar Zeeland (en terug). De bediening van bruggen en sluizen is afgestemd, zodat de route in principe binnen 24 uur te varen is.

De plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad geheten. Komende vanaf Hoogmade via de Wijde Aa loopt de route via de Woud wetering naar en van het centrum. Via de weilanden vervolgt de route richting Langeraar.

Een rondwandelroute bij Woubrugge is de Wijde Aa route[2].

Een fietsroute is de Braassemermeerroute.

Geboren

Zie ook

Externe links

Referenties

  1. a b c d e Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2023, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
  2. Kaag en Braassem: Wijde Aa route
Zie de categorie Woubrugge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.