Ústí nad Labem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ústí nad Labem
Aussig an der Elbe
Gemeente in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag Wapen
Ústí nad Labem
Ústí nad Labem
Situering
Regio (kraj) Ústí nad Labem Regiovlag
District (okres) Ústí nad Labem
Coördinaten 50° 39' NB, 14° 02' OL
Algemeen
Oppervlakte 93,95 km²
Inwoners (2005) 93.859
Politiek
Burgemeester Jan Kubata
Overig
Postcode(s) 400 01
Gemeentenummer 554804
Website http://www.usti-nl.cz
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië
Ústí nad Labem
Kasteel Střekov

Ústí nad Labem (= Ústí aan de Elbe; Duits: Aussig an der Elbe), is een stad in de regio Ústí nad Labem in het district Okres Ústí nad Labem in Tsjechië.

De stad ligt aan de Elbe (in het Tsjechisch Labe geheten) tussen Praag en Dresden. De stad ligt aan de voet van het Ertsgebergte en fungeert als de hoofdstad van de Regio Ústí nad Labem (Ústecký kraj). Het is de belangrijkste van een reeks industriesteden in Noord-Bohemen.

Geschiedenis[bewerken]

Ústí nad Labem werd al als handelscentrum genoemd in het jaar 933. Ottokar II gaf het dorp in de 13e eeuw de status van stad.

In de 19e eeuw kwam de industrie op in de stad. Er ontstonden mijnen, er kwam chemische industrie en er vond transport plaats via de Elbe. Tegenwoordig is Ústí nog steeds een industriestad, waar onder anderen machinebouw en textiel- en voedingindustrie plaatsvindt.

In de eerste helft van de 20e eeuw was de stad al snel een bolwerk van het Duitse Nationaalsocialisme. Ústí werd de basis van de Sudetenduitse Partij.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de stad gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen, hierbij kwamen 500 mensen om het leven. In juni, 1945 richtten Tsjechische milities van de regering Edvard Benes een bloedbad onder de Duitse inwoners (met name de resterende mannelijke bevolking) aan, dat bekendstaat als het bloedbad van Aussig. In Dresden dreven lijken in de Elbe afkomstig uit Aussig. Toen na de oorlog de Duitsers uit de stad werden gezet kwamen veel mensen uit de Sovjet-Unie, Slowakije en Roemenië in de stad wonen. In de Koude Oorlog ging het opleidingsniveau in de regio omlaag. In de jaren '70 en '80 werden er veel Paneláks (goedkope flats) gebouwd, waar nog steeds veel inwoners in leven.

De laatste jaren bloeit Ústí weer op, onder anderen door het toerisme naar het nationaal park Boheems Zwitserland.

Demografie[bewerken]

Bevolking[bewerken]

Veel huidige inwoners van Ústí nad Labem zijn Roma. De stad kwam in 1999 in het nieuws, toen men een muur bouwde die door voornamelijk Roma bewoonde flats scheidde van woningen van niet-Roma. Deze werd enige tijd later weer afgebroken.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Maria Hemelvaartkerk
  • Sint-Adalbertkerk, in deze kerk bevindt zich het één na grootste orgel van Tsjechië.
  • Stadstheater, gebouwd in 1908, ontworpen door de Weense architect Alexander Graf.
  • Stadsmuseum, tentoonstellingen over o.a. stadsgeschiedenis en Ertsgebergte.
  • Kasteel Střekov, 14e-eeuws kasteel. Door de beschadigingen in de Dertigjarige Oorlog en Zevenjarige oorlog is het kasteel in een ruïne veranderd. De brouwerij bij het complex wordt nog wel tot vandaag de dag gebruikt.
  • Dierentuin, het in 1908 gebouwd vogelpark is uitgegroeid tot een volwaardige dierentuin.

Sport[bewerken]

Onderwijs[bewerken]

In Ústí nad Labem is een universiteit met zo'n 7.500 studenten gevestigd, de Universiteit Jan Evangelista Purkyně Ústí nad Labem.

Partnersteden[bewerken]

Geboren in Ústí nad Labem[bewerken]