K.V.H.C. Zuid-Oost-Vlaamse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf ZOV)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
K.V.H.C. Zuid-Oost-Vlaamse
ZOV
K.V.H.C. Zuid-Oost-Vlaamse
Type Regionale studentenvereniging
Plaats Vlag Leuven Leuven
Instelling Katholieke Universiteit Leuven
Oprichting 1978
Oprichter(s) Leo Van Steenberge
Aansluiting SK
Clubkleuren clubkleuren
Motto Delactatio Alacritas et Solleritia
Website www.moederzov.com
Zirkel

De Katholieke Vlaamse Hoogstudentenclub Zuid-Oost-Vlaamse, beter bekend als de ZOV, is een studentenclub te Leuven voor mannelijke studenten. Oorspronkelijk was deze club vooral bestemd voor studenten afkomstig uit de streek rond Ronse, Oudenaarde, Geraardsbergen, Aalst en Dendermonde. In 2009 telt de club onder haar leden ook West-Vlamingen en Gentenaren. De oud-leden hebben hun eigen vereniging, onder de naam Tenera. Moeder Zuid-Oost-Vlaamse is lid van het Seniorenkonvent Leuven en van de Oost-Vlaamse Gilde.

De ZOV is een puriteinse club als het op de Nederlandse taal aankomt. Franse woorden en liederen worden steevast geweerd op cantussen en andere activiteiten in het clubcafé, 'den Boule'.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1978 werd de Zuid-Oost-Vlaamse gesticht door Leo Van Steenberge. Na meer dan een kwart eeuw succes gekend te hebben, ging de club in 2003 even ten onder. De club werd echter snel heropgericht door de zoon van de stichter, Edmond Van Steenberge in 2004. Onder meer het jaarlijkse galabal in Gent heeft door de jaren heen veel nieuwe leden opgeleverd. Meer informatie is te vinden op: www.moederzov.com

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

  • De wapenspreuk van Moeder Zuid-Oost Vlaamse is Delectatio Alacritas et Solleritia ("Vermaak, Opgewektheid en Bedrevenheid").
  • De club heeft drie uitgesproken symbolen die terug te vinden zijn op het schild. Ze refereren aan geschiedkundige, folkloristische verhalen van drie van de steden waarvan de leden afkomstig zijn. Bovenaan vindt men de Bril van Oudenaarde, in het midden het Ros Beiaard van Dendermonde en ten slotte ook de Ajuin van Aalst.
  • De clubkleuren zijn rood, blauw en geel.
  • Zoals elke Leuvense studentenclub beschikt de ZOV over een eigen monogram, ook wel 'zirkel' genoemd. Dit is een sierlijke tekening bestaande uit de letters V, C en F, beginletters van 'Vivat, Crescat, Floreat' (hij leve, hij groeie, hij bloeie), dooreengevlochten met de eerste letter van de clubnaam en gevolgd door een uitroepteken. Een dergelijk monogram is heel eigen aan studentenclubs en doet dienst als symbool van de club.

Bekende leden[bewerken | brontekst bewerken]