Adriano Celentano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adriano Celentano
Adriano bij het filmfestival van Venetie, in 2008
Adriano bij het filmfestival van Venetie, in 2008
Algemene informatie
Bijnaam Il Molleggiato
Geboren 6 januari 1938
Land Vlag van Italië   Italië
Werk
Jaren actief sinds 1957
Genre(s) Pop, Rock, Disco
Beroep(en) zanger, acteur, regisseur, presentator, songwriter en komiek.
Invloed(en) Elvis Presley, Jerry Lewis, Bill Haley
Label(s) ClanCelentano
Handtekening Handtekening
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Adriano Celentano (Milaan, 6 januari 1938) is een Italiaanse acteur, regisseur, komiek, songwriter, zanger en televisiepresentator.

Biografie[bewerken]

Adriano Celentano is opgegroeid in Milaan, waar hij zijn eerste levensjaren woonde in de Via Cristoforo Gluck 14. Later zou hij hierover het lied schrijven Il ragazzo della via Gluck (de jongen van Via Gluck). Zijn ouders verhuisden vanuit Apulië in het zuiden van Italië naar het noorden om werk te vinden.

In zijn muziek is Celentano sterk beïnvloed door zijn idool Elvis Presley en de opkomst van de rock-'n-roll-muziek in de jaren 50. Celentano is sinds die tijd onveranderd populair: hij verkoopt nog steeds veel albums en hij is nog vaak op tv te zien. In totaal heeft Celentano 41 albums uitgebracht.

Celentano maakte ook films. Deze waren meestal een commercieel succes: in de jaren 70 en een deel van de jaren 80 werd hij beschouwd als de koning van de B-film. Als acteur was hij op zijn best als Serafino (1968), een film geregisseerd door Pietro Germi.

Celentano is getrouwd met Claudia Mori en heeft drie kinderen: Giacomo, Rosita en Rosalinda Celentano, die bekend is als het personage Satan in Mel Gibsons The Passion of the Christ. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw in Galbiate, waar hij in 1994 een villa heeft laten bouwen.

In totaal heeft hij zo'n 70 miljoen albums verkocht.

De jaren vijftig[bewerken]

In de jaren vijftig komen uit de Verenigde Staten de boogie-woogie en een nieuwe stijl van muziek naar Europa overwaaien. Celentano voelt onmiddellijk dat dit zijn muziek is. Met vier vrienden begint hij in 1956 zijn eerste band, de Rock Boys. In september 1959 vormt Celentano een nieuwe band, I ribelli (De rebellen). Ze debuteren op het Festival dell'Avanti in het park Ravizza in Milaan met het nummer Teddy girl. In deze tijd werkt Celentano voor het eerst samen met Mina Mazzini, één van de bekendste populaire zangeressen van Italië. Deze Tijgerin van Cremona drukt haar stempel op het singeltje met het nummer Vorrei sapere perché, een rock-'n-roll-nummer dat voor hun geschreven is door "Il Molleggiato" (de bijnaam van Celentano, letterlijk vertaald: "de Verende"). In 1959 maakt Celentano ook zijn eerste film: Il raggazzo del juke box (de jongen van de Jukebox).

De jaren zestig[bewerken]

In 1960 werken Celentano en zijn Ribelli mee aan de film La dolce vita van Federico Fellini, waarvoor ze het nummer Ready Teddy spelen. Op 30 november 1960 verschijnt Furore, het tweede album van Celentano. In februari 1961 neemt hij deel aan het San Remo festival. Omdat hij in die tijd militair is moet daar een speciale vrijwaringsverklaring van de toenmalige Italiaanse minister van defensie Giulio Andreotti aan te pas komen. Adriano zingt op het festival het nummer Ventiquattromila baci (Vierentwintigduizend kussen).

Clan Celentano

De Clan Celentano wordt officieel geboren met het nummer Stai lontano da me, met muziek van Burt Bacharach en teksten van Mogol (artiestennaam van Giulio Rapetti). Hij neemt met dit nummer deel aan het festival Cantagiro. Hoewel Celentano er zelf niet bij kan zijn wegens een blessure aan zijn voet wint het nummer toch, hetgeen bijdraagt aan verdere 45-toeren-successen, zoals Sei rimasta sola enAmami e baciami.

Van zanger tot prediker

Gedurende de periode van de Clan gaat het succes door: in 1962 wint hij de Cantagiro met Pregherò, de Italiaanse versie van Stand by me van Ben E. King. Het is de eerste keer dat hij een tekst met een godsdienstig thema zingt. In de jaren daarna doet hij dit weer met de nummers Ciao ragazzi en Chi era lui.

Omdat hij vliegangst heeft slaat hij een uitnodiging van Frank Sinatra af om naar de Verenigde Staten te gaan. In 1966 komt Celentano na een afwezigheid van vijf jaar op het festival van San Remo terug met het nummer Il ragazzo della via Gluck. Hij bereikt ermee slechts een plaats in de achterste gelederen. Door de tekst van het nummer, die gaat over Celentano's jeugd en waarin tevens een ecologisch thema en bouwspeculatie aan de orde worden gesteld, wordt het echter wel een verkoopsucces. Het verhaal gaat dat Celentano met een ander nummer (Nessuno mi può giudicare) zou hebben moeten deelnemen, maar dat hij er niet van overtuigd was dat dit nummer succes zou hebben en daarom koos voor Il ragazzo della via Gluck. Het nummer wekt ook de belangstelling van Pier Paolo Pasolini, die een film over het verhaal hiervan wil draaien. Dit project komt ondanks een ontmoeting tussen Pasolini en Celentano niet tot uitvoering.

Film

Celentano blijkt goed in staat te zijn om muziek en film te combineren. Zijn filmdebuut vindt plaats in de periode van 1958 tot 1962. In 1961 werd de film Serafino van Pietro Germi uitgebracht, waarin het leven van pastoor Fiorin Serafino in beeld gebracht wordt en die de harde strijd tussen familieleden over erfeniskwesties laat zien. De single van de titelsong La storia di Serafino is een groot succes. In 1985 komt een keerpunt met de gedenkwaardige film Joan Lui, geschreven en geregisseerd door Adriano zelf. Aan de film, die 20 miljard lire kost (ongeveer 5 miljoen euro), wordt acht maanden lang onafgebroken gewerkt, maar desondanks wordt hij in Italië geen hit. In Rusland daarentegen wordt de film een kolossaal succes. Celentano slaagt er zelfs in om ondanks zijn vliegangst in het vliegtuig naar Moskou te stappen.

Claudia Mori

Celentano vormt een koppel met Claudia Mori, actrice en zangeres van romantische nummers, vanaf dat ze elkaar ontmoetten tot de dag van vandaag. In 1964 trouwen ze in het geheim, 's nachts, in de kerk van de Heilige Franciscus in Grosseto. Uit het huwelijk worden drie kinderen geboren: Rosita in 1965, Giacomo in 1966 en Rosalinda in 1968. In de jaren tachtig komt het huwelijk in een crisis en een scheiding dreigt, maar in 1985 vinden de twee opnieuw de liefde. Vanaf 1991 is Claudia Mori ook algemeen uitvoerend manager van de Celentano Clan Srl, de besloten vennootschap waarin Celentano's activiteiten zijn ondergebracht.

De jaren zeventig[bewerken]

In het begin van de jaren zeventig komt Adriano met Viola en Prisencolinensinainciusol. Het laatste nummer, dat op 3 november 1972 wordt uitgebracht, is een van de vreemdste stukken die Celentano heeft gemaakt. Het nummer, dat hij zingt in het Celentanesca, een zelfbedacht pseudo-Engels, verovert de hele wereld. Het komt in de Amerikaanse hitparade binnen op nummer 70 nog voordat het in Italië in de hitlijsten staat, iets wat voor een Italiaans nummer tamelijk uitzonderlijk is.

In 1973 kondigt Celentano wederom aan deel te zullen nemen aan het Festival van San Remo, met het nummer L'unica chance. Op het laatste besluit hij echter niet te komen vanwege een aanval van gastritis, zoals de officiële verklaring luidt. De organisatoren beschuldigen hem ervan weg te blijven uit vrees dat het festival veel minder bezoekers dan gewoonlijk zal trekken, doordat er volgens hem dat jaar te weinig grote namen zijn geboekt. Pas in 1977 begint Celentano weer met optredens.

De jaren tachtig[bewerken]

In 1982 publiceert Celentano met hulp van Maria Ripa di Meana het autobiografisch boek Il paradiso è un cavallo bianco che non suda mai (letterlijk vertaald: Het paradijs is een wit paard dat nooit zweet). Hij blijft actief in de filmindustrie en speelt in films als Bingo Bongo, Il bisbetico domatoe en Asso.

De jaren negentig[bewerken]

Tussen 1987 en 1990 brengt Celentano geen enkel album uit. In 1991 keert hij terug met het album Il re degli ignoranti, dat echter al na een paar weken uit de winkels wordt teruggehaald vanwege problemen met auteursrechten. Zijn laatste film, Jackpot uit 1992, blijkt een gedenkwaardige flop en zelfs Celentano zelf heeft er kritiek op. Zijn televisieshow Svalutation, uitgezonden door RAI Tre, trekt in 1992 echter wel meer dan 13 miljoen kijkers.

In 1994 gaat Celentano op tournee door Europa, waarbij hij onder meer Berlijn aandoet. Daarna stopt hij helemaal met optredens. In 1996 komt het album Arrivano gli uomini uit. Het artistieke concept is doordacht, zowel wat de muziek betreft als met betrekking tot de confronterende teksten, maar het grote publiek waardeert dit niet: er worden maar 150.000 exemplaren van verkocht.

Celentano neemt in 1998 samen met de populaire zangeres Mina, een vriendin met wie hij in de jaren vijftig ook al had samengewerkt, het album Mina Celentano op, Mina's eerste stappen in de wereld van de lichte muziek. Deze productie, waaraan wordt medegewerkt door de tekstschrijver Mogol en de componist Gianni Bella, blijkt met 1,6 miljoen exemplaren een geweldig succes. Een van de nummers op dit album is Che t' aggia Di. De bijbehorende videoclip, waarin Celentano en Mina in een tekenfilm als ganzen te zien zijn, wordt veelvuldig vertoond op de Italiaanse televisie.

Het jaar daarop wordt Celentano's album Io non so parlar d’amore meer dan 2 miljoen keer verkocht, waarmee het een ware hit is. Er staan songs op als Gelosia, L’emozione non ha voce, L’arcobaleno en Senza amore van de jonge Carlo Mazzoni.

Afgelopen Decennia[bewerken]

In 2000 brengt Celentano Esco di rado e parlo ancora meno uit en verkoopt daarvan 1,8 miljoen exemplaren. Het album bevat het nummer Io sono un uomo libero van Ivano Fossati. Ook zingt Celentano zingt een duet met Nada, Il figlio del dolore. Het nummer vertelt het verhaal van een verkrachting tijdens de oorlog. Ook brengt hij het nummer Per averti uit.

Per Sempre

In 2002 komt Per Sempre uit, een album waaraan opnieuw door het team Mogol-Bella wordt bijgedragen. Het bevat nummers als Confessa, mi fa male en de titelsong Per sempre. Op dit laatste nummer wordt net als aan Radio Chick" meegespeeld door pianist Chick Corea. Op het album staat ook een oud nummer, I passi che facciamo.

C'è sempre un motivo

In 2004 wordt het album C'è sempre un motivo uitgebracht. Het bevat onder andere de nummers Quel Cashina(Il ragazzo della via Gluck), Valeva la Pena en L’indiano geschreven door Paolo Conte die 37 jaar daarvoor ook al het nummer Azzurro schreef voor Celentano.

RockPolitik

Op 20 oktober 2005 begint op RaiUno de televisieshow Rockpolitik, met Celentano als presentator. De show krijgt hoge kijkcijfers met een gemiddelde van 46%. De meest bekeken aflevering is die met Roberto Benigni, waarnaar door meer dan 16 miljoen mensen wordt gekeken. Een uitvoering van Il ragazzo della via gluck samen met Eros Ramazzotti heeft zelfs een kijkdichtheid van bijna 70%. Andere gasten in de show zijn Gérard Depardieu, Valentino Rossi, Franco Battiato, Riccardo Cocciante, Patti Smith, de Eurythmics en Carlos Santana. Op 20 november 2006 publiceert Celentano een boek over de geschiedenis van het programma.

Unicamentecelentano

Op 10 november 2006, lanceert Celentano een mega collectie (een box met de drie cds), die verzamelt 42 liedjes van 1957 tot 2006. Let op de aanwezigheid van nummers als "Miseria Nera" en "L'unica chance" dat niet de beroemdste nummer zijn van "Il Molleggiato", maar die zich bezighouden met de thema's van buitengewoon nieuws terwijl het een van de oudste nummers zijn van zijn reputatie.

Bij de collectie zit ook het nieuwe duet met Paul Anka, een nieuwe versie van het lied "Diana" nu genoemd "Oh Diana" met tekst in de Italiaanse Mogol en dezelfde Celentano. De collectie al snel enig succes doelgroepen: de complicatie bevindt zich op de derde plaats in de eerste week vermeld het FIMI, waarna het bijna drie maanden in de Italiaanse top tien staat. In de laatste twee weken van 2006 worden er meer dan 350.000 exemplaren van verkocht.

Volgens Rolling Stone magazine zijn er 500.000 exemplaren verkocht.

Op 2 december 2006 wordt Adriano geïnterviewd op Rai Tre door Fabio Fazio, Che Tempo Che Fa (Wat is het weer) is het programma waar dat gebeurt. Een unieke gebeurtenis die zelden wordt gezien door de onwil van de zanger voor dit soort dingen. Ook dit keer is het een groot succes van de kijkcijfers. Het derde netwerk van Rai heeft een totaal van 6.200.000 kijkers (zoals weergegeven in de gegevens van Auditel, gemeld in de kranten de volgende dag), vormt een bijna historische resultaat van het netwerk.

Dormi Amore, la situazione non e buona

Op 23 november 2007 publiceert Adriano het album "Dormi Amore, la situazione non e buona", de omslag toont Adriano als Boxer, ontworpen door Wainer Vaccari. Het album is , tegenwoordig gebruikelijk, geschreven door het het duo Mogol en Gianni Bella. Zij schrijven 5 liedjes van de tien (plus een extra, een soort mix van het album), maar andere nummers dragen de handtekening van: Jovanotti, Neffa, Francesco Tricarico, Vincenzo Cerami en Carmen Consoli en een onuitgegeven lied van Domenico Modugno die dateert uit 1974, "Boy Ragazzo del sud" op 5 november wordt de single "Hai Bucato La Mia Vita " uitgebracht. Het nummer is een groot succes in de wereld van de downloads, met name op iTunes. Alle kranten, geven positief commentaar van dit nieuwe werk van Molleggiato. De cd won 4 keer platina met een verkoop van 400000 exemplaren in een maand en half, zoals gerapporteerd is door Music & Records. Het 2de nummer van het album, "Dormi Amore," komt op 11 januari voor het eerst op de radio.

La Situazione Di Mia Sorella Non è Buona

Op 26 november 2007 keert Celentano terug met een liveshow in de vroege avond, getiteld "La situazione del mia sorella non e buona" (De situatie van mijn zus is niet goed), waarbij de"zus" de planeet Aarde betekent. Het programma werd gezien door 9,2 miljoen kijkers met het 33% aandeel.

Buon Compleanno Adriano

Voor de viering van zijn 70 verjaardag en vijf decennia van zijn activiteiten, organiseert Rai voor zaterdag, 5 januari 2008 een speciale uitzending op het netwerk met de titel "Buon Compleanno Adriano."(fijne verjaardag Adriano) De transmissie, uitsluitend met herinterpretatie van fragmenten van de afgelopen uitzendingen van "Molleggiato" haalt het aandeel van 28,65% en had de hoogste kijkcijfers van de dag.

Na 14 Jaar Teruggekeerd In Stadion

Adriano was weer in het openbaar zaterdag 8 maart, 2008, ter gelegenheid van de honderdste wedstrijd van Inter. "Il Molleggiato" treedt in het gebied met een gitaar in de hand en sjaal van "Beneamata" en begint met het zingen van "il Ragazzo Della Via Gluck" gewijzigd in het laatste deel van de tekst met politiek beleid. Zodra het optreden is afgelopen wacht Inter voorzitter Massimo Moratti hem op met een officieel Inter T-Shirt en zingen ze samen "Sei Rimasta Sola". "Zingen met Celentano," glimlachte Moratti, "is als spelen met Pelè: fantastisch." Het optreden vinden de Inter-fans, maar ook alle Celentano-fans geweldig. Adriano Keert Terug Na Een Pauze Van 14 Jaar.

Yuppi Du in Venetië

De film Yuppi Du is na 2 jaar volledig gerestaureerd en vernieuwd. De film uit 1975, geregisseerd door Adriano Celentano, komt op het Filmfestival van Venetië weer op de doeken. De wereldpremière van de gerestaureerde en pas afgesneden versie zal plaatsvinden in de grote zaal van het Palazzo del Cinema om 10 uur op 4 september, in aanwezigheid van regisseur, acteur, producent en schrijver Adriano Celentano.

L'animale

op 28 november 2008 komt het nieuwe compilatie album van Adriano uit. het album genaamd L'animale bevat 28 nummers, waarvan 14 over de liefde, en 14 over sociale zaken. het album bevat ook 2 nieuwe singles: La Cura, een cover van Franco Battiato, en Sognando Chernobyl; een lied over wereldmachten die de wereld vernietigen.

2011/2012[bewerken]

Facciamo finta che sia Vero

In september 2011 word het nieuwe album van Adriano aangekondigd. Het album, “Facciamo Finta che sia Vero” (laten we doen alsof het echt is) komt officieel uit op 29 November. De eerst uitgebrachte single is "Non ti accorgevi di me" de tweede single is "Non so più cosa fare" en word uitgepracht op 2 december. dit nummer word gezongen door Adriano, Franco Battiato, Jovanotti en Giuliano Sangiorgi. Tevens opent Adriano een officiële facebook pagina waar regelmatig video's en kleine nieuwsberichten worden geplaatst. ook krijgt hij een blog, een app en opent hij een twitter account.

Het Festival van San Remo 2012

Op 13 december werd het nieuws werd bekendgemaakt dat Celentano als gastheer zal langskomen in de 62e editie van het San Remo Festival. Er is veel ophef over de prijs die hij hiervoor vraagt, namelijk 700.000 Euro. in een persconferentie maakt Adriano bekent dat dit naar goede doelen zal gaan.

In de eerste aflevering op 14 februari praat Celentano over religie en politiek, hij vindt dat de priesters meer moeten prediken over het paradijs. Tevens uit hij kritiek op de katholieke krant Famiglia Cristiana en Avvenire, waarvan hij vindt dat deze te veel over politiek praten, in plaats van over het geloof. Deze avond zingt hij 4 nummers, Facciamo finta che sia vero(2011), Il Forestiero(1971), Thirtheen women, en You are my sunshine.

Vanwege zijn uitspraken krijgt "Il Molleggiato" veel kritiek door de media. de Famiglia Cristiana noemt hem "een kleine hypocriete activist, een valse vertolker het het christelijk moraal". Tevens keuren zij de manier waarop Adriano het geld doneert af. De katholieke persagentschap S.I.R heeft het over "zinloze, ondordachte woorden", en zegt dat Celentano niets weet of begrijpt van de rol van de katholieke media.

De laatste avond, 18 februari, zal worden herinnerd door de protesten tegen Celentano. Hij opent zijn monoloog met kritiek op de manier waarop media uitspraken van de eerste aflevering hebben veranderd. Hij legt uit dat hij niet bedoelde dat de religieuze kranten moeten worden gesloten, maar dat hij het ander zou aanpakken. hij maakt duidelijk dat het zijn bedoeling was om "te praten over de betekenis van leven en dood, maar vooral voor wat daarna komt ... ". Tijdens zijn toespraak word er vanuit het publiek geschreeuwd "Prediker!" en "stoppen!". Tevens zingt hij twee nummers van zijn laatste album "Facciamo finta che sia Vero"; La Cumbia di chi cambia en Ti penso e Cambia il Mondo, samen met presentator en vriend Gianni Morandi. Waarbij de laatste geëmotioneerd raakt. Nadat Adriano, voortijdig, zijn monoloog afsloot en van het podium af was zei Gianni Morandi tegen het publiek: "Adriano haat niemand".

Samenwerking met Gianni Morandi

“Sanremo heeft de vriendschap tussen mij en Adriano versterkt” verteld Gianni Morandi 4 april in Chi in een exclusief interview. In een gezamenlijke vakantie hebben ze afgesproken om samen een project te beginnen. Het duet dat Gianni zong met Adriano tijdens Sanremo, Ti Penso e Cambia il mondo, is opnieuw opgenomen in de studio.

Rock Economy

13 juni 2012 publiceerde de Clan Celentano het bericht dat Celentano op 8 en 9 oktober in de Arena van Verona een concert zou geven, dat tevens live werd uitgezonden op Canale 5. In de eerste avond, met Jean-Paul Fitoussi als gast, werd Adriano bekritiseerd dat hij te veel zou praten en te weinig zou zingen.[1] Ondanks dat werd de eerste avond bekeken door 9,2 miljoen mensen. Tijdens de tweede avond heeft Adriano voornamelijk gezongen. hier was de enige gast Gianni Morandi. 4 december 2012 werd er een CD en DVD van het concert uitgebracht.

Televisieshows[bewerken]

 • 8-9 oktober 2012: Rock Economy[2] op Canale 5 met diverse gasten: Een greep: Gianni Morandi
 • 26 november 2007: La Situazione Di Mia Sorella Non E Buona
 • 20 oktober tot 10 november 2005: rockpolitik
 • 14 december 2002: Uno di noi
 • 26 april tot 17 maart 2001: 125 milioni di caz..te
 • 7 tot 28 oktober 1999: francamente me ne infischio
 • 2 juni 1998: un po’artista un po’snop
 • december 1997: adriano specalimente celentano
 • 8 maart 1996: arrivano gli uomini
 • 18 november en 9 december: adriano celentano live
 • 12 en 19 december 1992: svalutaition
 • maart 1992: aspettando celentano
 • 5 november 1991: adriano celentano a notte rock
 • november 1988: il profeta della via gluck
 • 11 januari 1988: celentano e poi?
 • 3 oktober 1987 tot 6 januari 1988: fantastico otto
 • 3 juli 1985: tv story
 • 16 september 1979: paura di un trionfo
 • 5 november 1977: arriva il celebre (concerto alla bussola)
 • 6 april 1974: milleluci
 • 24 juli tot 1 juni 1974: c’e celentano
 • 13 maart 1972: teatro 10
 • 7 juli 1969: stasera: adriano celentano
 • 8 december 1967: centodieci e lode
 • 27 maart 1967: sabato sera
 • 2 oktober 1965: adriano clan n.2
 • april 1964: adriano clan
 • 22 december 1962: studio uno
 • 7 en 14 oktober 1962: alta pressione

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

 • maart 1960 "Adriano Celentano con Giulio Libano e la sua orchestra" - LPJ 5008
 • november 1960 "Furore (album)" - Jolly LPJ 5017
 • 1962 "Peppermint twist" - Jolly LPJ 5021
 • juni 1963"A New Orleans" - Jolly LPJ 5025
 • 1965 "Non mi dir" Clan, ACC 40002
 • maart 1966"La festa" - Clan, ACC 40006
 • november 1966"Il ragazzo della via Gluck" - Clan, ACC 40007
 • mei 1968 "Azzurro/Una carezza in un pugno (album)" - Clan, ACC 40011
 • november 1968 "Adriano rock" - Clan, BF 501
 • 1969 "Le robe che ha detto Adriano" - Clan, BF 502
 • 1970 "Il forestiero" - Clan, BFM 700
 • 1971 "Er più - Storia d'amore e di coltello" - Clan, BFM 602
 • 1972 "I mali del secolo" - Clan, BFM 701
 • 1973 Nostalrock - Clan, CLN 65764
 • 1975 "Yuppi du" - Clan, CLN 69120
 • 1976 Svalutation - Clan, CLN 86013
 • 1977 "Disco dance" - Clan, CLN 86026
 • 1977 Tecadisk - Clan, CLN 86033
 • 1978 "Ti avrò" - Clan, CLN 20053
 • 1978 "Geppo il folle (album)" - Clan, CLN 20099
 • 1979 Soli - Clan, CLN 20150
 • 1979 "Me, live!" - Clan, CLN 22203
 • 1980 "Un po' artista un po' no" - Clan, CLN 20201
 • 1981 Deus - Clan, CLN 20257
 • 1982 "Uh... uh..." - Clan, CLN 20324
 • 1983 "Atmosfera (album)" - Clan, CLN 20380
 • 1984 "I miei americani" - Clan, CLN 20445
 • 1985 "Joan Lui (album)" - Clan, CLN 20485
 • 1986 "I miei americani 2"> - Clan, CLN 20545
 • 1987 "La pubblica ottusità" - Clan, CLN 20699
 • 1991 "Il re degli ignoranti" - Clan, 9031 74439-1
 • 1994 "Quel punto" - Clan, 4509 97319-1
 • 1996 "Arrivano gli uomini" - Clan, CLCD 74321 381192
 • 1998 "Mina Celentano" - Clan, CLN 90011
 • 1999 "Io non so parlar d'amore" - Clan, CLN 13641
 • 2000 "Esco di rado e parlo ancora meno" - Clan, CLN 20482
 • 2002 "Per sempre (album)" - Clan, CLN 20511
 • 2004 "C'è sempre un motivo" - Clan, CLN 20551
 • 2005 "C'è sempre un motivo + L'Indiano" - Clan, CLN 20551
 • 2007 "Dormi amore - la situazione non è buona" - Clan, CLN 20551
 • 2011 "Facciamo Finta che sia vero" - Clan, CLN 2098
 • 2012 "Facciamo Finta che sia vero" (CD + DVD repack) - Clan, CLN 21113
 • 2012 "Adriano Live" (Concert 2012) - Clan, CLN 2113

Singles[bewerken]

 • 1958 "Rip it up/Jailhouse rock" - Music 2223
 • 1958 "Blueberry hill/Tutti frutti" - Music 2224
 • 1958 "Man smart/I love you baby" - Music 2232
 • 1958 "Tell me that you love me/The stroll" - Music 2233
 • 1958 "Happy days are here again/Buonasera signorina" - Jolly J 20032
 • 1958 "Hoola hop rock/La febbre dell'hoola hop" - Jolly J 20045
 • 1959 "Ciao ti dirò/Un'ora con te" - Jolly J 20057
 • 1959 "Il ribelle/Nessuno ci crederà" - Jolly J 20063
 • 1959 "Il tuo bacio è come un rock/I ragazzi del juke-box" - Jolly J 20064
 • 1959 "Teddy girl/Desidero te" - Jolly J 20068
 • 1959 "Pronto pronto/Idaho" - Jolly J 20069
 • 1960 "Nikita rock/Blue jeans rock" - Jolly J 20079
 • 1960 "Rock matto/Impazzivo per te" - Jolly J 20080
 • 1960 "Impazzivo per te/Crazy rock" - Jolly J 20080 (dubbel A-kant)
 • 1960 "Personality/Il mondo gira" - Jolly J 20089
 • 1960 "Così no/La gatta che scotta" h - Jolly J 20090
 • 1960 "Piccola/Ritorna lo shimmy" - Jolly J 20092
 • 1960 "Pitagora/A cosa serve soffrire" - Jolly J 20106
 • 1960 "Giarrettiera rosa/Che dritta!" - Jolly J 20107
 • 1960 "Furore/Movimento di rock" - Jolly J 20124
 • 1961 "24 mila baci/Aulì-ulè" - Jolly J 20127
 • 1961 "Non esiste l'amor/Basta" - Jolly J 20137
 • 1961 "Gilly/Coccolona - Jolly J 20144
 • 1961 "Nata per me/Non esser timida" - Jolly J 20150
 • 1962 "Forse forse/Peppermint twist" - Jolly J 20153
 • 1962 "Ciao amore/Veleno" Caramba Jolly C 11000
 • 1962 "Si è spento il sole/La mezza luna" - Jolly J 20178
 • 1962 "Stai lontana da me/Sei rimasta sola/Amami e baciami" - Clan, ACC 24001
 • 1962 "24 mila baci/Il tuo bacio è come un rock" - Jolly J 20185
 • 1962 "Pregherò (prima parte)/Pasticcio in Paradiso" - Clan, ACC 24005
 • 1963 "A New Orleans/Un sole caldo caldo caldo" - Jolly J 20197
 • 1963 "Il tangaccio/Grazie, prego, scusi" - Clan, ACC 24009
 • 1963 "Serafino campanaro/Hei stella" - Jolly J 20220
 • 1963 "Sabato triste/Le notti lunghe" - Clan, ACC 24012
 • 1964 "Una notte vicino al mare/Hello Mary Lou" - Jolly J 20228
 • 1964 "Non mi dir/Non piangerò" - Clan, ACC 24015
 • 1964 "Il problema più importante/È inutile davvero" - Clan, ACC 24016
 • 1964 "L'angelo custode/Bambini miei" - Clan, ACC 24019
 • 1965 "Ciao ragazzi/Chi ce l'ha con me"> - Clan, ACC 24022
 • 1965 "Sono un simpatico/E voi ballate/Due tipi come noi" - Clan, ACC 24024
 • 1965 "La festa/Ringo" - Clan, ACC 24027
 • 1966 "Il ragazzo della via Gluck/Chi era lui" - Clan, ACC 24032
 • 1966 "Mondo in mi 7°/Una festa sui prati" - Clan, ACC 24040
 • 1967 "La coppia più bella del mondo/Torno sui miei passi" - Clan, ACC 24051
 • 1967 "Tre passi avanti/Eravamo in 100.000" - Clan, ACC 24058
 • 1967 "30 donne nel west/Più forte che puoi" - Clan, ACC 24063
 • 1968 "Canzone/Un bimbo sul leone" - Clan, ACC 24073
 • 1968 "Azzurro/Una carezza in un pugno" - Clan, ACC 24080
 • 1968 "L'attore/La tana del re" - Clan, BF 69001
 • 1969 "La storia di Serafino/La pelle" > - Clan, BF 69013
 • 1969 "Storia d'amore/Straordinariamente" - Clan, BF 69014
 • 1969 "Lirica d'inverno/L'uomo nasce nudo" - Clan, BF 69030
 • 1970 "Chi non lavora non fa l'amore/Due nemici innamorati" - Clan, BF 69040
 • 1970 "Chi non lavora non fa l'amore (cantata da Claudia Mori)/EA" - Clan, BF 69041
 • 1970 "Viola/Se sapevo non crescevo" - Clan, BF 69051
 • 1971 "Sotto le lenzuola/Il forestiero" - Clan, BF 70000
 • 1971 "Una storia come questa/Brutta" - Clan, BF 70010
 • 1971 "Er più/Una storia d'amore e di coltello" - Clan, BF 70015
 • 1972 "Un albero di trenta piani/Forse eri meglio di lei" - Clan, BF 70018
 • 1972 "La ballata di Pinocchio/I will drink the wine" - Clan, BF 70022
 • 1972 "Prisencolinensinainciusol/Disc Jockey" - Clan, BF 70026
 • 1973 "L'unica chance/Quel signore del piano di sopra" - Clan, CLN 1319
 • 1973 "Only you/We're gonna move" - Clan, CLN 1887
 • 1974 "Bellissima/Stringimi a te" - Clan, CLN 2443
 • 1975 "Yuppi du/La ballata" - Clan, CLN 3208
 • 1975 "Un'altra volta chiudi la porta/Do dap" - Clan, CLN 3633
 • 1976 "Svalutation/La barca" - Clan, CLN 4375
 • 1977 "A woman in love/Rock around the clock/Don't play that song (you lied)" - Clan, CLN 5048
 • 1977 "When love/Somebody save me" - Clan, CLN 5403
 • 1978 "Ti avrò/La moglie, l'amante, l'amica" - Clan, CLN 10089
 • 1979 "Che cosa ti farei/Geppo il folle" - Clan, CLN 10120
 • 1979 "Soli/Io e te" - Clan, CLN 10174
 • 1980 "Qua la mano/Gocce d'acqua" - Clan, CLN 10251
 • 1980 "Il tempo se ne va/Non se ne parla nemmeno" - Clan, CLN 10252
 • 1980 "Innamorata, incavolata a vita/Se non è amore" - Clan, CLN 10305
 • 1981 "L'artigiano (1° parte)/L'artigiano - Clan, CLN 10326
 • 1982 "Crazy movie/Roma che fa...te innamora" - Clan, CLN 10371
 • 1982 "Uel mae sae/We're gonna move" - Clan, CLN 10393
 • 1982 "Uh...uh.../Jungla di città" - Clan, CLN 10442
 • 1984 "Susanna/Il cantante folle" - Clan, CLN 23001
 • 1987 "Mi attrai/La luce del sole" - Clan, CLN 10786
 • 1996 - Cosi come sei
 • 1996 - Arrivano gli uomini
 • 1996 - Solo da un quarto d'ora
 • 1998 - Acqua e sale
 • 1998 - Brivido felino
 • 1998 - Che taggia dì
 • 1999 - Gelosia (canzone)|Gelosia
 • 1999 - L'emozione non ha voce
 • 1999 - L'arcobaleno
 • 2000 - Senz'amore
 • 2000 - Le pesche d'inverno
 • 2000 - Per averti (canzone)|Per averti
 • 2001 - Apri il cuore
 • 2001 - Lago rosso
 • 2001 - Quello che non ti ho detto mai
 • 2001 - Tir
 • 2002 - Confessa
 • 2003 - Per sempre (canzone)|Per sempre
 • 2003 - Più di un sogno
 • 2003 - Mi fa male
 • 2004 - C'è sempre un motivo
 • 2005 - Ancora vivo
 • 2005 - Valeva la pena
 • 2005 - L'indiano (canzone)|L'indiano - dal 1987 l'unico uscito in cd singolo
 • 2006 - Oh Diana
 • 2007 - Hai bucato la mia vita
 • 2008 - Dormi amore
 • 2008 - Fiori
 • 2008 - Aria...non sei più tu
 • 2008 - Sognando Chernobyl
 • 2008 - La cura
 • 2011 - Non ti accorgevi di me
 • 2011 - Non so più cosa fare
 • 2012 - Ti penso e cambia il mondo
 • 2012 - La Cumbia di chi Cambia

Verzamelalbums/boxen[bewerken]

 • 1969 "Pioggia di successi"
 • 1970 "Adriano hits"
 • 1973 "La storia di uno...Adriano Celentano"
 • 1975 "Il meglio di Adriano Celentano"
 • 1979 "Antologia ('57-'80)"
 • 1980 "Il tempo se ne va compilation musica"
 • 1982 "Il cinema di Adriano"
 • 1983 "Le volte che Adriano è stato primo"
 • 1988 "Antologia '57-'87"
 • 1992 Superbest"
 • 1995 "Alla corte del Re-mix"
 • 1997 "Le origini di Adriano Celentano vol.1"
 • 1997 "Le origini di Adriano Celentano vol.2"
 • 2000 "Questa è la storia di uno di noi (cofanetto)"
 • 2001 "Il cuore, la voce"
 • 2003 "Tutte le volte che Adriano è stato primo"
 • 2003 "TRE (cofanetto)"
 • 2006 "Unicamentecelentano"
 • 2008 "L'animale"

Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13
Prisencolinensinainciusol 742 764 750 642 860 1234 893 871 1823 1690 1836

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Applause voor de «Rock», geroep voor de «Economy» Il Sole 24 Ore 9-10-2012
 2. Rock Economy dag 1 bekeken door 9,2 miljoen (32%) Il Giornale 9-10-2012@15:56 zelfde dag bezocht