Achilles Reintjens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Achilles Reintjens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Naam Achilles Reintjens
Geboren Antwerpen, 15 mei 1895
Overleden 30 juni 1977)
Kieskring Turnhout
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Onderwijzer
Syndicalist
Partij BSP
Vakbond BVV / ABVV
Mandaten
? - ? Secretaris SAOP
1958 - 1970 Gemeenteraadslid Antwerpen
? - ? Voorzitter ABVV Antwerpen
1961 - 1965 Provinciaal senator
Portaal  Portaalicoon   Economie
Politiek

Achilles Reintjens (Antwerpen, 15 mei 1895 - 30 juni 1977) was een Belgisch onderwijzer, syndicalist en politicus voor de BSP.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Reintjens, onderwijzer van beroep, werd secretaris van het Syndicaat van het Antwerps Onderwijzend Personeel (SAOP). Deze vakbond werd gekenmerkt door radicalisme en antiklerikalisme. De verstandhouding met de in 1927 gestichte krant De Socialistische Strijd was groot. Deze krant werd uitgegeven door socialistische dissidenten, voornamelijk uit vakbondskringen, die strijd voerden tegen socialistische regeringsdeelname en tegen het in 1921 tussen Kamiel Huysmans (BWP) en Frans Van Cauwelaert (UCB) gesloten historisch akkoord over de Antwerpse scholen.[1] Toen de voormannen van deze richting in 1928 uit de Belgische Werkliedenpartij werden gesloten, nam Reintjens uit protest ontslag.

Na de Tweede Wereldoorlog draaide Reintjens zich weer volledig naar de BSP. In de vakbond was hij verantwoordelijk voor de hervorming van ASOD naar ACOD en werd hij voorzitter van het ABVV regio Antwerpen. Ook toen behoorde hij nog tot de socialisten die samenwerking met de communisten niet ongenegen waren.

Van 1958 tot 1970 was hij gemeenteraadslid van Antwerpen en in 1961 werd hij provinciaal senator voor de provincie Antwerpen, een mandaat dat hij vervulde tot in 1965.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.
  • G. VAN GOETHEM, Wording en strijd van het socialistische vakverbond van Antwerpen, Antwerpen, 1994
  • Jan HUNIN, Links van de Belgische Werkliedenpartij. Communisme in Antwerpen tussen de twee wereldoorlogen, in: Belgisch Tijdschrift voor nieuwste geschiedenis, 1995.